USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Лучан закликали змінюватися, щоб жертва полеглих була не марною

14 Жовтня 2014 20:49
Змінюватися, щоб жертва полеглих за незалежність України була не марною, закликали лучан під час вшанування пам’яті борців за волю України.

У вшануванні героїв, полеглих у боротьбі за Україну, що відбулося на меморіальному комплексі «Вічна слава» у Луцьку, поблизу поховання героя Небесної сотні Василя Мойсея, 14 жовтня взяли участь посадовці, вихованці Волинського обласного ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою, бійці добровольчих батальйонів, представники громадських та ветеранських організацій, родичі героя Небесної сотні та пересічні лучани.

Нагадаємо, що сьогодні у Луцьку відбувся Марш Героїв, приурочений до річниці створення УПА.



Розпочали захід із молитви за усіх, хто поліг за Україну, зокрема, козаків, вояків УПА, героїв Майдану та новітніх героїв, загиблих у боротьбі з російськими імперіалістами.

Митрополит Луцький та Волинський Михаїл привітав присутніх зі святом Покрови Пресвятої Богородиці, зауваживши, що у цей день ми, як ніколи, багато розмірковуємо про Україну, згадуємо славні сторінки її історії. З його слів, найбільшу шану та свіжу пам'ять ми маємо про тих, хто сьогодні проливає кров, захищаючи незалежність.

«Ворог роду людського - диявол знайшов собі служителів в особі наших сусідів, які, замість братської руки у трудний час, встромили нам ножа в спину, отверезивши нас, щоб ми дійсно побачили, хто є хто – хто наш друг, а хто недруг», - зазначив митрополит.



Він нагадав, що раніше ми десятиліттями приходили на цей меморіал, говорячи про одну війну, і думали, що це - лише історія та шана старшим людям, які сьогодні розповідають про те, як було раніше. Колесо історії змінило наше ставлення до цього місця, адже доводиться ховати кращих синів України. Михаїл наголосив, що важливо перемогти ворогів України, якими є не лише неприкриті вороги, а й ті, хто не любить Україну. Він зауважив, що ми повинні стати іншими заради майбутнього, змінитися, щоб трагічні сторінки історії не повторилися. На його думку, потрібно жити заради того, за що померли герої – заради нашого щасливого майбутнього. Він закликав щоразу запитувати себе, чи з чистим серцем промовляєш гасло «слава Україні», чи просто піддався загалу та моді, чи це порожній звук, чи у цих словах закладене бажання жити і готовність померти за Україну. Лише коли українці зміняться, з його слів, буде зрозуміло, що жертва полеглих героїв була недаремною.



Луцький міський голова Микола Романюк наголосив, що завдяки хлопцям, які захищають нас на Сході, волиняни мають можливість під мирним небом віддавати шану тим, хто протягом століть віддавав своє життя за волю та незалежність держави. Він нагадав, що впродовж останніх місяців останню путь провели 16 лучан, та загалом понад 70 волинян. Він закликав вшанувати пам'ять загиблих за волю та незалежність України хвилиною мовчання.

Микола Романюк повідомив, що наступного року поряд з могилою Василя Мойсея встановлять меморіальну стелу Героїв Майдану, а поряд з нею – стелу загиблих під час антитерористичної операції.



Голова Волинської ОДА Володимир Гунчик зазначив, що ворог знову на нашій землі, але ми - сильні, і нікому не вдасться зламати наш козацький дух. Він розповів, що тут присутні ветерани різних військових формувань, адже потрібно об’єднувати нашу силу духу, тому що усі ми українці та любимо свої Вітчизну.



Голова облради Валентин Вітер зізнався, що не міг подумати, що буде сучасником героїв, які поклали життя за незалежність України, адже ще торік у цей день згадували героїв УПА та козацтво. Цей рік виявився кривавим, адже, не шкодуючи себе, за незалежність та майбутнє віддало життя чимало українців. Він нагадав про велелюдний похорон Василя Мойсея під гаслами «герої не вмирають». Ці слова зобов’язують нас втілити в життя ідеї, за які загинув герой Небесної сотні.



Голова братства ветеранів ОУН-УПА Волинського краю імені полковника Клима Савура Василь Кушнір визнав, що відзначення 72-ї річниці створення УПА та свята Покрови відбувається у складні часи, але нагадав слова Тараса Шевченка «свою Україну любіть, любіть її во врем’я люте, в останню тяжкую хвилину за неї Господа моліть». Спадкоємцями УПА назвав він юних вихованців військового ліцею, які сьогодні приймали присягу на вірність українському народові на Театральному майдані. З його слів, УПА ні перед ким не капітулювала і не склала зброї. Просто зброєю небагатьох живих вояків УПА зараз, замість автоматів, є слово.



Боєць батальйону «Азов», побратим Василя Мойсея під час Революції гідності Сергій Мерчук нагадав рядки Декалогу українського націоналіста «пімстиш смерть великих лицарів». Це можна робити, з його слів, кров’ю воїнів на Сході та своїми думками у мирних містах України. Він закликав усіх, дивлячись на могилу героя, змінюватися – щоб діти казали батькам, як вони їх люблять, а батьки – дітям. Адже, з його слів, хтось вже ніколи не скаже цього, не покохає та не продовжить свій рід. Він побажав присутнім уже завтра прокидатися іншими, любити Бога та Україну.



Боєць батальйону «Азов» Павло Данильчук нагадав той день, коли Луцьк проводжав в останню путь Василя Мойсея, коли усі лучани йшли разом. Сьогодні ж, з його слів, такої єдності немає. Він повідомив, що хоче, щоб ми були єдиними та пам’ятали загиблого побратима та усіх полеглих на Майдані та на Сході і розуміли, що нічого не скінчено і боротьба триває. Він пообіцяв героям УПА обороняти Україну, знищуючи окупантів.



Символічним назвав боєць батальйону «Айдар» Андрій Омельчук те, що свято Покрови та день вшанування козацтва та річниця створення УПА віднині указом Президента оголошено Днем захисників Вітчизни. Він розповів, що 95% бійців добровольчих батальйонів – вихідці з Майдану, які, воюючи на Сході, продовжують почату на Майдані боротьбу за світле та справедливе майбутнє країни.



До слова запросили і брата Василя Мойсея Романа. Він розповів, що цього дня торік його брат був у Києві, тому що шанував це свято та воїнів УПА. Василь Мойсей любив Україну понад усе, і мав єдину біду – Україна була охоплена гнобителями, на що він не міг спокійно дивитися та рвався до боротьби. Брат героя нагадав, що не так давно їх не пускали у Київ, перекриваючи дороги, багатьох людей залякували, але українці це подолали ціною великої крові. Він просив усіх єднатися, а воїнам побажав живими повертатися в рідні домівки. Роман наголосив, що новообрану владу, якою вона не була б, ми готові поставити на коліна та зробити такою, якою вона повинна бути. Він зазначив, що, якщо нова влада не буде такою, як хоче народ, її виженуть, як гнали свого часу Януковича.



Звершили захід виконанням гімну України.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 15
Андрей Показати IP 14 Жовтня 2014 22:21
коментар було видалено
Влад Показати IP 14 Жовтня 2014 22:52
Слава Україні!!!! Героям СЛАВА !!!!!
Анонім до Влад Показати IP 14 Жовтня 2014 23:25
це зрада! та доколеееееееее !!!! На самой высокой точке Испании, вершине вулкана El Teide, 3718 метров над у/моря, сегодня был поднят флаг Новороссии. Более того, ДНР и ЛНР ОФИЦИАЛЬНО признаны Южной Осетией. Следовательно, Южная Осетия теперь, не нарушая международного законодательства, может оказывать ЛЮБУЮ помощь ЛНР и ДНР.
Юра до Анонім Показати IP 14 Жовтня 2014 23:30
Поздоровляю! Сегодня был поднят флаг Ново*уесосии!
Анонім до Юра Показати IP 14 Жовтня 2014 23:32
Ты не заметил второй пункт моего поста. Либо не осмыслил его.
Юра до Анонім Показати IP 14 Жовтня 2014 23:36
иди воюй за ДНР и не др.чи нам тут мозги
Анонім до Юра Показати IP 15 Жовтня 2014 00:07
Лучше убери своих ребят с Донбасса. Ибо им, если останутся живыми, придется там вкалывать, как и немцам после ВОВ. У нас и до сих пор стоят ими построенные дома.
віра до Юра Показати IP 15 Жовтня 2014 08:43
Бачиш, як заворушилися, як пишуть, я.к мінусують. Що робите на наших сайтах, ватніки, вам же не цікаво, що робиться в нас, тільки гавкаете, а ще напевно наші каммуністи подтянулись до гавкоту, але , нешановні, караван іде! СЛАВА УКРАІНІ!
Дончанин до віра Показати IP 15 Жовтня 2014 08:46
А не пора ли вам, т.е. тебе подобным, говорить открыто: Хайль Обама!
Анонім до Дончанин Показати IP 15 Жовтня 2014 08:49
А не пора тобі піти...
віра до Дончанин Показати IP 15 Жовтня 2014 08:51
А до чого тут Америка, чи ти вже поіхав розумом,
Дончанин до віра Показати IP 15 Жовтня 2014 08:54
А кто печенюшки приносил на майдан? Более подробное объяснение требуется только для дебилов.
Чекіст до Дончанин Показати IP 15 Жовтня 2014 11:24
Хайль Обама!!!
Андрей Показати IP 15 Жовтня 2014 06:38
коментар було видалено
я Показати IP 15 Жовтня 2014 08:48
А мені цікавий голова ветеранів ОУН УПА кушнір, колишній парторг, запеклий комуняка, та і зовсім не старий чоловік, як допустили його колишні члени, чи е іх так мало і вони вже далекі від подій, ще і якихось відзнак поначіпляв. Як багато в нас перевертнів!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus