USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Як на Волині боротимуться з насильством у сім’ях учасників АТО

21 Січня 2015 17:22
Розпочалась реалізація проекту «Попередження домашнього насильства в сім’ях учасників АТО». Проект реалізується на Волині Асоціацією місцевого розвитку «Велес» за підтримки і фінансування БФ «Український жіночий фонд». В рамках програми працюватимуть із родинами воїнів антитерористичної операції, в яких можуть проявитися випадки насилля в сім’ї. Адже припустимо, що люди, які пережили пекло війни і безліч стресових ситуацій, можуть інколи «зірвались». Або навпаки, рідні та близькі можуть завдати колишньому воїнові болю, навіть ненароком зачепивши вразливу струну.

Про це стало відомо під час прес-конференції про попередження домашнього насильства в сім’ї учасників АТО сьогодні, 21 січня.

Як зауважив голова правління «Асоціації місцевого розвитку «Велес» Віктор Вальчук, проблема насильства в сім’ї є актуальною у всьому світі. Окрім того, члени організації почали отримувати скарги на те, що чоловіки, які повернулись із зони бойових дій на сході України інколи зловживають алкоголем що призводить до насильства в сім’ї. Віктор Вальчук зауважує, що проект розрахований на 3 місяці і в його рамках працюватимуть із родинами учасників антитерористичної операції.
Основна складова проекту – це інформаційна кампанія. А основне завдання кампанії – не замовчувати наявність проблеми, а спільно працювати над її вирішенням. На даний момент за допомогою звертаються не лише жінки, але й чоловіки, які повернулись на ротацію. Зі слів Вальчука, приємним є той факт, що особи, які лише раз «зірвались» у стресовій ситуації самі розуміють, що їм потрібна допомога для того, аби не допустити насилля в сім’ї у майбутньому.

Зі своєї практики Віктор Вальчук знає, що частіше за все жінка звертається в правоохоронні органи за допомогою лише після 20-30 випадків насилля з боку чоловіка.
Попри це, з його слів, існують певні індикатори, завдяки яким можна достеменно визначити, чи був факт насилля в сім’ї одноразовим прецедентом, чи трапляється на постійній основі.

Разом з тим, Віктор Вальчук підкреслює, що не тільки члени сім’ї можуть потерпати від насилля чоловіків, які воювали: іноді трапляється зовсім навпаки. Близькі люди якщо не фізично, то морально, завдають людині болю.
Як зазначає нардеп-фронтовик від Луцького округу Ігор Лапін, люди, які прийшли з війни, вже є психологічно травмованими:

«Ці люди є так званими «адреналітиками» - вони перманентно знаходяться в напруженому стані. І не завжди мирне життя їх повертає до себе. Адже вже організм звик до цього стресу».

З його слів, 80% військових, які повернулись із зони АТО, вже мають певні психологічні травми, пов’язані з боями та втратами. Досить часто ці травми стають причинами психічних хвороб.
Зі свого бойового досвіду Ігор Лапін розповідає, що після важких боїв бійці часто сварились з близькими, а конфлікти виникали буквально «на рівному місці»:

«Після важких боїв я бачив хлопців, з якими воював. Вони говорили по телефону з рідними і близькими говорять дуже сухо: «Угу, живий. Угу, все добре». Проте, коли близькі починають розпитувати про деталі, дитина дратується, і фраза може бути більш різкою».

Лапін підкреслює, що це може призводити до з’ясування стосунків. А небезпечна суміш спогадів про війну та алкоголю привести до скандалу. Адже близькі й самі отримали психологічну травму, очікуючи бійців додому. Тому як результат виникають стресові ситуації, коли може виникнути насилля.

Проте, з його слів, насилля породжує насилля, а тому недопустимо, коли жертвами стають діти:

«Головна проблема – це коли діти за цим спостерігають. А насилля породжує насилля – якщо дитина буде бачити, як тато ставиться до мами, то буде в майбутньому це проектувати на своїх дітей.

Учасник проекту самооборонівець Сергій Рижко зауважує, що за рік роботи Самооборони Волині групи швидкого реагування, яка рік працює разом з міліцією, йому доводилось бачити різні обставини:

«Були приклади – що викидає з балкона жінку чи дитину, затримуємо, після цього його доправляють в міліцію. По закону утримувати мають право 3 години і поки з ним (порушником – авт.) розберуться, то його вже треба відпускати. А він повертається додому, ще п’яний, і знову поступає виклик».
Недосконалим, зі слів голови правління «Асоціації місцевого розвитку «Велес», є й законодавча база, яка не передбачає ефективного покарання для тих, хто чинить насилля над членами сім’ї. Мовляв, «на 3 години затримання, 70 гривень штрафу і протокол» не є дієвим механізмом боротьби з порушниками. А це не сприяє вирішенню проблеми насилля, а навпаки, звільняє від відповідальності осіб.

У рамках програми вже діє гаряча лінія реагування та допомоги Самооборони. Лучан закликають повідомляти про акти домашнього насильства в сім’ї за вказаними телефонами: 097–820–68–63 та 066-34-18-053. Також запрошують долучатись до розвитку проекту, поширивши інформацію про нього зі сторінки Facebook.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Редакція сайту прийняла рішення тимчасово закрити коментування під новинами, які стосуються військових подій на сході.
В Україні триває війна, зокрема інформаційна. Таким чином, ми не можемо допустити, щоб ресурс Інформаційного агентства Волинські Новини використовували як майданчик для дестабілізації ситуації.


Утім нам важлива думка нашого читача, тож запрошуємо до обговорення публікацій на сторінках агентства в соціальних мережах.




Система Orphus