USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Як на Волині допомагають переселенцям зі Cходу

1 Липня 2014 08:00
Віряни Луцька приносять до храмів речі для переселенців зі Сходу, а в Ківерцях збирають дитячі речі й передають дітям сімей біженців, які приїхали на Волинь. Люди, які роблять добру справу, навіть не бажають фотографуватися, бо у Луцьк і загалом на Волинь переїхали не з доброї, як кажуть, волі.

Секретар Волинської єпархії протоієрей Миколай Бондарук каже, що серце стискається, коли подумаєш: ось у тебе вдома щедро дозрівають вишні чи смородина, а у цих людей також ще є і свої сади. Та хто нині збирає у них врожай?.. Неоголошена війна знищує не тільки сади чи городи, а й домівки, в яких жило не одне, може, покоління. На Волині вимушених переселенців з Криму і вже ось зі Сходу України приймають частіше гостинно. Їм підшукують роботу, надають помешкання. Але зірватися з насидженого місця непросто, все нажите роками з собою не візьмеш. Тому потребують переселенці дуже і дуже багато чого, - повідомляють у прес-службі волинської єпархії.

Голова єпархіального інформаційно-просвітницького відділу протоієрей Валентин Марчук каже, що Церква завжди з тими, кому важко. Тому коли на Волині з’явилися перші біженці з Криму, а тепер вже і зі Сходу України, з благословення митрополита Волинського і Луцького Ніфонта почали збір коштів і для них. У храмах єпархії звершують молитви за цих людей, аби швидше настав мир в Україні і вони змогли повернутися до рідного дому.

У багатьох храмах єпархії є так звані “Столи милосердя”. Це звичайний стіл, на який добрі люди можуть покласти харчі, одяг тим, кому вони будуть потрібніші. Перший такий стіл з’явився у Свято-Хрестовоздвиженському храмі Луцька, де настоятелем секретар Волинської єпархії отець Миколай Бондарук. Він розповідає, як швидко заповнюють його парафіяни. Ось і тепер, коли на службі повідомили про потребу поділитися з переселенцями, люди несли все: і крупи, і олію, і домашні закрутки, бо у храм ходять і мешканці села Липини, які мають свої господарства. А скільки принесли одягу: від курток і светрів – до взуття та чоловічих сорочок. І все це, підкреслює отець Миколай, або нове або у дуже гарному стані. З благословення владики допомогу біженцям отець Миколай передав у закладі “Талісман”, котрий став своєрідним волонтерським центром по допомозі переселенцям. Прийшло кілька десятків людей. Сердечно дякували за підтримку, проводжали отця Миколая до виходу і дякували й дякували. Отож милосердні люди, наші віруючі люди можуть бути впевнені, що їхню щиру допомогу сприйняли і прийняли. Бо не дай, як кажуть, Бог комусь ще опинитися у такій ситуації. На Бога – й надія, що Він все управить на цій грішній землі. Отець Миколай роздав переселенцям іконки, поблагословив їх.

«Ми й надалі будемо допомагати тим, хто потребує підтримки і молитовної, і матеріальної. Це наш християнський обов’язок, це потреба наших душ», – каже протоієрей Валентин Марчук.



До слова, Ківерцівська міська організація ВО «Свобода» організувала акцію зі збору дитячих речей – одягу, взуття, іграшок, – дітям сімей біженців, які приїхали на Волинь з Криму та Сходу України.

Першу партію зібраних іграшок уже передали малечі в руки у Луцьку в приміщенні волонтерів, які піклуються біженцями зі Сходу. Активісти відзначають, що люди активно відгукнулися на акцію і приносять іграшки пакетами.

«Ця акція організована для того, щоб діти, які залишили свої домівки, відчули часточку тепла та піклування. Адже вони не винні у тому, що відбувається на Сході України. І, мабуть, найбільше страждають від цих поневірянь. Я думаю, цей захід свідчить, що Схід і Захід разом. І ми, бандерівський край, який не відмовляє у допомозі, тим хто її потребує, незалежно від мови, національності і віросповідання», - зазначив Олександр Вронський.

Зараз акція триває. Усі бажаючі можуть долучитися до нех, звернувшись до представників Ківерцівської міської організації ВО «Свобода».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus