USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Як працює «детектор брехні»

18 Квітня 2018 08:43
Експерти запевняють, що достовірність поліграфа становить 93-95% – тест від 2015 року входить до списку судових експертиз в Україні.

Пройти перевірку на "детекторі брехні" – це вже звична порада адвокатів своїм підзахисним. У разі, якщо вони наполягають на власній невинуватості. Юридичною мовою це називається судово-психологічною експертизою із використанням поліграфа. Однак доказом у справах тест став нещодавно, тому представники судової ланки і досі не знають – наскільки це позитивний фактор.

Детальніше про роботу поліграфа і його вагомість як доказу – у сюжеті 5 каналу.
Перевірку на поліграфі – знаному в народі як "детектор брехні" – проходять під час працевлаштування до солідних установ. А ще ревнивці перевіряють своїх коханих на вірність. Нерідко його використовують на різних етапах судових розглядів.

Поліграф – це прилад, який реєструє фізіологічні реакції: дихання, тиск, розширення капілярів, рухову активність – усього до дев'яти різних вимірів. Таку процедуру можна пройти лише за письмової згоди особи і дотримуючись певних правил: людина не повинна бути втомленою та має не вживати наркотичні та заспокійливі речовини щонайменше добу.

"Ми не проводимо дослідження, коли в людини є ознаки психічного або психіатричного захворювання, коли це жінка і вона вагітна. Рекомендований час для такої процедури – з 9-10 години ранку до 15-16. Після 16-ї не рекомендується, після 18-ї нам взагалі заборонено проводити тестування. Бо в першій половині дня людина найбільше реактивна. Людина має бути здорова, не мати хронічних захворювань, які викликають больові синдроми", – розповідає поліграфолог Володимир Ведмідь.

Спочатку поліграфологи визначають активність людини, а потім переходять до питань по суті. Відповідати можна: так, ні і не знаю. Безперервна процедура триває щонайбільше дві години. Результати аналізує експерт. Тут можна замовити перевірку в адміністративних та цивільних провадженнях. У кримінальних справах тестування може проводити лише Науково-дослідний інститут судово-медичних експертиз.

"Експертизу Савченко проводить саме Інститут судових експертиз, а не приватні поліграфологи, які можуть виступати як експерти. З 2018-го року ось саме ця норма вступила в дію. А тому зараз велика черга в Інституті судових експертиз", – каже Володимир.

За словами експерта-поліграфолога, в середньому відсоток достовірності пристрою становить 93-95%. Адвокат Олександр Готін у своїй практиці має більш як десять судових справ, де послуговувалися "детектором брехні". До 2015 року результати тесту мали лише інформативний характер, зараз дослідження входить до списку судових експертиз: "Міністерство юстиції внесло положення, згідно з яким психологічна експертиза, яку проводять із використанням поліграфа, є експертизою і має досить вагому силу як доказ.

Таку експертизу наразі роблять лише державні установи або поліграфологи, внесені до реєстру Мін'юсту. Решта можуть надавати лише висновок фахівця. Від 2015 року цю перевірку призначають лише за ухвалою суду.

Висновок поліграфолога-експерта – доказ важливий. Однак вирішальним бути не може. "Самі результати поліграфа можуть бути оцінені лише в сукупності з іншими доказами, але сам поліграф – це дослідження емоцій особи на ті чи інші запитання, тобто достовірність її показань. Якщо немає інших доказів, то тільки за поліграфом не можна визначити, що людина винна", – наголошує суддя Мирослава Омельченко.

За перевірку на "детекторі брехні" під час розгляду справи сплачує держава. Проте суд, ухвалюючи вирок, може зобов'язати замовника відшкодувати витрати. А це – від 2,5 тис. грн до 10 тис. грн.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus