USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.94

З 1 вересня історію України в школах викладатимуть за новою програмою

11 Серпня 2016 11:45
З нового навчального року учні 10-11 класів вивчатимуть історію України за новими програмами. Про це повідомляє ТСН з посиланням на прес-службу Українського інституту національної пам'яті.

"Уперше в старших класах вводяться практичні заняття з уроками узагальнення та тематичного оцінювання. Виділено в окремі теми Українську революцію 1917-1921 років. Тепер період масових репресій та великого терору в Україні здобув справедливу назву – "Встановлення й утвердження радянського тоталітарного режиму (1921-1939 рр.)", - йдеться у повідомленні.

Також наголошується, що старшокласники вивчатимуть низку історичних постатей та персоналій, які сприяли розбудові України. "У програмі виокремлено і розширено, зокрема, такі події, поняття, факти та терміни:

бій під Крутами; етапи трудової та політичної еміграції; війни радянської Росії з Українською Народною Республікою; радянська окупація України; адміністративно-територіальні зміни українських земель протягом усього ХХ столітті; Акт відновлення Української Держави; внесок українського народу у перемогу над нацизмом у Другій світовій війні; українці у військових формуваннях держав Об'єднаних Націй", - додали в УІНП.

Окрім цього в навчальні програми вводиться поняття "депортація" (депортація з Криму кримських татар та інших народів, а також масові депортації етнічних українців з Польщі в 1944-1946 роках); Українська Гельсінська група та багато іншого.

Як зазначається, наказ про затвердження навчальних програм для 10-11 класів міністр освіти Лілія Гриневич підписала 17 липня.

Нагадаємо, початкову школу із вересня переводять на нову програму навчання. З нового навчального року школярів розвантажать і більше уваги приділятимуть навичкам застосування знань у повсякденному житті.

Нагадаємо, у підручниках епохи Дмитра Табачника історію цензурували на користь Росії.

Тоді від опису деяких знакових подій української історії не лишилось навіть рядка. «Забули» про Помаранчеву революцію та Крути, толерантного звучання набула розповідь про встановлення радянської влади в Україні. У «варіанті Табачника» більше не розповідалося про розправу радянської влади над патріотами.

Не залишився без змін і розділ про голодомор - у тексті зникло формулювання про штучний голод.

Для участі Української повстанської армії у війні також більше не знайшлось окремого місця. Її прирівняли до загонів Ковпака та Сабурова. Водночас, з посібника видалили фотографію Романа Шухевича. Згадки про повоєнну діяльність УПА істотно скоротились, зокрема, школярі вже не дізнатись, що патріотів підтримувало місцеве населення.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
Віра Показати IP 11 Серпня 2016 11:53
Нарешті! Цей антиукраїнець табачник сфальсифікував всю українську історію, а історики мовчали. Дуже вірне рішення МОН України! Слава Україні!
Донбасс до Віра Показати IP 11 Серпня 2016 17:26
Вера, сколько вам лет? Откуда вы знаете, что история сфальсифицирована? Как хорошо, что наши пути (восточной и западной украины) постепенно расходятся. У нас на Донбассе за : Слава Украине! сейчас дают в морду. А вы изучайте свою историю. Пусть вам полегчает. Привет с Донбасса
Василь Показати IP 11 Серпня 2016 11:55
А колись буде можливо прочитати реальну історію, тобто події без навязаних висновків щоб кожна людина сама могла вистроїти логічний ланцюжок і зробити свій власний аналіз? І коли свою історії будуть фіксувати (не писати, не видумувати) самі українці?
Макс до Василь Показати IP 11 Серпня 2016 12:03
Да, можна, в книжках, по яких вчились з 1991 по 2005 роки. І я дуже радий що зберіг ці книжки. А підміною понятть вони нічого не досягнуть. .
Сусідка Показати IP 11 Серпня 2016 20:19
Цікаво, де у нас на Волині з"явився "Донбас"? 5000 переселенців пригріли, а вони розказують про "у нас".
123 Показати IP 12 Серпня 2016 13:42
Це дуже правильно, що виключили знання таблички множення до 3 класу. Надіюсь, що зі слідуючого року заборонять взагалі, Це зроблено з демократичною метою, аби громадяни не могли в майбутньому рахувати, у скільки разів збільшуються тарифи і знижуються доходи. Слава Україні.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus