USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Волинських селян об’єднуватимуть в кооперативи?

12 Березня 2012 13:09
Депутат облради Василь Пецентій пропонує об’єднувати особисті селянські господарства у кооперативи. На його думку, це забезпечить високу якість молока та м’яса, яке вони виробляють.
Про це йшлося 12 березня під час другого пленарного засідання 10-ої сесії облради.
Під час розгляду змін до Програми розвитку особистих селянських господарств «свободівець» Олександр Бик розповів, що у селян, які створюють господарства, виникають проблеми при реєстрації у центрі зайнятості.
«Там кажуть, що вони - не трудовлаштовані особи. Через те виникають конфлікти на місцях», ‒ зауважив депутат.
Начальник обласного управління АПК Юрій Горбенко відповів йому, що більшість керівників господарств не спроможні сплачувати відрахування до Пенсійного фонду. «Тому й не реєструють. Зараз ми працюємо над тим, щоб їм зараховували пенсійний стаж», ‒ повідомив чиновник.
Натомість депутат Анатолій Вітів вважає, що виконавці програми можуть допускати певні зловживання. «Там, де є закупівля, там є корупція», ‒ додав він.
Горбенко сказав, що підстав для корупційних дій немає.
Заступник голови ОДА Віталій Карпюк переконував обранців громади у дієвості програми. Мовляв, торік волиняни отримали 214 апаратів машинного доїння.
«Цього року плануємо 500 штук передати. А закупок область не проводить. Гроші йдуть як субвенція на райони. Щоб не утворювати тендерні комітети та інше», ‒ пояснив посадовець.
Депутат Борис Загрева висловив ініціативу звернутися до Кабміну, аби дотації з державної казни йшли не до переробника, а до виробника. «З обласного бюджету виділяються краплинки, які ситуацію кардинально не міняють», ‒ відзначив він.
Карпюк сказав, що інформація депутата дещо застаріла, бо дотації виділяються.
У свою чергу, позафракційний Василь Пецентій висловив ідею створення в селах кооперативів на базі особистих селянських господарств. «Молоко будуть здавати чистим та якісним. І по м’ясу створити такі кооперативи», ‒ запропонував він.
Натомість голова ради Володимир Войтович нагадав обранцям громади, що йдеться про введення в програму одного слова. «Чому ви так не дорожите часом? Немає потреби дискутувати заради одного слова, яке спрямоване на поліпшення цієї програми», ‒ резюмував посадовець.
Зрештою, депутати ухвалили зміни до програми.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Колишній колгоспник Показати IP 12 Березня 2012 13:52
Які кооперативи???Знову???Марія бере вила і йде з Лавріном обертати конюшину. Дорогою через поля суне довжелезний обоз. Спереду кілька кіннотників везуть червоний прапор. На возах лежать і сидять люди. Розхристані сорочки, загорілі волохаті груди, немиті лиця, чорні брудні руки. Грає ручна гармонія, і хриплий високий голос виспівує: Ех, Україна, да хлєбародная... Марія і Лаврін перевертають покоси, вершники з червоним прапором наближуються, рівняються з нею. — Ех, бабка! Харош клєвєр? Подавай сюда! Ребята!.. За работу!.. Марія стала і витріщила очі. Сотня «ребят» сипнула на Маріїне поле і з галасом та метушнею рвали, розкидали і топтали кіньми покоси. — Господоньку! Що це твориться? Що то за люди приїхали?.. — Малчі, бабка!.. Тепєр савєцкая власть. Нє бойсь, товаріщ Лєнін всьо заплатіт. Он тєбє всю памєщіцкую землю отдал, а ти крічіш... — Але ж ви не татари. Нащо ж розкидати, топтати!.. — Малчі, старая!.. Ето війна!.. Марія дивиться, як твориться війна. — З ким, люди, війна? Покоси зникли. Обоз понапихав вози конюшиною і з гармидером потягнувся далі. — Підемо, сину, додому. Висушили конюшину й без нас. Ленін заплатить. Марія і Лаврін пішли додому. Ввечері вернувся зі сходки Корній. — Ну що там? — питає Марія. — Тьху! Бий тебе сила Божа! Прийдеться віддати корову... — Як то? Кому? — Та кому ж! Савєцка власть. Півдня, сукин син, говорив і поголосували за «развьорстку». Нам записали корову. — А чому ж ти не боронив? — Ага, вборониш... Чорта два вборониш!.. Марія оповідає за конюшину. — Як? Забрали? Всю? Таж не може бути! — кричить Корній. — Не всю. Розтермусили і втоптали в землю... — От тобі й власть! МАРІЯ УЛАС САМЧУК

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus