USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Як на Волинській митниці провести 1000-доларові iPhone по 24$: схема головних митників країни

18 Жовтня 2018 08:00
Під «кришуванням» головних митників країни Віктора Кривіцького та Олександра Власова поштовий оператор ТОВ «Преміум Пакет», який за рік існування став лідером ринку, перевозив через митний пост на Волині тисячодоларові iPhone та іншу техніку, яка за документами була вказана, як посилка по 24 долари за коробку.

Однак більше про цю схему ввезення розповів журналіст 1+1 Євген Плінський.

З його слів, 13 жовтня мікроавтобус компанії ТОВ «Преміум Пакет» заїхав з Польщі на митний пост «Ягодин», за документами у ньому було 3465 посилок, середня вартість однієї - 24 долари. Все було б як зазвичай, однак якимось дивним чином бус потрапив на додатковий огляд. За інформацією журналіста, у ньому були новенькі Іphone, вартістю 1000 доларів за кожен та інша техніка. Тому керівництво української митниці, яке, як наголошує Євген Плінський, замішене у злочинній схемі, кинулося рятувати ситуацію, щоб не втратити свою вигоду від цього.

Зокрема, відповідно до злочинної схеми, коробки скануються сканером, однак, який саме там товар, в документах не вказується, тож партія з телефонами (за документами це посилки) вирушає до Києва, адже за правилами розмитнення поштових вантажів, їх митний огляд відбувається на пункті обміну посилками. Оскільки партію відпускають без супроводу, то ці телефони дорогою на Київ завозять на склад, де замінюють їх на мотлох по 24 долари, а потому везуть його на пункт обміну посилками.

Чому митники два дні боялися відкривати бус з iPhone та іншою технікою на сотні тисяч доларів

14 жовтня на свої сторінці у Фейсбук журналіст Євген Плінський опублікував інформацію про те, що в неприємну історію на Волинській митниці вляпався нікому невідомий поштовий оператор ТОВ «Преміум Пакет», проте він наголосив, що історія не зовсім проста і не на три копійки, а невідома поштова компанія насправді – один із головних контрабандистів країни під прикриттям посилок.

З його слів, 13 жовтня бус ТОВ «Преміум Пакет» з номером АА8507ОМ заїхав з Польщі на митний пост Ягодин з вантажем, який за документами зазначався як 3465 посилок в 166 ящиках на трьох піддонах. А заявлена вартість вантажу – 83 тисячі 165 доларів США, тобто середня вартість кожної посилки склала всього 24 долари.

Журналіст розповідає, що митниця без проблем дала цьому бусу зелене світло, і він вже зібрався покинути пост, проте в справу втрутилися «якісь таємні сили» і бус був відправлений на поглиблений огляд.

За інформацією Євгена Плінського, цей бус віз зовсім не 3465 посилок по 24 долари, а – три піддона новеньких iPhone і ще якусь електроніку вартістю декілька сотень тисяч доларів. Цей товар не був розбитий навіть на «формальні» посилки. Техніка просто запакована в ящики і завернута в решітку. Так роблять зі всіма вантажами з Китаю. В підсумку – це чисто комерційна партія телефонів ( мінімум по тисячі доларів кожен) під виглядом фіктивних посилок по 24 долари на липових отримувачів.

Цього ж дня журналіст повідомив, що бус не був оглянутий і на митниці не трапилося ніякого скандалу: «Другу добу він стоїть в боксі, і його ніхто не чіпає, адже керівництво Волинської митниці і посту «Ягодин», зокрема начальник митного посту Олександр Оникійчук просто боялися його відкрити. Не знають, що робити і в головному офісі ДФС Віктор Кривіцькийиконувач обов'язків заступника голови ДФС) та Олександр Власов (виконувач обов'язків голови Державної фіскальної служби України, - ВН)».

На думку Плінського, вони бояться накликати гнів кінцевих бенефіціарів цієї загадкової історії компанії «Преміум пакет», оскільки з ними є домовленість про «канал» для їхніх вантажів на всіх митних постах по всій країні. І якщо поставка цієї партії зірветься, то відповідати перед контрабандистами митники будуть особисто своїми коштами. Саме тому бус стояв, тмитниця «потіла» і чекала «рішал» від фірми з Києва для підміни товару, чи пошуку іншого варіанта вирішення питання.

Щодо «Преміум Пакет», то ця загадкова компанія отримала право здійснювати міжнародні поштові доставки лише у вересні 2017 року, і за рік стала лідером ринку. Лише в серпні цього року через «Ягодин» ця компанія провезла 121 вантажівку комерційних вантажів під прикриттям фіктивних отримувачів.
Державний бюджет лише з одного буса втрачає десятки мільйонів гривень

Учора Ігор Плінський повідомив, що після його публікації і скандалу, який вже на олівці в СБУ, МВС та керівництва Кабміну, контрабандисти спільно з замом голови ДФС Віктором Кривіцьким і його кишеньковим керівником Волинської митниці Євгенієм Шелігацьким придумали схему, як «відпетляти»: «Їх головна ціль – викрутитися так, щоб провести сьогоднішній огляд, і випустити вантаж з «Ягодина» без відкриття самих посилок і тим самим зберегти домовленість зі злочинцями.

Про те, що там 3500 телефонів знала вся країна, після опублікованого фото зі сканера, проте яких саме телефонів, їм необхідно було приховати, адже, як мовилося раніше, середня вартість кожної посилки 24 долара, але по факту, якщо ящики відкрити, то там виявиться багато новеньких iPhone по тисячі доларів. Проте, за інформацію журналіста, окрім айфонів, там була ще якась техніка. Якщо це так, то в одному бусі поставка вартуватиме близько 3 млн доларів.

Журналіст наголошує, що ці пристрої підлягають митному оформленню, оскільки і список отримувачів фіктивний, і їх вартість занижена в 50 разів. Хоча з кожного телефону по 1000 доларів імпортер повинен заплатити 300 доларів в бюджет, а це десятки мільйонів гривень.

«Щоб цього не робити шахраї ввозять їх, як фіктивні посилки на громадян вартістю до 150 євро, заплативши хабар керівництву митниці, а без покровительства в керівництві ДФС такий потужний канал неможливий», - вважає Євген Плінський.

Як з 1000-доларових іРhone зробити посилки вартістю 24 долари

Що ж саме придумали митники з цим вантажем: вони перевіряють на сканері ящики без визначення марки техніки і відкриття посилок, а потім цю машину випускають з посту яка їде сама(!!!) на митний огляд в Київ.

Адже, за правилами розмитнення поштових вантажів, їх митний огляд відбувається на пункті обміну посилками. Для компанії «Преміум Пакет» це митний пост «Спеціалізований» Київської міжрегіональної митниці.

Дорогою на цей пост айфони вивантажують на складі, а замість них «Преміум Пакет» вантажить різний мотлох по 24 долари, і бус їде на митницю.

Якщо в них ця тема вигорить, то:

- контрабандисти отримають цей вантаж без збитку;

- митники відпрацюють свої хабарі і виповнять домовленості з шахраями;

- бюджет не отримає декілька десятків мільйонів гривень.

Телефони везли для торгових мереж, однак не довезли…

Після початку огляду виявилося, що жодних посилок в бусі і близько не було, адже там була чисто комерційна партія телефонів: MEIZU note 5 - 3358 штук та iPhone 6s, 7 plus, 8 - 150 штук.

Ці телефони призначалися для поставок роздрібного продажу через декілька торгових мереж і везлися під їхнє замовлення за схемою нелегального ввезення під прикриттям посилок на фіктивних отримувачів.

За даними журналіста Євгена Плінського, в Польщу ці телефони потрапили, як комерційна партія для України, заїхавши на митний ліцензійний склад в Гданську по транзитній декларації, за якою вони і покинули ЄС, виїхавши в бусі.

Доставку в Польщу виконувала компанія NAF Logistics group, а з Гданська в Україну контрабандою повіз вже «Преміум Пакет». Саме вони на кордоні документи на комерційну партію підмінили на поштові, намагаючись уникнути розмитнення. При тому, що компанія заявляла, що вартість вантажу становить 2 мільйони гривень, проте, знідно з попередніми підрахунками, з цього буса бюджет недоотримав 15 мільйонів гривень.
Партія була конфіскована, однак таких бусів було декілька

Наразі партія конфіскована, однак її варто взяти на контроль, адже буває так, що зберігати конфіскат довіряють самим контрабандистам, і з часом партія зникає.

Як стверджують джерела журналіста, таких бусів в цій поставці було декілька: два з них застрягло в Польщі, а декілька встигло проскочити.

Без розбивання на посилки цей груз вже навіть оформився на фіктивних отримувачів на митному посту «Спеціалізований» відомства Сергія Тупальськогоачальник митного поста «Столичний» Київської міської митниці ДФС, - ВН).

Як запевнили інформатори Євгена Плінського, Тупальський причетний до діяльності ОЗГ саме лояльним оформленням вантажів VIP-0поштового контрабандиста «Преміум Пакет» без оглядів.

На думку журналіста, команда пропускати вантажі на кордоні надійшла безпосередньо із головного офісу ДФС через Олександра Власова та Віктора Кривіцького, а також від Мирослава Продана, який продовжує неформальне керівництво ДФС.

«Це підтверджується тим, що на спасіння злитого мені буса були кинуті всі сили ДФС, по ньому окремо на митниці і ДФС проводилися наради. Проте не вигоріло. Резонанс зробив свою справу», - підсумував Євген Плінський.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
опа Показати IP 18 Жовтня 2018 09:28
Покарання буде "дуже суворим", з керівників митниці знімуть приставки в.о.(((
Roman Показати IP 18 Жовтня 2018 09:46
А Ви прості люди стійте далі по добі на кордоні і шукайте копійчані заробітки...
Ала Показати IP 18 Жовтня 2018 10:00
Співчуваю.
Viking до Ала Показати IP 18 Жовтня 2018 12:16
Кому ? Митникам ?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus