USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Волинські ліси рятують від заболочення. ВІДЕО

1 Серпня 2011 09:26
Щороку Волинь втрачає тисячі кілометрів лісу через надмірну вологу: меліоративні канали, побудовані у 70-х роках минулого століття, забилися і потребують очищення.
Ситуацію ускладнюють і часті дощі. Вода не має куди сходити, тому тримається на поверхні. А на лісових дорогах заважає просуватися великій техніці. Про це йдеться у сюжеті Телеканалу новин 24.
«У вільхові насадження, якщо зайти, буде по пояс, там десь метр-півтора вода стоїть, – розповідає лісничий Кашівського лісництва Володимир Чикор. – Ця меліорація матиме ефект, що вода впаде, і ми зможемо дістати ці насадження. Це пристигаючі насадження вільхи в основному».
«Сосна й береза не витримують надмірного перезволоження, – каже директор Ковельського лісгоспу Володимир Данилюк. – Одна вільха ще може витримувати надмірне підтоплення. Тому відновлюючи меліоративну систему ми також дбаємо про санітарний стан лісу і збереження деревини».
Ще одна із причин підтоплень лісових угідь – бобри. Через чисельні загати, які створюють гризуни, рух води в руслах сповільнюється, і вона затоплює навколишні площі. Меліорація допоможе знести затори і звільнити рух для води. Її рівень у всіх канавах має бути однаковий.
«Бобрівники у нас розміщені у так званому урочищі «Дубова»... Там ми планували створити заказник. Там трав’яний покрив дуже багатий, який рідкісний у нашому регіоні, тваринний світ дуже широкий. І там дуже багато меліоративних канав. Ми зараз не проводимо там господарство. Як природа сама себе поведе, так там і буде», – каже лісничий Кашівського лісництва Володимир Чикор.
Але жодної шкоди навколишньому середовищу, запевняють лісівники, не завдадуть. Сучасна меліорація полягає лише в очищенні тих канав, які існують.
На такі цілі держава вже виділила 2,5 мільйона гривень.
«Мова не йде про нарізку нових меліоративних каналів, а про відновлення діючої меліоративної системи», – зазначив Володимир Данилюк.
Загалом на Волині необхідно очистити 90 кілометрів меліоканалів. Вони мають бути належно з’єднані з річками, які могли б забирати зайву воду. Таким чином вдасться принаймні частково вирішити проблему із підтопленнями людей.
Роботи триватимуть до 1 жовтня.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus