USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.98

Як лучанам економити на «комуналці»

9 Липня 2014 13:45
Реалізація програми Європейського банку реконструкції та розвитку для міста Луцька, яка передбачає модернізацію наявного та встановлення нового обладнання в комунальному підприємстві «Луцьктепло», дозволить суттєво економити на комунальних послугах кінцевим споживачам.

Про це стало відомо під час презентації кредитної програми ЄБРР сьогодні, 9 липня.

Технічна пропозиція включає в себе реалізацію комплексної інвестиційної програми, яка складається з модернізації котелень, заміна котлів та встановлення нових, які працюють на альтернативних видах палива, облаштування індивідуальних теплових пунктів на будинках.

Зі слів консультанта компанії «Ramboll» Андрія Левконюка в першу чергу це дозволить КП «Луцьктепло» покращити свої фінансові показники та досягти значної економії коштів. А це, своєю чергою, призведе до зменшення тарифу на теплопостачання для населення. Саме тому кінцевим бенефіціаром угоди буде саме громада міста.

Реалізація проекту передбачає встановлення газових котлів, котлів на біомасі, різних прилади для котелень та частотного регулювання, насосів, тощо. Все це дозволить забезпечити економію води, газу, електроенергії та допоможе зменшити вартість операційних витрат.

В Україні та в Луцьку вже є вдалі приклади реалізації окремих компонентів програми, адже процес планомірної заміни обладнання на більш сучасне триває у всіх містах. Що стосується конкретних програм співпраці ЄБРР з містами то позитивні приклади результативності вже можна спостерігати в Черкасах. Наступна черга за Житомиром та Львовом – тут ще триває реалізація програми.

Загальна вартість проекту становить 14 мільйонів євро. З них 10 мільйонів євро Луцьку готовий дати в кредит ЄБРР. Ще 4 мільйони у цьому випадку надаються безоплатно у якості гранту від фонду E5P. Як зазначають кредитори, пропозиція є однією з найвигідніших по всій Україні: кошти надаються на термін в 13 років, при чому пільговий період кредитування становить 3 роки.

Кредитну пропозицію створювали таким чином, щоб економія була відчутна навіть враховуючи факт виплати кредиту:

«Ми уважно дивилися, щоб кожного року виплати по кредиту разом з відсотками були меншими в сучасних цінах, ніж економія від реалізації програми пріоритетного інвестування».

Довідково: Європейський банк реконструкції та розвитку (Євробанк, ЄБРР) — міжнародний фінансово-кредитний інститут, який надає допомогу країнам від Центральної Європи до Центральної Азії для проведення ринкових реформ, активного інтегрування економік цих країн у міжнародні господарські зв'язки. Створений в 1991 році (штаб-квартира — в Лондоні). З 2012 року дирекцію ЄБРР в Україні очолює Андре Куусвек. Один із пріоритетних напрямків — фінансування проектів модернізації систем теплопостачання, зокрема муніципальних. Першим цільовий кредит отримала міська рада Тернополя (10 мільйонів євро).
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Ivan Показати IP 9 Липня 2014 14:47
Для початку б хоча б ізоляцію в підвалах відновили і спростили схему по встановленню індивідуального/будинкового опалення!
Луцьктепло до Ivana Показати IP 11 Липня 2014 00:30
Зі слів консультанта компанії «Ramboll» Андрія Левконюка в першу чергу це дозволить КП «Луцьктепло» покращити свої фінансові показники та досягти значної економії коштів. Iдивiдуальне опалення - знищить монополiста ДКП «Луцьктепло»!!! Або заставить працювати ефективно!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus