USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Волинянин видав книгу, що може об'єднати схід і захід

5 Липня 2016 12:59
«Доки смерть не розлучить нас» - це слова з клятви, якою четверо гімназистів-патріотів присягнули любити і боронити Україну. Вони стали назвою нового роману волинянина, - інформує Слово правди.

Дія роману відбувається у двох площинах – сучасній Америці і на Володимирщині 1940-их років, а в основі сюжету – абсолютно реальна історія. Минулої середи автор книги, волинський письменник і журналіст Юрій Вовк (Зилюк) на запрошення історико-культурного заповідника «Стародавній Володимир» презентував її у культурно-мистецькому центрі.



- Це не вигаданий сюжет, а абсолютно реальна історія життя мого дядька Володимира і його дружини Марії, які разом були у підпіллі, а потім мусили емігрувати в Штати. Цей життєпис я жодним чином не змінював і не прикрашав, навіть імена головних героїв залишив ті самі. Художній домисел – лише в деталях, - розповідає Юрій Вовк. - Тітка Марія родом з Дніпропетровщини, її батько воював з гайдамаками Холодного Яру. А сама тітка ще зовсім молодою співпрацювала з патріотичними організаціями, зокрема з ОУН. Дядько народився на Волині, з юності був патріотом України. Це з його розповіді про клятву чотирьох юнаків з’явилася ідея роману. Із тих чотирьох через війну пройшли лише двоє – двох було страчено тут-такий у Володимирі. Усі вони так чи інакше були причетні до УПА.

Писати книгу Юрій Вовк почав у 2010 році, коли мешкав в Овадному. Закінчив через 5 років уже в Луцьку. Автор називає її даниною пам’яті найперше друзям-волинянам, володимирянам, тому що половина цієї книги – про наш край, про тих людей, які насправді тут жили. Їхню реальність засвідчила після презентації і «союзянка» Любов Кригер – виявилося, що, будучи в УПА, вона була знайома з Володимиром та Марією, головними героями роману.

Правдивістю книга пронизана від початку і до кінця. Фінал роману зображує смерть Володимира – і саме так дядько письменника й помер, у віці 89 років, на балконі свого будинку. Писав-вимальовував свою тугу за Україною, аж поки олівець сам не випав зі схололих пальців. Упродовж всього свого життя на чужині Володимир створював малюнки, в які вкладав всю свою любов до рідного краю, обрамляв їх стрічками-посланнями, в які вписував слова присяги, яку дав колись Батьківщині. Фрагменти цих малюнків були використані в оформленні обкладинки роману.

«Мені видається символічним, що моя книга вийшла саме зараз, - каже автор. –Розказана в ній історія доводить, що ОУН була представлена і в Східній Україні, і в Центральній, а не тільки на Заході. І це єднання, яке тримало разом українців, було штучно розірване зусиллями радянської влади. Воно повинно відродитися і тепер».

Символічними Юрій Вовк називає не тільки сплетення доль головних героїв, один з яких зі Східної України, а другий – із Західної, а також і те, що друком ця книга вийшла у Харкові, в одному з найпотужніших українських видавництв –«КСД». Наклад 10 тисяч, з яким вона побачила світ, для україномовної художньої літератури є дуже хорошим показником. За два місяці книга практично розійшлася по Україні, причому чи не найкраще – у центрі і на Сході. Перша презентація і автограф-сесія відбулася 21 квітня у Києві на «Книжковому арсеналі». На жаль, співпраця з цим видавництвом передбачає, що письменник отримує лише кілька авторських екземплярів. Тож Юрій Вовк перепрошував за те, що не може подарувати книги бібліотеці, а охочим отримати автограф автора довелося бігти по примірник до книгарні.

Втім, письменник сподівається, що саме у нашому місті книга знайде свого читача. «Не сумніваюся, що книга буде цікава і старшому поколінню, і молоді, особливо патріотичній, яка зараз є рушієм суспільства. І в нашому Володимирі таких людей теж є багато», - зазначив автор.

На презентацію Юрій Вовк завітав не сам – з ним приїхали поет, член Спілки письменників України Володимир Місюра, який читав вірші, пов’язані з Волинню і Володимирщиною, та композитор, бард Ігор Баранюк, який виконав пісні на слова Володимира Місюри та Юрія Вовка.

Після закінчення творчої зустрічі поцікавилася в автора, над чим працює тепер, які має творчі плани. «Буквально кілька тижнів тому закінчив повість, яка має робочу назву «Коли зникають небосхили». У ній розказую історію кохання журналіста літнього віку до молодої жінки. Такий, знаєте, трохи Гемінгвеївський сюжет, але з хеппі-ендом», - розповів письменник. Незабаром цей твір вийде друком в альманасі Волинського осередку НСПУ «Світязь».

Віталіна МАКАРИК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Донбасс Показати IP 5 Липня 2016 14:58
"Розказана в ній історія доводить, що ОУН була представлена і в Східній Україні, і в Центральній, а не тільки на Заході. І це єднання, яке тримало разом українців, було штучно розірване зусиллями радянської влади. Воно повинно відродитися і тепер." А я могу привести массу примеров, про огромное количество советских патриотов, которые были родом с Западной Украины и это единство настоящих патриотов своей страны было искусственно разорвано бандеровским шабашом, который в последние двадцать лет полыхает на Украине. Вы нас своим ОУНом не объединяйте. Вы и так уже страну уже в хаос погрузили, а все пытаетесь нам навязать свои взгляды.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus