USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Волинська письменниця презентувала нову книгу для дітей

16 Вересня 2015 18:04
«Манюня і Марципан» - дитяча книга, яку презентувала волинська письменниця Надія Гуменюк. Презентація книги відбулася в загальноосвітній школі №2 міста Луцька для учнів 6 класу сьогодні, 16 вересня.

Книга «Манюня і Марципан» - збірка оповідань, які об’єднує одна тема: бережного ставлення до природи, необхідність піклування про братів наших менших. Як розповіла авторка, книга про дітей і тварин, про те, що треба берегти природу.

«Я дуже люблю в дитячих книжках вкраплювати історичні моменти, елементи природи. Майже всі мої книжки про Волинь, про волинських дітей, про волинську природу, флору й фауну. «Манюня і Марципан» - це тематична книжка, її герої - діти і їх чотириногі, хвостаті, рогаті друзі. Книга весела з інтригами, гумором, загадками. Ця книга про те, що треба берегти природу. А сьогодні це дуже важливо, ми самі бачимо як вона нищиться. Це нині - дуже болюча тема», - наголошує авторка.
Надії Гуменюк повідомила: книга видана за сприяння Фонду Ігоря Палиці «Новий Луцьк», який виділив гроші на друк та верстку книги у рамках проекту «Культура і духовність – головне багатство лучан». Аби її видати більшим тиражем і розповсюдити в дитячі бібліотеки доведеться звертатися до експертної ради облдержадміністрації. Та ось вже три роки, як обласна влада грошей на книжки не дає.
У збірку увійшли й нові оповідання («Манюня і марципан», «Три горішки для білочки»), і вже знані читачам твори, які друкувалися раніше («Примара на балконі», «Силует на вежі».

Надія Павлівна додає, сьогодні батькам дуже важко вибрати своїм дітям дійсно вартісні твори.

«Сьогоднішній читач - вибагливий, але й дезінформований. Ми щойно повернулися з Львівського форуму. Там мали чимало зустрічей, і з-поміж інших, були запитання і про дитячу літературу: «Як сьогодні орієнтуватися, що дати дитині читати? Бо дитячу книжку пишуть всі, хто хоче», - зауважує письменниця.

Вона додає: написання дитячих книжок вимагає чималого хисту і підготовки. Це - дуже непросто.

«Кожен вважає, що сісти написати дитячу книжку - дрібниця. Але щоб її написати, треба мати підготовку. Треба знати і дитячу мову, і дитячу психологію, розумітися на тому, як зацікавити дитину. Тому і батьки, і бібліотекарі, і вчителі мають бут поінформованими, аби спрямовувати дітей, які книжки варто читати. Бо реклама не завжди скеровує в потрібне русло. Реклама - це комерція. Часто буває, що за тими гарними картинками немає нічого змістовного», - пояснює Надія Павлівна.
Сьогоднішня дитяча книжка відрізняється від тих книжок, які читали діти 20-30 років тому.

«Якщо говорити про професійну дитячу літературу, то треба писати так, щоб дитина була зацікавлена, щоб вона почала читати і їй хотілося читати далі. Сьогодні ритм життя - інший, комп’ютеризований світ. Дитина не може читати книжки, в яких довгі описи, «розжовування». У дитячій книзі мають бути динаміка, характери, образи, гумор, пізнання, патріотизм. Це має бути такий «мікс», і письменнику треба багато попрацювати, щоб написати дитячу книжку. А інакше - навіщо це зробити», - резюмує письменниця.


Довідково:

Надія Павлівна Гуменюк — українська поетеса, прозаїк, публіцист, член Національної спілки письменників України, заслужений журналіст України, лауреат премії Кабінету Міністрів України імені Лесі Українки та інших літературних премій. Дружина відомого волинського письменника Володимира Лиса.

Письменниця сама зізнається, що в її творчому доробку більше дитячих творів. Але й «доросла проза» її високо цінується. Твори Надії Гуменюк вже декілька років стають володарями літературної премії «Коронація слова».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus