USD 38.70 39.05
  • USD 38.70 39.05
  • EUR 38.70 39.05
  • PLN 9.80 9.97

Виставка польських мистців у Галереї мистецтв: несподівані інтерпретації відомих речей

15 Серпня 2017 19:16
Лише один тиждень триватиме у Великій залі Галереї мистецтв ВО НСХУ виставка двох осібних арт-проектів польських мистців Марти Папєровської та Артура Вишецькі.

14 серпня відбулася презентація та зустріч авторів з волинськими глядачами. Представив польських гостей знаний волинський художник, член Національної спілки художників України Леонід Хведчук, завдяки якому ця подія стала можливою. Минулого року він побував з персональною виставкою у Польщі, де і познайомився з колегами. Саме на його запрошення – а народна дипломатія не знає бюрократичних зволікань! – відгукнулися польські художники. Організації їхньої першої української виставки також сприяв голова Волинського осередку Національної спілки художників України Володимир Марчук.



Коротко про авторів: Марта Папєровська закінчила Гданську академію мистецтв, є лауреаткою графічних, живописних конкурсів. Працює в царині живопису, лінориту, графіки і традиційної анімації. Учасниця численних збірних виставок, а також авторка кількох персональних проектів у Польщі та за рубежем. Співорганізаторка мистецького осередку та культурного простору на базі зерносховища у місті Вейхерово (Польща) SpichlerzSztukiWejherowo.



Артур Вишецькі теж є випускником Гданської академії мистецтв. Основні його мистецькі зацікавлення охоплюють олійний живопис, фреску, скульптуру, графіку, фотографію та відео. Фотографія завжди була присутня у його житті – це стало його інструментом дослідження світу. Захоплюється вивченням різних культур та народів, багато подорожує світом, що дає поштовх для власної творчості. Є організатором мистецьких подій: концертів, вистав, виставок. Разом з Мартою є співорганізатором кола незалежних мистців у Вейхерово SpichlerzSztukiWejherow.



Представлений Артуром Вишецькі фото-проект «Сімейний альбом» скомпонований за традиційним зразком – низка портретів членів родини з відповідними лаконічними підписами «тато», «мама», «дядько», «дочка»… Мистець працював у техніці друку на металі, також використав можливості цифрового фото і фотошопу. Елементом, який об’єднує усіх родичів, є білі сорочки, в які одягнені і чоловіки, і жінки.



Несподівано глядач впізнає на фото Махатму Ганді, Лєха Валенсу, Владіміра Леніна, Мерилін Монро, Адольфа Гітлера, Мохаммеда Алі, Пабло Пікассо та інших видатних персоналій – диктаторів, мистців, політиків, священиків – котрі своїми діями значно вплинули на долю людства. Епіграфом до проекту стали слова всесвітньовідомого польського журналіста, мандрівника, поета і літератора Ричарда Капусцінські: «Всі разом ми утворюємо єдину родину роду людського. То є всі наші брати і сестри, і немає інших. В минулому столітті на полях і містах нашого континенту загинуло більше 70 мільйонів людей».

Портрет автора епіграфу у білій сорочці розпочинає цей «сімейний альбом», а завершує його автопортрет самого Артура. Польський мистець розповів про історію створення проекту та пов’язані з ним власні асоціації, а також запрошує глядачів до роздумів про наше спільне земне коріння та відповідальність за все, що твориться на Землі – і добре, і нищівне, очікуючи на саму різну реакцію, яка може виникнути, – особливо, коли глядач бачить винуватця загибелі мільйонів людей у ролі «прадідуся» чи «дядька»:

«Деяких з родичів любимо, декого ні, як то буває у родині. Але не намагаємось робити вигляд, що їх не існує взагалі».



Свою незвичну інтерпретацію звичних речей, показала художниця Марта Папєровська. В експозицію включені великоформатні графічні роботи, лінорити та твори у техніці олійного живопису. Як розповіла авторка, натхнення для праці дала природа її рідного краю – рослини, комахи, мушлі, риба, котрі складають неповторний світ Балтійського моря. Колонія метеликів, морські рослини, лист чи крило бабки, розглянуті художницею крізь скельце мікроскопу, привабили увагу глядачів презентації.

Волинська художниця, член Національної спілки художників України Світлана Костукевич відзначила високу культуру естетичного втілення представлених малярських робіт.



Основну частину експозиції Марти склали твори олійного живопису, які демонструють досить оригінальний погляд авторки на тривіальну річ. Мається на увазі риба – лосось, окуні, оселедці у вигляді напівфабрикату – випатрана та очищена від нутрощів, розкладена певним чином, часом обезголовлена, у вигляді філе. На питання про те, що може бути красивого у мертвій випатраній рибі, мисткиня відповідає: «Найважливіші речі для художника – це колір, фактура, форма, композиція. Тому у живописі ці речі можуть бути дійсно гарними – навіть якщо це виглядає не дуже привабливо у реальності. Я сама готувала матеріал, фотографувала і малювала з фото. Звичайно, я додала кольору і яскравості у свої роботи».

На жартівливе питання, чи художниця надає перевагу рибним стравам і вміє їх готувати, та відповіла ствердно.



Як реагували лучани на ці твори? По-різному: глядачі відзначали їхній привабливий естетичний вигляд, у декого виникли гастрономічні асоціації, але при очевидному натуралізмі зображень вони визнавали майстерну візуалізацію цих об’єктів.

Марта вже презентувала частину цих графічних робіт, творів олійного живопису у Польщі, а також у Франції і Данії. Тепер побачити їх мають змогу лучани та гості нашого міста.

Виставка арт-проектів польських мистців Марти Папєровської і Артура Вишецькі триватиме лише до 19 серпня, тому охочим її побачити варто поспішити до Галереї мистецтв НСХУ, що на вул. Лесі Українки 24 а. Години праці – з 11 до 18 год. з перервою з 14 до 15 год. Вхід вільний.



Про подію і твори, концепції мистців на сайті Галереї мистецтв https://www.volart.com.ua/ukr17/marta_papyerovska/

Фото творів надані авторами, фото події Віктора Чухрая

Марія Пилипчук
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
Анонім Показати IP 15 Серпня 2017 20:28
Супер!!!
Катерина Показати IP 15 Серпня 2017 22:57
Цікава, небанальна виставка.
сергій Показати IP 16 Серпня 2017 20:59
народна дипломатія - це сила!!!
Аліна Показати IP 17 Серпня 2017 09:43
Стаття хороша і подія цікава, але, хто такі "мистці"???
Академічний тлумачни до Аліна Показати IP 17 Серпня 2017 14:04
МИСТЕ́ЦЬ, тця, чол., заст. Те саме, що митець. Великий мистець був Менандр; ..під його руками каміння німе оживало і мармур неначе аж дихав, і мідь ворушилась, слонова кість і дерево всяке, і глина — усе воскресало у постатях дивних (Дніпрова Чайка, Тв., 1960, 163); Тільки що Христя намірилася стрибнути, а Кравченко ззаду так її і підхопив під руки, так і зніс на повозку, аж Христя усміхнулася. — О, та ви ж і мистець свого діла! — сказала вона (Панас Мирний, III, 1954, 317). Словник української мови: в 11 томах. — Том 4, 1973. — Стор. 719.
клімакс до Аліна Показати IP 19 Серпня 2017 09:32
але Баба Яга проти!!!!
Авторка Аліні Показати IP 17 Серпня 2017 23:57
Мені часто задають питання про мистців, і я сиільки ж разів намагаюся відповісти. Мені реально подобається, що люди цікавляться цим словом, яке, чесно кажучи, мені, фіологині, різануло вухо свого часу. Вживати це слово у публікаціяїх я стала після того, як читати фахове видання "Образотворче мистецтво" Національної спілки художників України стало для мене звичкою.Саме так там це слово вживається - без спрощення і опускання літери кореня: мистецтво - мистець. Ця редакційна мовна політика проводиться головним редактором видання Олександром Федоруком - академіком, дійсним членом Академії мистецтв України. У мене була зустріч з цим унікальним чоловіком та розмова з цього приводу. Відтоді я дотримуюсь вживання саме "мистець", "мисткиня" у своїх публікаціях про діяльність Волинської організації Національної спілки художників України. Логічно, мені здається)

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus