USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

У Луцьку музейники оцифровують вишиті рушники

8 Червня 2022 06:36
У Волинському краєзнавчому музеї оцифровують 10 вишитих рушників, які до його фонду впродовж воєнного стану передали люди.

Про це Суспільному розповіла директорка музею Оксана Важатко.

Загалом у колекції рушників краєзнавчого музею – більш як 600 експонатів, які почали збирати ще з 1929 року.

Для того щоб оцифрувати один рушник, потрібно зробити орієнтовно десять світлин. Фотографують вишивку від загального і до ближчого плану.

«Обов'язково проводимо заміри кожного елемента, далі ми його описуємо та фотографуємо з інвентарним номером, щоб легше було знайти відповідне фото», – пояснює завідувачка музейного відділу Людмила Мірошниченко.
Зі слів науковиці Катерини Матвіюк, оцифрування одного рушника триває від однієї до шести годин: музейникам потрібно правильно налаштувати техніку, сфотографувати загальний малюнок рушника, декорований низ, окремі малюнки.
Описом експоната опікується науковця Світлана Чибирак. Музейниця каже: в спеціальну таблицю вносить усю важливу про той чи той рушник інформацію. Зокрема – населений пункт, де його знайшли чи вишили, техніку, кольорову гаму.
Наразі проєкт з оцифрування вишитих рушників у Волинському краєзнавчому музеї ще триває. Згодом дані бази, яку створили музейники, будуть доступні широкій аудиторії.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus