USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Волинський бурштин копають під носом Нацгвардії і «Світязя»

8 Вересня 2016 14:53
Депутат Волинської обласної ради Борис Бабійчук переконує, що за 300 метрів від блокпостів Нацгвардії та «Світязя» в Маневицькому районі – свіжі копанки у місцях видобутку бурштину.

Про це він заявив під час 7-ої позачергової сесії Волинської обласної ради.

Нагадаємо, Інформаційне агентство Волинські Новини повідомляло: задля вивчення наслідків незаконного видобутку бурштину КП «Волиньприродресурс» здійснить ревізію на територіях несанкціонованої діяльності. Так, постійна комісія рекомендувала голові обласної ради Ігорю Палиці своїм розпорядженням доручити КП виконати на території області ревізійні роботи, де проводилося незаконне видобування бурштину, та оцінити нанесені збитки. Підприємству також рекомендувалося розробити план заходів з рекультивації пошкоджених територій.

Ревізію, як було заплановано, здійснюватимуть фахівці в галузі геології та екології, які співпрацюватимуть з КП "Волиньприродресурс" згідно з цивільно-правовими угодами. Для координації дій під час виконання ревізійних робіт рекомендували створити робочу групу з депутатів обласної ради. За пропозиціями постійної комісії до складу групи пропонувалося делегувати Василя Столяра, Ігоря Леха, Бориса Бабійчука, Олександра Омельчука та Юрія Ройка.


Утім зробити заплановане поки не вдалося. Як стало відомо, 7 вересня, коли працівники КП таки спробували обстежити площі, представники лісової охорони заборонили їм це робити, мотивуючи тим, що для цього необхідне відповідне рішення профільної комісії райради. Відтак, працівники лісової охорони всіляко перешкоджали роботі комісії. До слова, голова Маневицької РДА Андрій Линдюк відмовився брати участь у виїзному засіданні, мотивуючи це зайнятістю.

Вже під час сесійного засідання Василь Столяр зазначив, що насправді ніхто не хоче казати, скільки бурштину вкрали з Волині. Він розповів, що під час інспекції виявили свіжу копанку, де, зі слів депутата, він сам знайшов камінь, який і продемонстрував присутнім.
Окрім того, наголосив, що незаконні копачі з 6 гектарів вивезли бурштину на 12 мільйонів доларів, і це не враховуючи вартості рекультивації земель.

Борис Бабійчук підтвердив озвучену інформацію та зазначив, що на місці знайшли сліди засипання ям екскаватором. «Під час інспекції нас перевіряла Нацгвардія і «Світязь» перед в'їздом. А за 300 метрів від блокпосту - яма, якій не більше ніж тиждень. Там і далі розкрадають бурштин», - заявив депутат.

Своєю чергою, депутат Вячеслав Рубльов пригадав, що голова РДА Андрій Линдюк розповідав, як «ночами сторожить ліс» в місяцях, де копають бурштин. Тому висловив сподівання, що очільник ОДА Володимир Гунчик дасть оцінку таким діям своїх підлеглих.

Юрій Ройко додав: його, мовляв, насторожила позиція голови Маневицього РДА, який фактично ігнорував офіційну робочу групу. Також він підтвердив слова Бабійчука, що в лісі вони побачили нашвидкоруч закопані бульдозером свіжі ями.

«Це меморіал безгосподарності, який охороняють за кошти платників податків», - резюмував депутат.

Голова облради Ігор Палиця зазначив, що з повагою ставиться до бійців «Світязя», але не розуміє, хто скерував бойовий підрозділ у Маневицький район, аби той стояв і визначав, кого пускати на видобуток бурштину, а кого ні. Голова облради додав: ні для кого не новина, що видобуток бурштину на Волині «кришують» кримінальні авторитети зі Львова. За це вони платять «долю» волинським правоохоронцям і керівництву міліції.

Разом з тим, Святослав Кравчук зауважив, що діяльність «Волиньприродресурсу» сприятиме вирішенню питання видобутку "сонячного каміння". Та наголосив, що припинити незаконний видобуток обіцяють вже два роки, але суттєвих кроків у цьому напрямку до останнього часу не було зроблено.

Виконувач обов’язків директора КП Веніамін Туз, своєю чергою, розповів, що ділянка, яку обстежували вчора, - унікальна. А бурштину там набагато більше, ніж на 12 мільйонів доларів, як це озвучив Василь Столяр. Та додав, що нині видобуток помпами на Волині зупинився через посуху. Проте запевнив – як тільки «піде вода», незаконні роботи розпочнуться знову.

Насамкінець депутат облради Олег Кух поцікавився, хто є працівниками КП "Волиньприродресурс" і чи в належному стані оформлені у них докумени на працевлаштування. На що Веніамін Степанович повідомив, що в штат на основі договору прийняли геофізика, геолога тощо.

Після більш ніж годинного обговорення депутати проголосували за те, щоб належну оцінку роботи та діям правоохоронців і посадовців, які не дозволили проводити так звану ревізію, дала прокуратура й поліція.

Нагадаємо, після того, як у липні ГПУ разом зі спецпризначенцями СБУ здійснила у Рівному масштабну спецоперацію під назвою "Бурштин", Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков анонсував спецоперації проти "бурштинової мафії" на Волині та Житомирщині.

ЧИТАТИ ЩЕ: ОБЕРТИ БУРШТИНОВОЇ МАФІЇ ДОРІВНЮЮТЬ ПОТРЕБАМ ВІЙСЬКОВОГО БЮДЖЕТУ УКРАЇНИ

Як повідомлялося, на Волині, варіантом вирішення бурштинових проблем стало створення комунального підприємства «Волиньприродресурс», що працюватиме на умовах спільної діяльності, розподілу прибутку або ресурсів, і, зокрема, контролюватиме видобуток інвесторами.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 22
Вася Показати IP 8 Вересня 2016 14:58
тож хлопці туалет не далеко від поста копають, та з місцем не можуть визначитись,--- так і вийшло(((
помпа Показати IP 8 Вересня 2016 15:10
А типу таємниця і ніхто не знає що то все з відома Авакова робиться! :) Скільки то можна в дурників гратись?! :)
корисні копалини Показати IP 8 Вересня 2016 15:18
Не країна Україна, а дурдом у владі з низів і до верхів...
Техно Показати IP 8 Вересня 2016 15:47
Уявляю як засипали ями е с к а л а т о р о м. Нові технології!
Адвокат Показати IP 8 Вересня 2016 15:49
Запитайте шпигу і Лапіна ??????всі сміються....
0007 до Адвокат Показати IP 8 Вересня 2016 20:39
Це точно, поставили в маневичах керівника поліції, тепер майте, правда там і прокурорчик рильце в пуху.
alex Показати IP 8 Вересня 2016 15:59
свмі нацгвардійці і копають хіба не ясно.
007 до alex Показати IP 8 Вересня 2016 20:51
Ти чому продаєш важливу інформацію, адже ти підписувався в ЦРУ за нерозголошування державної таємниці.
Луцьк Показати IP 8 Вересня 2016 16:27
Сказав Шпига копати вони і копають!
Анонім Показати IP 8 Вересня 2016 17:01
Найбільше вражає позиція гунчика і його подхаліма линдюка, в маневичах вже люди виють від крадіжок лісу та від копачів бурштину а вони все радяться і бумаги строчать які і в туалеті місця не матимуть і це під час війни , одним все дозволено а інші нехай подихають, одним словом область за всю історію мабуть та ка наволоч не керувала
Іван Показати IP 8 Вересня 2016 18:04
ото хіба лісникам ще не пофігу до лісу, бо що потім охоронятимуть
до до Іван Показати IP 8 Вересня 2016 20:49
Да кватирко, з лапіним давно в договорняку, це зрозуміло, але хто копає? Я бачив, що сідала літаюча тарілка інопланетян - цілий десант висадився копачів. Столяр твоїм підприємствам не буде, що копати іди в договорняк з десантом інопланетян. А держава думає про створення робочих місць-недумає. Людям кошт треба - треба то чому вони будуть дивитьися, як їх обдирають останні копійки. Якшо держава не може забезпечити то вони самі собі шукають заробіток і точка!
007 до Іван Показати IP 9 Вересня 2016 11:44
Я просто дивуюсь з поведінки пана столяра, які вивчали нанесення збитків після видобутку бурштина знаєте чим з бурільною установкою їздили, цілу неділю їздили по лісі все вивчали, вивчали-шукали де цим депутатам можна свердлити та в подальшому копати. О таким чином хочуть обманути людей.Депутатів пускали всі і всіх тільки без бурільної установки. Вот і все Комунальне підприємство, що це за фейк, обман громад.
добряк Показати IP 8 Вересня 2016 18:13
яка рекультивація.?нехай ті дурнуваті полішуки всім селом сами заривають те що нарили.або нацгвардія хай зариває ,явно кришують
Земляк Показати IP 8 Вересня 2016 21:04
Нацгвардії небуло видно як півроку, а чим там займаються точно ніхто непризнається.
Жора Показати IP 9 Вересня 2016 00:21
Нацгвардія наймає робочих і їх коштує
Жора Показати IP 9 Вересня 2016 00:23
Кришує
Анонім Показати IP 9 Вересня 2016 16:37
то йдіть служити в світязь або нацгвардію-теж покопаєте! але вони на війну їздять.там ,блін, можна назад не приїхати.ні краще коменти пописати-ціліше буду! гімном поливати бойові підрозділи багато сміливості і розуму не треба!
Тетяна Показати IP 10 Вересня 2016 04:49
О_О-О!!!Найшли накінець винних,а хто з Світязя купиив собі шось-квартируЮбудинок,машину....Ю коли поблікуєте,поцікавтесь у тих,хто з Світязя, що в них змінилось.....???В
мама бійця до Тетяна Показати IP 11 Вересня 2016 00:13
знаєте скільки я перенесла жаху коли моя дитина в оточенні була ? От вам і патрітизм, адже "Світязь" -добровольці, яких вони самі бояться. То що змінилось в нашій країні? Ми земельну ділянку не можемо навіть отримати, пропонують таке, що і даремно не потрібне. То чиї землі захищають наші діти ????
Тетяна Показати IP 10 Вересня 2016 04:53
Вибачте, за орфографічні помилки, прото дістало, хлопців з ,,Світязя,, ,,кинули,, розгрібати...
Знаю Показати IP 11 Вересня 2016 17:05
Частково правдива стаття. Ями справді є. Тільки от Світязь з тих ям не має вигоди ніякої, лише геморой

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus