USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Як потрапити в Індонезію, Японію, Корею та Тибет, не виїжджаючи з України. Фоторепортаж

4 Вересня 2019 07:00
Для того, щоб потрапити в екзотичні країни, не потрібно витрачати час на довгу подорож: автентичні куточки Тибету, Кореї, Індонезії та Японії можна знайти у Києві.

Нині Національний ботанічний сад імені Миколи Гришка Національної академії наук України за різноманітністю колекцій живих рослин, масштабами території, рівнем наукових досліджень, займає одне з провідних місць серед найбільших ботанічних садів Європи. Розташований він у Києві в історичній місцевості на Звіринці, займаючи 130 гектарів.

Тут створили унікальні флористичні комплекси «Ліси рівнинної частини України», «Українські Карпати», «Степи України», «Крим», «Кавказ», «Середня Азія», «Алтай та Західний Сибір», «Далекий Схід». На них спробували не лише відтворити рослинність певної географічної зони, але по можливості й рельєф та окремі типові ландшафти. Справжньою окрасою ботанічного саду є його дендрарій. Колекція бузку, магнолій вже давно стали візитівкою ботанічного саду.

Окрім створених у минулі десятиліття комплексів, віднедавна окрасою ботанічного саду стали об’єкти, побудовані за сприяння іноземних країн.
Зокрема, Алея миру символізує мирне співіснування, злагоду та єдність людей. Ця алея веде до Індонезійського саду, експозиції картин Шрі Чінмоя «Фонтан-Мистецтво», скверу миру та статуї «Молитва за мир», Ступи просвітлення Будди, Японського та Корейського садів. Алею миру побудували за кошти людей доброї волі, прихильників філософії Шрі Чінмоя з різних країн світу.
Шрі Чінмой (1931-2007) – філософ, поет, художник, композитор, духовний лідер, спортсмен, який присвятив своє життя натхненному служінню тим, хто прагне миру та спокою. Щотижня з 1970 року і до своїх останніх днів він проводив Медитації Миру у Штаб-квартирі ООН у Нью-Йорку.

Корейський сад відкрили 2012 року з нагоди двадцятиріччя встановлення дипломатичних відносин між Україною та Республікою Корея. Будівництво здійснювали запрошені з Кореї митці і з привезених матеріалів.

Корейський сад у Києві складається з трьох елементів: павільйон «Аер'юнджун» — копія подібного павільйону у Палаці Чандук. Назва походить від слова «аер'юн», тобто «любов до лотосу», що символізує шляхетну вдачу корейських вчених, що зберігали дух і мужність перед обличчям небезпеки; брама — споруда у корейському стилі із символом «тегеук»; корейська стіна — мури з азіатським орнаментом «сагунджа», тобто «чотири граціозні шляхетні рослини», а саме бамбук, орхідея, слива та хризантема.
Індонезійський павільйон та сад площею 0,25 гектара побудувало посольство Індонезії в Києві. Метою проекту є будівництво постійної експозиції індонезійського мистецтва та культури, символу дружби між громадянами Індонезії та України. Будівлі розробив провідний індонезійський архітектор Джатніка Нанггаміхараджа. Тут можна побачити низку традиційних індонезійських будівель, зокрема пагер (вертикальна структура для огороджування садів), гапура (своєрідна брама, від до царського палацу), саунг ранггон (конструкція з Західної Яви, що слугує фермерам, які чекають достигання рису, піднята на 3-4 метри над рівнем землі), саунг сорондой (житлова будівля зі Східної Яви), балеріунг (будівля для проведення зустрічей та церемоній).

Нещодавно в Індонезійському саду відзначали день незалежності Індонезії спільно з представниками посольства.
Куточком Тибету у Києві є буддійська Ступа Просвітлення, що побудована з дотриманням усіх буддійських канонів та ділянка тибетської природи та культури. Центр ділянки – мандала зі ступою, є символічним центром космосу, а асортимент рослин підібраний за матеріалами китайських геоботаніків – це низькорослі кущі, невисокі хвойні дерева тощо.
З 2017 року ботанічний сад прикрашають понад десяток японських садів, створених у рамках фестивалю «Ландшафтна весна-2017» за підтримки посольства Японії. Серед них – сад Родзі, сад восьми островів, японський сад з українською душею, сад «Пори року» тощо.
Ще один з незвичних та креативних об’єктів ботанічного саду – Волошина клумба, яка створена на основі дитячого малюнку мрійниці Насті Волошиної. Дівчинка довгий час боролася з раком у лікарні і увесь цей час сумувала за рідними карпатськими пейзажами. Вона знайшла мрію – стати ландшафтним дизайнером та малювала. Малюнок вдалося оживити у 2018 році завдяки зусиллям команди ботанічного саду.
Сад троянд, сад магнолій, оранжерейний комплекс, квіткова гірка, Французький город, ділянка витких рослин – усім цим можна насолодитися у ботанічному саду. Окрім багатих колекцій рослин, на території ботсаду розташовані будівлі Свято-Троїцького Іонинського монастиря.
Погляд на гру кольорів та форм ботанічного саду імені Миколи Гришка – у фоторепортажі Інформаційного агентства Волинські Новини.

Павло ПЕРЕВЕДЕНЕЦЬ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus