USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Волинська ОДА стає менш відкритою для громади. ДОСЛІДЖЕННЯ

2 Лютого 2015 14:36
Аналіз моніторингу відкритості місцевих органів влади Волині презентували експерти Центру політичних студій та аналітики.

Про це йшлося під час одноденного семінару для державних службовців Волині на тему «Організація доступу до публічної інформації в органі влади», що відбувся 2 лютого у Луцьку.

Як розповіла представник Центру Дарія Слизьконіс, яка презентувала моніторинг виконання органами влади Волинської області закону «Про доступ до публічної інформації», експерти здійснюють моніторинг місцевих органів влади вже впродовж 3,5 року. Облдержадміністрації, райдержадміністрації, міські ради обласних центрів та інших міст оцінювали за шестибальною шкалою за чотирма параметрами: доступністю контактів органу влади, наданням відповіді на запити, вчасністю надання відповіді та повнотою наданої інформації. Доступність контактів органу влади оцінюється максимум в один бал. Критерії оцінки: наявність на сайті електронної адреси для надсилання запитів або її відсутність.



Надання відповіді також оцінюється максимум в один бал. Критерії відповіді: наявність відповіді на офіційному бланку та спосіб, у який надано відповідь. Вчасність надання відповіді оцінюють максимум в один бал (якщо відповідь на інформаційний запит надана протягом 1-5 днів).

Найвище оцінюють повноту наданої інформації. Критерії оцінки: повідомлення про перенаправлення належному розпоряднику, надання відповіді на всі питання, часткове задоволення питань запиту, неправомірна відмова в задоволенні запиту. Експерт наголосила: якщо громадянин ставить у запиті три запитання, важливо надати конкретну відповідь на кожне з них. Наприклад, на питання про те, скільки відкрито шкіл, варто чітко вказати їхню кількість, а не розлого пояснювати про те, що на відкриття освітніх закладів бракує коштів.

Цілком відкритими визнають ті органи влади, які здобули 5,5-6 балів, цілком закритими - 0-1,99 балів. До рейтингу під назвою «Таємна бюрократія» за підсумками роботи у 2014 році увійшли Кіровоградська ОДА (2,94 бали або 49%) та Чернівецька міськрада (3,14 бали або 52%). Попри те, що Волинська ОДА (з 4,67% або 78%) та Луцька міська рада (4,75% або 75%) не увійшли до ганебного переліку, їхню діяльність експерти визнали недостатньо прозорою. Динаміка відкритості облдержадміністрації демонструє зменшення рівня прозорості з 82% у 2013 році до 78% у 2014. Луцька міськрада з 84% у 2013 році знизила показник відкритості до 79% у 2014 році. Подібна тенденція, зі слів Дарії Слизьконіс, спостерігається в усій Україні – після поштовху до прозорості у 2013 році відбулося її зниження.



Загалом рівень відкритості Волинської області оцінили у 56% у 2014 році (в 2013 році показник становив 63%). Варто зауважити, що окремі міські ради в області (Любомльська та Камінь -Каширська) продемонстрували нульовий рівень відкритості (експерти не отримали відповіді на жоден із надісланих інформаційних запитів). Серед райдержадміністрацій найбільш відкритою визнали Ківерцівську (100%), найменш відкритою для громадськості є Ковельська та Горохівська РДА (0%).



Серед зафіксованих поширених порушень доступу до публічної інформації: надання відповідей на запити не в повному обсязі, невчасно, електронні відповіді датовані одним числом, а відправлялися іншим та ігнорування запитів. Окрім цього, іноді на сайтах органів влади відсутня контактна інформація (це найчастіше стосується РДА та міськрад), часом доступ до інформації оцінюють через наявність даних, подібних на конфіденційну інформацію.

Головне завдання семінару, який організували для держслужбовців Волині, зі слів експерта, – встановити нормальний зв'язок між органами влади та громадськістю.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
123 Показати IP 2 Лютого 2015 14:40
людям нема чим зайнятись
Анонім Показати IP 2 Лютого 2015 15:46
Це правда Граються в схеми, цифри. Переливають з пустого в порожнє . А де результат?. По створювали всяких інститутів досліджень, думок і чорт знає що.
Штефан, Луцьк Показати IP 2 Лютого 2015 16:18
Щойно В.Гунчика Президент призначив головою ВОДА, я писав, що ми будемо мати із ним клопоту неміряно. Як у воду дивився, вірніше у "ВОДА". Так ось. Це лише початок. Що взяти із комуняки?
нда Показати IP 2 Лютого 2015 22:24
коментар було видалено

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus