USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Волинське Полісся у вогні та смітті

14 Березня 2014 19:00
Рання й посушлива весна зумовила чисельні пожежі. Ледь посипався пилок з ліщини і замерехтіли по узліссях чудові метелики – цетринниці й кропивниці, а луки, поля та переліски окуталися сивим димом. Часто стіна вогню вривається і в ліси. Вигоряє все: минулорічна суха трава, старі повалені дерева, молодий самосів дерев. Вже багато років більшість наших полів не обробляється і на них накопичується багато горючого матеріалу.

ХТО ПІДПАЛЮЄ СІЛЬСЬКІ УГІДДЯ?
Поля, звичайно, загоряються не самі. Їх підпалюють, щоб звільнити від сухої трави та чагарників. Чомусь вважається, що вогонь поліпшить якість сіножатей. Особливо вразливі до вогню осушені землі. Величезні кошти колись були затрачені на осушення, а зараз такі землі димляться, заростають чагарниками і в цілому перетворюються в неугіддя. Подекуди сільські ради здають такі малоцінні сіножаті в оренду по 100 гривень за один гектар. Як по грошах – то не «густо», бо на осушення були витрачені колосальні кошти.

За словами інженера охорони і захисту лісу Ковельського спеціалізованого лісогосподарського акціонерного товариства «Тур» Василя Козака, щороку горять величезні площі на осушеному болоті на території Скулинської сільської ради Ковельського району. У середу, 12 березня, в обідні години, як повідомили хуторяни, по болоті «гасав» на мотоциклі якийсь чоловік, дуже подібний до сільського голови, і підпалював так звані «клітки» осушених земель, щоб ті очищалися під посуші. А після цього «стіна» неконтрольованого вогню неслася в усі сторони, наближаючись до лісів. «Ми переконані, що в селах відомо, хто підпалює угіддя. І при бажанні це можна було б з’ясувати», – говорить Василь Козак.

12 березня між Луцьком і Ковелем, вздовж автотраси, луки й переліски палахкотіли у 8-ми місцях. Давно вже почорніли від пожеж смуги відводу залізничних колій. Тут ні вогнеборців, ані влади! А 13 березня ввечері «стіна» вогню в багатьох місцях наближалася до Ковеля. І того ж вечора потужні вогняні вали котилися по угіддях Тойкутської та Козлиничівської сільських рад Ковельського району, Стобихівської та Карпилівської сільських рад Камінь-Каширського району та багатьох інших. Горить Волинь і нікому до цього немає справи!
Горять переліски південніше села Радошинка Камінь-Каширського району ввечері 13 березня нинішнього року

ДОСІ ГРОШІ «ВІДМИВАЮТЬ» НА ОСУШЕННІ ЧИНОВНИКИ З ЛУЦЬКА
«Основні резервати пожеж – осушені землі. А скільки в них було «кинуто» державних грошей. Деякі «світлі голови» з Луцька й надалі продовжують «сушити», бо тут легко «відмивати» кошти», – заявляє Василь Козак.

Біда обступила волинські ліси з усіх боків. Тисячі кубометрів облягають лісові масиви. На представленому фото – один із смітників на території Тойкутської сільської ради. За приблизними підрахунками, лише у Ковельському районі в неналежних місцях знаходиться близько 4 тисяч кубометрів побутових відходів. Через кілька днів пересохлі відходи теж почнуть горіти, а від них – ліси.
Один із смітників на території Тойкутської сільської ради, що оточує ліси

ВОЛИНСЬКІ ПРОКУРОРИ ЗРОБИЛИ ЛІСИ НІЧИЙНИМИ
Осмалені, засмічені, понівечені ліси в багатьох місцях виглядають не дуже привабливо. Після зими то тут, то там бовваніють високі пні. Лісові справи ускладнюються ще й втручанням прокурорів. Ці люди у погонах все знають й всіх повчають: і як хліб пекти, і як ліси вирощувати, і як пологи приймати. Перефразовуючи слова відомої пісеньки, можна заспівати: «Все знають прокурори, все можуть прокурори…»

Проїжджаємо по землекористуваннях сільських рад і нам пояснюють: десятки перелісків ще донедавна перебували під охороною Ковельського спеціалізованого лісогосподарського акціонерного товариства «Тур», хоча належали сільським радам. У справу втрутилися прокурори й вирішили передати переліски державному підприємству «Ковельське лісове господарство». Суди задовольнили позов прокурорів. Останні пишаються, бо виграли «порожню» справу. Минуло багато місяців, а державний лісгосп так і не прийняв тих перелісків – понад 5 тисяч гектарів! Зараз ці переліски горять та винищуються. За останніх півроку площа нічийних лісів тільки у Ковельському районі зросла вдвічі! На що тільки не здатні прокурори! Великі біди очікують молоді ліси, через що їх так мало доживає до віку стиглості. А кому, як не нам, усім гуртом, зберегти нашого зеленого друга – волинський ліс.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 8
жана Показати IP 14 Березня 2014 20:04
кашмар оце ще хочуть в Європу з таким вихованням лише в туалет і то перекинуть і будуть какати збоку
Тврезий Показати IP 14 Березня 2014 20:16
З приходом весни я кожного дня ідучи мостом через річку стир спостерігаю кучі сміття на узбережжі, мені важко уявити що робиться в парку імені Лесі Українки. Мені, наприклад не важко, відпочивши на природі, скласти в пакет сміття і донести (чи довезти автомобілем) до смітника. Я закликаю кожного люструвати в собі бидло і не викидати сміття де попало, інакше нам прийдеться жити серед куч сміття і відпочити не природі не буде чистого міця
МВ Показати IP 14 Березня 2014 21:13
Аналогічно... вчора проїхався через Дубнівську, Рованці. дпз і І Лаврів... просто жах... а люди кажуть,що москалі нам горе роблять... да яке горе... справжне це горе...коли кожен йде і смітника не бачить
tit Показати IP 14 Березня 2014 21:47
если село так гадит где живет. -значит ....
тупий поліщук до tit Показати IP 15 Березня 2014 08:57
не фіга ви не тямите, пане москалю. село не гадить. село думає про сіножаті. інакше там буде сухостій. Читайте, шановний, лесю українку: "погоріли болота, лишилися купи..." Це звичний для поліщуків спосіб виживання, як і ловля риби ятерями. і бачите, катастрофи не сталося. палили коли земля ще мокра, тому лісові пожежі це не провокувало. головне щоб на узліссі не лишалося куп сміття від вас "культурно отдихающіх"
25 до тупий поліщук Показати IP 15 Березня 2014 19:39
І що робила бідна природа, поки людина не придумала підпали? Всихала й помирала, правда? От тільки людина й рятує вогнем природу від загибелі...
ковельський Показати IP 14 Березня 2014 22:07
а при чому тут прокурори. вони ж своєю роботою навпаки вказують що з землями і лісами на території району щось робиться не по закону у тому числі випалювання....
хлопці з фотоапарата до ковельський Показати IP 15 Березня 2014 00:22
Не все за один раз! Покажемо і прокурорів, особливо їхню "роботу" - "...з землями і лісами на території району". Правду кажете: "...щось робиться не по закону"!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus