USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Легендарний волинський ансамбль, що створювався «для боротьби з джазом», святкує ювілей

29 Березня 2016 09:00
Історія вокально-інструментального ансамблю «Світязь», що був створений 50 літ тому, починалася, як історія «оркестру по боротьбі з джазом». Саме у стінах юнацької бібліотеки 30 березня о 15 годині відбудеться захід, присвячений півстолітньому ювілею ВІА «Світязь», - інформує Волинська газета.

У другій половині 1970-х, мабуть, не знайшлося б в Україні жодного музиканта, який би не знав про “Світязь”. Хоч у кожній обласній філармонії діяв бодай один відомий і популярний ВІА, все ж касових, до яких належав і самобутній волинський ансамбль, було не так уже й багато. У “Світязі” завжди робили ставку на високопрофесійних музикантів. Започаткував це Валерій Громцев, а продовжили Олександр Сєров, Станіслав Чуєнко, Іван Благун, Олександр Гаркавий… Не забуваймо, що солістом “Світязя” був один із метрів вітчизняної пісні й улюбленець не одного покоління Василь Зінкевич.

Ансамбль спершу не мав вокаліста. Але згодом усі зрозуміли, що без фронтмена, чи фронтлайнера, як нині модно говорити, не обійтися. І тут втрутився його величність випадок: Василь Зінкевич покинув чернівецьку “Смерічку”, і йому одразу запропонували місце у новому ВІА. Тим паче, що ще з Чернівців він був знайомий з Валерієм Громцевим, адже співав його популярні пісні “Жовтий лист” на слова Володимира Івасюка і “Скажи, скажи” на вірш Василя Бабуха.

Ім’я Валерія Громцева в Україні в ті часи було на зразок “Пінк Флойда” для європейців. Він був не лише відомим композитором, музикантом від Бога, а й таким же аранжувальником. Кажуть, саме Валерій допомагав Володимиру Івасюку аранжувати “Червону руту”.

Для будь-якого музиканта робота у “Світязі” була школою професійного зростання. Варто визнати, що чи не основну роль у цьому відігравав Василь Зінкевич – людина, яка має рідкісний смак і відчуття часу. Завдяки йому і всім музикантам “Світязь” мав за честь називатися колективом номер один в Україні. А це зобов’язувало багато до чого. Зінкевич ніколи не давав спуску і можливості розслаблятися.

У 1988-му, коли у період економічної кризи у країні кількість концертів скоротилася, ансамбль припинив існування. Його музиканти Анатолій Говорадло та Дмитро Гершензон створили дует під такою ж назвою – «Світязь». В 2013 році Дмитро Гершензон виїхав на постійне місце проживання до Ізраїлю. Анатолій Говорадло мешкає в Житомирі, сольно виступає з командою музикантів в кращих музичних традиціях ще того великого та крутого колективу – ВІА «Світязь». За всю історію такого потужного музичного колективу як ВІА «Світязь» в його складі було 33 музиканта. Сьогодні 12 з них – емігрували в інші країни, де вдається заробити на хліб з маслом і не падати з ніг від перевтоми і неможливості утримувати себе й родину своєю професією.

Олександр і Ольга Гаркаві упродовж багатьох років живуть і працюють у Канаді, там же – Михайло Мусієнко. Ігор Перчук, Льова Сорокотяж і Валерій Громцев – в Ізраїлі, Славко Тимофійчук – у Німеччині, Іван Благун, Роман Ланкіос, Віктор Петлій – у США, Олександр Сєров – у Москві…

ВІА “Світязь” Волинської обласної філармонії поруч зі “Смерічкою”, “Кобзою”, “Ватрою”, “Краянами” назавжди залишиться одним із найпопулярніших українських естрадних колективів, які формували і напрям національної пісні 1970–1980-х років.

Ще у стартовому складі Валерій Громцев заклав оригінальність і неповторність ансамблю – лише високопрофесійні музиканти-інструменталісти були. А як могло бути інакше, коли солістом був сам Василь Зінкевич – культовий співак не одного покоління. Хоч змінювалися склади і художні керівники (серед них був і Олександр Сєров, а разом з ним перебралася з Чернівців Лілія Сандулеса, яка мала у концертах “Світязя” власний вихід), усе ж стиль і почерк ансамблю залишалися стабільними – пісні волинян знали і любили повсюдно. Довгі роки у різних куточках України на всіх концертах ансамблю яблуку ніде було впасти. Поступово ВІА скоротився до дуету.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
перехожий Показати IP 29 Березня 2016 10:50
коментар було видалено
Cвета Показати IP 29 Березня 2016 12:51
Таки коли заспівав Серов, Зінкевіч поняв, шо буде на разогрєві публіки. Він напоїв сторожа, викрав ключі, і дороговартісну на той час апаратуру, за яку відповідав Серов, переніс в інший кабінет. Доки сторож спав, вернув ключі і на ранок заявив, що в Серова недостача. Тому сазали або плати, або вон з роботи. І друг Серова Ігор Крутой поманив Серова із одним піджаком та десяткою в кишені до себе в Москву. Кому більш повезло, рішайте самі. На 75 років філармонії запрошували і Серова, але той спитав чи Зінкєвіч буде? Або я, або він, була відповідь.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus