USD 38.70 39.05
  • USD 38.70 39.05
  • EUR 38.70 39.05
  • PLN 9.80 9.97

Катріна, Гарві, Марія: Як урагани отримують імена

19 Вересня 2017 21:11
Імена ураганів допомагають метеорологам, дослідникам, капітанам кораблів і громадянам чітко розуміти, чого чекати від конкретного погодного явища. Список імен розробляє Всесвітня метеорологічна організація: вони можуть повторюватися через шість років, але назви особливо руйнівних штормів видаляють з ужитку назавжди.

ІМЕНА ПРОТИ ЦИФР

До початку 1950-х років тропічні шторми і урагани відстежувалися по року і порядку, в якому відбувалися. Згодом стало зрозуміло, що використання коротких імен, які легко запам'ятовуються, зменшує плутанину, якщо одночасно виникають два або більше тропічні шторми.

У 1953 році Сполучені Штати почали використовувати для тихоокеанських штормів жіночі імена, до 1978 року до них додали чоловічі, а в 1979-му цю систему прийняли для штормів в басейні Атлантичного океану.

Цікаво, що подібну систему підтримують не всі країни. В Японії, наприклад, тихоокеанським ураганів дають назви тварин, рослин і продуктів, а тропічні шторми півночі Індійського океану залишаються безіменними.

Ураган Ізабель 2003 року, фотографія з МКС. Джерело: WikimediaУраган Ізабель 2003 року, фотографія з МКС. Джерело: Wikimedia

ЯК ВИБИРАЮТЬ ІМЕНА

Для обліку штормів Атлантичного океану існує 6 списків з 21 іменем, кожне з яких починається на літеру латинського алфавіту. Імена на Q, U, X, Y і Z, не використовують. Так, перший тропічний шторм в році буде починатися з літери «А», другий - з букви «Б», а останній - з «У» (W).

Назви тропічних штормів Атлантичного океану в 2017 році: Арлін, Брет, Сінді, Дон, Емілі, Франклін, Герт, Гарві, Ірма, Хосе, Катя, Лі, Марія, Нейт, Офлеія, Філіп, Рина, Шон, Таммі, Вінс, Уїтні .

ЧИТАТИ ЩЕ: УРАГАН ГАРВІ ВИНІС НА ПЛЯЖ 15-МЕТРОВУ НЕВІДОМУ ІСТОТУ

Сезон ураганів в Атлантиці триває з 1 червня по 30 листопада. Зазвичай за цей період виникає не більше 21-го шторму. Якщо ж їх кількість перевищує 21, їх називають буквами грецького алфавіту: Альфа, Бета, Гамма, Дельта.

Вітрові руйнування від урагану Катріна в місті Галфпорт, Міссісіпі. Джерело: WikimediaВетровие руйнування від урагану Катріна в місті Галфпорт, Міссісіпі. Джерело: Wikimedia

Як сьогодні повідомлялося, ураган «Марія» призвів до значних руйнувань на карибському острові Домініка,
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus