USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Волинські жінки, ймовірно, народжуватимуть згідно з договором.ВІДЕО

18 Вересня 2013 13:13
Завагітніти - означає залишитись без роботи? Майбутні волинські мами відтепер ще більше бояться за своє робоче місце, повідомляє ТРК «Аверс».
В Україні вступив у дію закон, який забов’язує роботодавців сплачувати так званий податок на вагітність. За кожну жінку, яка пішла в декрет, підприємство сплачуватиме до державної казни 33% від її заробітків. Доки майбутні мами переймаються, що новий закон принесе лише масові звільнення, або ж зменшення їхніх офіційних заробітків, у Міністерстві соціальної політики запевняють - такі зміни на краще, бо ж декретна відпустка тепер зараховуватиметься жінкам у страховий стаж із якого нараховують пенсію. От тільки українські жінки не надто радіють від таких нововведень.
Ще до запровадження податку на вагітність, майбутня мама Наталія Главацька втратила місце роботи. Щоправда жінку не звільнили, а створили усі умови для того, аби розрахувалася сама: «Жінки йшли вже народжували, або з дуже великим животом були в декретній відпустці. Нам не платили ті гроші. І тому, щоб мені було простіше вагітність мою переносити, бо вона була довгожданна, то я просто звільнилася з роботи. Насправді існує така проблема… Нашим жінкам на нашій фірмі не платили гроші. Вони ходили, просили, хоча це гроші не підприємства, не власника нашого, а це гроші соцстраху, але так, як вони ще в той момент платилися на фірмі, то доводилося жінкам ходити просити їх, і мені прийшлося просто шукати іншу роботу, щоб там отримати ті декретні гроші».
Податок на вагітність - так називають закон, згідно з яким, за кожну працевлаштовану жінку, яка йде у декрет, працедавець сплачуватиме податок у розмірі 33% від її зарплати. Із заробітної плати самої ж жінки стягуватимуть 2%. Однак є у нововведенні і позитив, принаймні так стверджують в уряді. За час декретної відпустки по народженню дитини майбутнім мамам здійснюватимуть нарахування до страхового стажу, із якого нараховують пенсію.
Чиновники сподіваються, що таким чином наповнюватиметься державна казна. Однак іншої думки жінки та експерти. У федерації профспілок Волині передбачають - з новим законом роботодавці просто нехтуватимуть правами своїх працівниць.
Головний правовий інспектор праці федерації профспілок області Любов Стадник зазначила: «Якщо раніше до мене зверталися щодо регулювання питань згідно з трудовим законодавством, звільнення жінок, які перебувають у відпустці по догляду за дитиною, то я тепер передбачаю, що кількість роботодавців, які захочуть звільнити вагітну жінку, збільшиться».
І хоча податок на вагітність сплачуватимуть лише у той період, доки жінка не народить дитину, майбутні мами бояться, що навіть декілька місяців можуть бути вирішальними у їхньому працевлаштуванні.
У федерації профспілок області розповіли: випадки, коли вагітних звільняли з роботи - непоодинокі. Працедавцям просто таки не вигідно нараховувати зарплату людині, яка на кілька років йде у відпустку, не говорячи вже про податок на них.
«Слід врахувати, що роботодавець звичайно буде шукати шляхи, щоб зменшити сплату податків, тобто, не виключено, що будуть задіювати кодекси законів про працю, власне, 32 стаття, яка дозволяє зміну істотних умов праці, і можливо, за два місяці, попередивши працівника, може і зменшувати заробітну плату».
Якщо права вагітної все ж порушили, вона цілком має право відстоювати свої права, переконує Любов Стадник: «У будь-якому разі жінка буде захищена законом, і будь які дії роботодавця, які будуть направлені на невиконанні цього закону, жінка зможе оскаржити у суді, керуючись нормами цього закону… Під час перебування у відпустці роботодавець не має права звільнити жінку».
Однак ймовірно, що роботодавці вдаватимуться до хитрощів. Ситуація із новим законом може дійти просто до абсурду. Експерти зазначають, працедавці можуть підписувати з жінками договір про працевлаштуванням із забороною вагітніти.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Лянка Показати IP 18 Вересня 2013 14:13
Якщо подаєте таку статтю,вказуйте в ній все правильно. На так звані декретні ( 126 кал. дн.) нарах. 33,2% , а не 33%.Тобто, якщо вам нарахують 20 000 грн.,ви ортимаєте 19600грн.,а фірма закине на пенсіонерів 6640 грн., а з соцстраху отримає 19600,

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus