USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Волинські музейники отримали експонат вартістю 2,5 мільйона євро

22 Серпня 2013 15:26
Виставка «Врятовано для України» була відкрита сьогодні у Волинському краєзнавчому музеї. На ній, в основному, було представлено старовинні експонати (від середини XIX до середини XX століття). Ці речі були передані волинською митницею та Управлінням СБУ у Волинській області. Найціннішим експонатом є картина XVI століття вартістю 2,5 мільйона євро. Картина довгий час не виставлялась, так як була речовим доказом у кримінальному провадженні, пов’язаному з замахом на перевезення через державний кордон культурних цінностей.


Автор проведення виставки і Головний хранитель ВКМ Наталія Пушкар каже, що на виставці представлена лише невеличка частинка тих речей, які починаючи з 1992 передавалися музею. «Ми давно працюємо зі силовими структурами в плані проведення мистецтвознавчої експертизи. Оскільки одразу після вилучення цих експонатів проводять експертизи для підтвердження їх цінності», - додала Наталія Юхимівна.
Музейна працівниця розповідає, що нинішня виставка є різноплановою, тому що зібрано експонати з різних сфер життя.

Але деякі з них долучають до тематичних виставок. Вона розповідає, що недавно була етнографічна виставка, на якій були представлені самовари. «Ми намагаємося кожен експонат показати людям, але нам бракує приміщень для представлення. Тому ми не виставляли дрібні експонати, такі як: монети, марки, нагороди тощо. Новими у експозиції є ікони в срібних окладах, яких у нашому фонді практично ніколи не було. Ці ікони зараз знаходяться у нас, а не в Музеї Волинської ікони тільки тому, що останній представляє ікони тільки з Волинської землі», - зазначила Головний хранитель ВКМ.

За словами автора виставки, представлені речі не просто є предметами побуту, але й історико-культурною цінністю, що милує око. Мовляв, не дарма виставка має назву «Врятовано для України», тому що представлені експонати дійсно рятували від того, щоб вони не потрапили у руки приватних колекціонерів, або на «чорні» ринки.

























Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus