USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

З 1 серпня нацгвардійці самостійно патрулюватимуть міста

31 Липня 2019 19:20
З 1 серпня 2019 року військовослужбовці Національної гвардії України виконуватимуть завдання з охорони громадського порядку у складі самостійних піших патрулів. До цього гвардійці несли службу спільно зі співробітниками Національної поліції.

Відповідне доручення про залучення сил та засобів Нацгвардії до самостійного патрулювання населених пунктів країни наприкінці липня 2019 року підписав Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков.

У такому форматі для забезпечення правопорядку буде залучено близько 2000 патрульних, 100 одиниць автомобільного транспорту та 100 службових собак. Службу гвардійці нестимуть п’ять днів на тиждень по шість годин, утім за ускладнення оперативної обстановки час служби військових може бути змінений.

Зі слів командувача Національної гвардії України генерал-лейтенанта Миколи Балана, самостійне несення служби з охорони громадського порядку військовими правоохоронцями є досить поширеним серед споріднених формувань країн Європи.

«Ми постійно обмінюємося досвідом із аналогічними структурами провідних європейських держав і намагаємося відповідати міжнародним стандартам та нормам у підтримці публічної безпеки. Модель самостійного патрулювання військових дуже поширена в аналогічних структурах Європи, зокрема й у тих, що входять до Міжнародної асоціації сил жандармерії та поліції у статусі військової установи FIEP. Нацгвардія України є повноправним членом цієї організації ще з 2017 року», - зазначив він.

Під час патрулювання гвардійці екіпіруватимуться та озброюватимуться відповідно до Закону України «Про Національну гвардію України» - а саме спецзасобами та штатною зброєю. Також, військові матимуть при собі планшетні пристрої, підключені до інформаційно-телекомунікаційної системи «Інформаційний портал Національної поліції України». Це дасть змогу в режимі «он-лайн» слідкувати за оперативною обстановкою в районі виконання завдань.

Відтепер планування маршрутів патрулювання проводитиметься в залежності від криміногенної ситуації в конкретному населеному пункті. Гвардійські патрулі залучатимуться у ті райони міст, де обстановка більш напружена.

Відповідно до пункту 1 частини 1 статті 13 Закону України «Про Національну гвардію України» військовослужбовці Нацгвардії України під час залучення до виконання завдань з охорони громадського порядкумають право здійснювати превентивні та поліцейські заходи примусу відповідно до Закону України «Про Національну поліцію». Зокрема, у статті 31 закону передбачений такий перелік превентивних заходів:

- перевірка документів особи;

- опитування особи;

- поверхнева перевірка і огляд;

- зупинення транспортного засобу;

- вимога залишити місце і обмеження доступу до визначеної території;

- обмеження пересування особи, транспортного засобу або фактичного володіння річчю;

- проникнення до житла чи іншого володіння особи;

- перевірка дотримання вимог дозвільної системи органів внутрішніх справ;

- застосування технічних приладів і технічних засобів, що мають функції фото- і кінозйомки, відеозапису, засобів фото- і кінозйомки, відеозапису;

- перевірка дотримання обмежень, установлених законом стосовно осіб, які перебувають під адміністративним наглядом, та інших категорій осіб;

- поліцейське піклування.

Стаття 42 Закону України «Про Національну поліцію» визначає конкретний перелік поліцейських заходів примусу: фізичний вплив (сила), застосування спеціальних засобів та застосування вогнепальної зброї.

До самостійного патрулювання долучаться і луцькі нацгвардійці. Уже увечері 1 серпня вони відправляться у свій перший самостійний патруль вулицями міста.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Тор Показати IP 31 Липня 2019 21:03
Це що за бред сивої кобили? Мають право перевірити у мене документи, чи проникнути в моє житло? А вони не забули що я маю право захищати своє житло. Можу і завалити. Я вже пожив, а хлопці молоді. І чому не написали що хлопці мають не тільки право, а й якісь обовязки, наприклад представлятись, показувати свої документи? А то з таким розкладом і я завтра з кумом одінемо зеленку і підемо патрулювати вулиці. Є бажаючі приєднатись?
РОТ до Тор Показати IP 31 Липня 2019 23:13
А ти нічого не роби протизаконного - не пий алкоголь в громадському місці, не лайся, не сміти, нічого не ламай, прибирай після своєї собаки ТО ТОДІ до тЕБЕ ніхто не буде мати діла і нікому ти не будеш потрібний. І можливо тоді ми хоч трохи наблизимось до Європи. А так ще нам туди далеко...
Всезнайко Показати IP 31 Липня 2019 22:37
Тільки на 40-й крепшечких відправляйте....
Проникнення Показати IP 31 Липня 2019 22:48
До житла можливе лише за рішенням суду. Мабуть обїлись шоколадок рошен.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus