USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.80 9.95

Волинські роми кажуть, що проти них можливі «репресії»

21 Квітня 2011 17:45
Волинські роми просять депутатів захистити їх від неправомірних дій міліції та незаконного виселення з селища Торчин Луцького району.

З таким звернення представники Волинської обласної громадської організації циган «Терне Рома» звернулися 21 квітня до депутатів постійної комісії з питань депутатської діяльності, місцевого самоврядування, захисту прав людини, законності та боротьби зі злочинністю Волинської обласної ради.

У зверненні йдеться, що «10 березня працівники міліції проводили рейд у смт Торчин. Суть рейду полягала в тому, що від восьмої години ранку міліціонери без дозволу заходили до помешкань ромських родин: перевіряли паспорти, переписували номери мобільних телефонів, фотографували мешканців осель, знімали в них відбитки пальців».

Керівник ромської організації Сергій Григориченко розповів, що міліціонери погрожували циганам фізичною розправою над їх малолітніми дітьми, обіцяли висилити всіх ромів із Торчина.

«Для цього вони сказали, що навіть готові сфабрикувати кримінальні справи, підкинути наркотики», - запевняв депутатів Сергій Григориченко.

Підтримав ромів і юрист Віктор Пенько, який вже багато років консультує циган у правових питаннях. Він розповів, що до нього зверталися мешканці Торчину та інших населених пунктів області з проханням захистити їх від протиправних дій правоохоронців та місцевої влади.

«До мене надгодила інформація в усній формі про те, що зокрема у селі Переспа сільський голова збирає підписи на виселення циган. Організатором цього, за словами місцевих мешканців-ромів, є селищний голова. Відповідно люди говорили, що й в Торчині планується така акція з виселення ромів», - розповів Віктор Пенько.

Звісно, правоохоронці все заперечили та послались на те, що такі рейдові перевірки вони проводять постійно в профілактичних цілях.

«Начальник Луцького райвідділу міліції видав напередодні цих обходів відповідне розпорядження, в якому йшлося про те, що на цій території останнім часом збільшилася кількість крадіжок, пограбувань та хуліганств. Тому потрібно провести такий профілактичний рейд», - виправдовувався заступник начальника УМВС України у Волинській області Тарас Пазин.

За словами міліціонера, подворові обходи - не рідкість, а відпрацювання проводять не лише у циганських сім’ях, а без винятку перевіряють усіх мешканців.

Голова депутатської комісії Володимир Навроцький зауважив, що «диму без вогню не буває», тому вони будуть просити обласну прокуратуру розібратися достеменно у цьому питанні.

«Мені здається, що у зверненні описано факти неправильного та некоректного поводження з ромами. А міліції безперечно ніхто не давав права так, як написано, з ромами, чи з українцями, чи з росіянами, чи білорусами. Нема різниці, яка національність», - засудив дії міліціонерів Навроцький.

Тим часом депутат обласної ради Анатолій Вітів став на захист міліціонерів.

«Міліція робить те, що повинна. Хто же ж має наводити порядок у цій державі. Але якщо були такі факти, то потрібно дати їм правову оцінку. Ми ж лише чуємо, те що нам кажуть. А мають бути зібрані всі документи, написані заяви, зняті побої, якщо таке трапилося. І з цим всім варто звертатися до суду», - переконаний депутат.

Зрештою депутати обласної ради, заслухавши всі сторони конфлікту, дійшли висновку, що не можуть прямо вплинути на міліцію та оцінити її дії в правовому полі. Тому обласні обранці вирішили рекомендувати обласному прокурору Андрію Гілю розглянути це звернення, а про результати розслідування повідомити депутатів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Захискикам циган Показати IP 21 Квітня 2011 17:56
Володимир Навроцький і інші, ви певно поруч з циганами не живете, а поживіть, і не за двометровим камяним забором з колючим дротом, а у звичайному пересічному будинку. Тоді викажіть вашу думку. Міліція - МОЛОДЦІ! Виключення є, але загалом цигани це кошмар.
опер Показати IP 21 Квітня 2011 22:20
Їх "Бацька" з Білорусії погнав, от вони і селяться тут. За останні роки чисельність циган в Торчині зросла в 5 разів.
ааа Показати IP 22 Квітня 2011 11:32
Так треба зробити по всіх селах

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus