USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

«Волинський Фаберже» опанував 14 видів мистецтв

18 Лютого 2016 10:34
Про таких митців, як Анатолій Бойко, кажуть — самородок. Він оздоблює яєчні шкаралупи металом та дорогоцінним камінням і за це його називають «волинським Фаберже». Про це інформують Відомості.

Анатолій Бойко один такий на всю Україну, а можливо, і на весь світ. І це на пафосні слова про дивовижного земляка — його талант навіки закарбований у «Книзі рекордів України».

Фіксували рекорд за номінацією «Найбільша колекція яєчної шкарлупи, оздобленої металом» 26 листопада 2015 року в приміщенні Верховної Ради України, де в Анатолія Бойка була персональна виставка. Правда, тоді лише двоє народних депутатів придбали його унікальні вироби: решта лише прицмокувала язиками, придивлялася, захоплювалася, але на мистецтво не витрачалася. А кошти майстрові потрібні, адже він не лише мріє потрапити до світової Книги рекордів, але й навчати інших унікальному мистецтву.

«Я прямий претендент на Гіннеса. Але це комерційна структура, і ціна питання там починається від 10 тисяч доларів. Лише магнат може собі дозволити потрапити в цю Книгу світових рекордів або ж рекорд профінансує солідний спонсор. Знаю одного чоловіка з Києва, який туди потрапив. Його рекорд профінансував мультимільйонер, і в Книзі рекордів так і записано — рекорд профінансував такий то пан. На жаль, знайти на Волині таку людину, яка б була готовою викинути на фіксування рекорду 10 тисяч доларів — не реально. У багатих думки не про мистецтво, а про гроші. Та й не хочуть вони виходити на загальний осуд, адже тоді можуть докопатися до їхніх не задекларованих, а реальних, статків», — ділиться думками майстер.

Після фіксації в Києві рекорду «Найбільша колекція яєчної шкарлупи, оздобленої металом» та виходу на всеукраїнський рівень, Анатолій Бойко почав отримувати пропозиції переїхати з Володимира-Волинського до інших, більших міст:

«Кличуть у Хмельницький. Кажуть, якщо в себе в місті нічого не доб’єшся — переїжджай до нас. Один дзвінок — і матимеш квартиру та майстерню. Я не поспішаю їхати з любого моєму серцю Володимира. Я поїздив по світу, бачив багато міст, але тут спокійно, а життя тече якось повільніше, ніж у великих містах. Тому від ідеї відкрити тут школу, в якій навчатиму мистецтву різьби по яєчній шкарлупі, не відмовляюся. Місцева влада обіцяє допомогти. Також хочу запропонувати демобілізованим бійцям АТО арт-терапію, оскільки для них важливо знайти те, чим можна вгамувати фізичний та душевний біль.

Я дуже хочу, щоб Володимир став туристичним центром, як Коломия. Це дуже гарне прикарпатське містечко, де влада разом з митцями та підприємцями зуміла так його «забрендити», що до нього туристи їдуть з усього світу. Ну і, звичайно, музей писанкарства — це їхня перлина. Директор музею розповіла, що в перші роки вони були в збитках, а потім, як розпочався туристичний бум, то лік гостей пішов на десятки тисяч. Щорічно бюджет міста від туристів має прибуток у 100 тисяч євро».

Наразі майстерня Анатолія Бойка — це дві невеличкі кімнати в будівлі 1929 року. В одній — майстер працює над своїми шедеврами, а в іншій — своєрідна виставкова зала. Правда, зараз у ній не так і багато експонатів. 87 яєць перебувають на виставці в єдиному в світі музеї писанкарства в Коломиї на Франківщині.

Ще раніше, в знак галантності, на одній із столичних виставок пан Анатолій подарував яйце дружині Президента України — Марині Порошенко. Та обіцяла поставити його Петру Олексійовичу на робочий стіл.

Загалом Анатолій Бойко опанував 14 видів мистецтва. І каже, що це не межа — зараз він опановує ще один. Який саме — поки що таємниця.

«У мене є роботи, де поєднано три види мистецтва. Планую з оздоблених яєць виготовляти роботи-трансформери, які легко зможуть змінювати свою форму. Виділити якийсь один вид мистецтва, котрий приносить найбільше задоволення, — не можу. Я чергую свої роботи, бо монотонна діяльність рано чи пізно набридає. Тоді перекидаюся на той вид мистецтва, за яким скучив. За рік поетапно переходжу всі види: від живопису до вишивки, від різьби до берести», — розповідає митець.

У кожне зі своїх коштовних яєць пан Анатолій зашифровує символи: трипільські, слов’янські, єгипетські, кельтські і, звичайно ж, традиційні українські. Цю прадавню мову символів митець опанував досконало.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Крістіана Показати IP 22 Лютого 2016 04:44
Підскажіть, будь ласка, як можна зв'язатися з майстром?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus