USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.96

У храмах Волині - молитви за спокій душ воїнів «Небесної сотні»

3 Листопада 2014 07:00
Заупокійні богослужіння Димитрівської поминальної суботи відбулися у храмах єпархії. Цьогоріч вони відрізняються посиленою молитвою по героях «Небесної сотні» та воїнах, які віддали життя за Україну. Вірян, які прийшли помолитись за померлих, було ще більше, ніж у минулі роки. Про це повідомили у прес-службі волинської єпархії.

Божественну Літургію та панахиду в кафедральному соборі Святої Трійці очолив митрополит Луцький і Волинський Михаїл. У проповіді архіпастир наголосив на пам’яті про вічність, на увазі до своїх ближніх, які поряд, бо «завтра їх може вже не бути».

Православна Церква встановила цей особливий поминальний день у суботу перед святом великомученика Димитрія Солунського. Історія поминальниці сягає XIV століття Князь московський і володимирський Дмитрій Донський після перемоги над татарами на Куликовому полі 1380 року звернувся до преподобного Сергія Радонезького з пропозицією вшановувати загиблих воїнів у суботу перед днем його небесного покровителя. Згодом цього дня стали поминати всіх померлих родичів, і субота напередодні 8 листопада стала називатися Батьківською поминальною.



Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 20
лучани Показати IP 3 Листопада 2014 08:27
Російська секта тихо мовчить.
українка до лучани Показати IP 3 Листопада 2014 09:57
та ні..молиться за всіх і живих і мертвих...В поминальні суботи також панихиди відправляє... тільки про нас ВН не пише...нас не менше в храмах, для загального розвитку прийдіть та подивіться)))) і ми не менше любимо свою Україну, свою батьківщину!! не Путіну ми молимось , не КГБ..... а ВСЕВИШНЬОМУ БОГУ ТВОРЦЮ НАШОМУ!!! у наших храмах служать не на російській.. як ви тут пишете ,а на церковно слов'янській,яка була створена Кирилом і Мефодієм спеціально для церковних Богослужінь! Це чиста мова яка не має лайливих слів! Моя Церква найкраща це моє спасіння!?!! Врешті решт це мій вибір і ми маємо це право вибору... дароване мені Конституцією держави!!! Справжній украінець не той, хто ненавидить Росію, а тот кто ЛЮБИТЬ УКРАЇНУ !!!!
лучани до українка Показати IP 3 Листопада 2014 10:15
Грошики збирають для Кірілки Гундяя.
44 до лучани Показати IP 3 Листопада 2014 10:50
а грекокатолики певне для папи римського.... і ієговісти для США ??
Співчуваю до українка Показати IP 3 Листопада 2014 14:49
Не заперечую, що Ви дійсно патріот України. А от Путін і Кіріл Вас вважає своєю. Вони захищають Вас. Убивають заради Вас наших хлопців. А знаєте чому? Тому що Ви досі в Московській Церкві. Ви спостерігаєте насильство і брехню Путіна у всій красі. Московський Патріархат - це теж його зброя. Найпідступніша, бо духовна. Це ж треба так переконати українців, що це Українська Церква, а не Російська. Це при тому, що митр. Онуфрій і далі перший член Синоду Російської Православної Церкви...
ох-ах до Співчуваю Показати IP 3 Листопада 2014 16:29
християнин вірить у єдиного Бога, йому все рівно до якого патріархату відноситься його церква. ніколи він нікому не побажає зла. не скривдить. допоможе людині, незалежно від того, до якої конфесії вона належить. ніколи не напише і не скаже про себе - я істинний, а ти - ні, тому що завжди буде сумніватись у своїй праведності. судячи з того, що ви тут понаписали - це точно не про вас.... гарний вірш в інтернеті є Путін- виноват...
Співчуваю до ох-ах Показати IP 3 Листопада 2014 16:48
Поясніть, як можна ходити до Церкви, Патріарх якої благословляє вбивати наших хлопців? Як може бути "все рівно"?
Анонім до Співчуваю Показати IP 4 Листопада 2014 07:37
а докази сказано вами можна в студію ???
111 до Співчуваю Показати IP 3 Листопада 2014 16:33
Для загального розвитку треба було б знати...Помісна церква у болгар, сербів, румун - це як наша Українська Православна Церква, до назви якої звикли додавати МП. І нічого спільного із тією помісною, що хочуть створити на Україні, вони не мають. Православні церкви болгар, сербів, румун мають спільне єднання у службі, молитві тощо з усіх церков на Україні - лише із Українською Православною Церквою. Православні церкви болгар, сербів, румун не моляться і не мають права спільної молитви з УПЦ КП, її організатором Філаретом і прибічниками михаїлами! Ці всі рухи про помісну церкву ще раз доводять, що ми, браття-українці, низько впали - не знаємо історії своєї віри, церкви, забули, ким були наші предки волиняки, козаки. Православними вони були!! Якщо й боролися козаки з Москвою, то ніколи не виступали проти церкви православної, яку очолював московський митрополит! Чому? Бо знали, що проти Церкви йти - у ПЕКЛО ЙТИ!!! А нас українців вже 23 роки туди ведуть і привели! співчуваю я тобі... бо лише критикувати вмієте... а любові вас так і не навчили...
Співчуваю до 111 Показати IP 3 Листопада 2014 16:58
Для загального розвитку почитайте про історію автокефалії РПЦ. Скільки років вона була в такому ж статусі, як Київський Патріархат зараз? Почитайте і розкажіть. Не треба дурити себе і людей. В канонах немає чітко виписаної процедури утворення тієї чи іншої Помісної Церкви. А тому це питання завжди політизувалося і, як правило, відбувалися самопроголошення автокефалії. Невизнання Київського Патріархату - це проблема не Київського Патріархату, а світового Православ’я, яке в цій ситуації керується не любов’ю до братів, а політикою та економікою. Щодо козаків, то тут Ви й прокололися. Значить, щоб в Україні все було гаразд, нам треба здатися в полон Росії і її Церкві? Тоді настане мир, любов і злагода, так? От Вам і патріотизм. От як вилазить ідеологія Русского міра і от чому УПЦ МП небезпечна для України, як явище, яке породжує і плекає яничарів....
Анонім до Співчуваю Показати IP 4 Листопада 2014 13:08
ви б краще про свої розколи почитали.... краще про Ведмеденка написали. на ВН.. як він з вашого дьякона до митрополита дослужився... тільки вже не вашої канонічної церкви
Анонім Показати IP 3 Листопада 2014 09:45
а кп із тієї секти і вийшло??
Анонім до Анонім Показати IP 3 Листопада 2014 10:15
очистилась
Лучанин Показати IP 3 Листопада 2014 13:41
Цікаво, а чи був такий прецедент, щоб для жертв збройного перевороту створювали спеціальний небесний чин(окрім Ангелів, Архангелів і т.д.) - сотню? Церква молиться за всіх. Тільки не треба жертв майдану називати Небесною сотнею
Досі не догнав? до Лучанин Показати IP 3 Листопада 2014 14:43
Небесна сотня - це узагальнена назва жертв майдану. Досі не догнав?
Лучанин до Досі не догнав? Показати IP 3 Листопада 2014 15:45
Сотня - це військовий термін: колись такий поділ був у козацтва - курені, сотні, полки. Небесна сотня - відповідно небесний військовий підрозділ. За християнською традицією існує 9 ангельских чинів, представників яких називають Небесними воїнствами, хоча не і не всі до них належать. Людей серед цих воїнств відповідно немає. Тому термін Небесна сотня - взагалі некоректний в руслі Християнської традиції. Жертви майдану - краще відображає суть події: людей обманули, вивели заради своїх цілей, а бідні люди загинули не зрозуміло за що.
Все ж таки не догнав до Лучанин Показати IP 3 Листопада 2014 16:02
При чім тут християнська традиція? При чім тут ангельські чини? Є назва та й годі. Наприклад, село Жидичин. Може для когось ця назва некоректна. Але так люди назвали і все.
Лучанин до Все ж таки не догнав Показати IP 3 Листопада 2014 16:56
Християнська традиція при тому, що поминання відбувається в православних храмах і термін повторюють люди, які стверджують, що вони мають розуміння про християнство. До речі, в нас багато хто називає себе християнином, при тому не забуває зазирнути в гороскоп, боїться переходити дорогу де пройшов чорний кіт чи хтось з порожнім відром, називає свято Різдво Іоана(Івана) Хрестителя - Івана Купала. Остання назва - це взагалі шедевр. Пов"язати найбільшого із християнських святих із язичницьким божеством - і ці слова повторюють люди, які кажуть, що вони християни. От і скажіть, будь ласка, як в такій країні може бути якийсь лад, коли нетямущі люди розповсюджують своє невігластво.
Досі не догнав до Лучанин Показати IP 3 Листопада 2014 17:10
Мені здається, що у вас сектантсько-фанатичне сприйняття християнської традиції. Ще раз кажу: Небесна сотня - це умовна назва героїв майдану, які загинули. Це явище, яке одержало таку назву. При чім тут язичництво в Християнстві?
Лучанин Показати IP 3 Листопада 2014 16:50
При чім тут християнська традиція? При чім тут ангельські чини? Є назва та й годі. Наприклад, село Жидичин. Може для когось ця назва некоректна. Але так люди назвали і все. Християнська традиція при тому, що поминання відбувається в православних храмах і термін повторюють люди, які стверджують, що вони мають розуміння про християнство. До речі, в нас багато хто називає себе християнином, при тому не забуває зазирнути в гороскоп, боїться переходити дорогу де пройшов чорний кіт чи хтось з порожнім відром, називає свято Різдво Іоана(Івана) Хрестителя - Івана Купала. Остання назва - це взагалі шедевр. Пов"язати найбільшого із християнських святих із язичницьким божеством - і ці слова повторюють люди, які кажуть, що вони християни. От і скажіть, будь ласка, як в такій країні може бути якийсь лад, коли нетямущі люди розповсюджують своє невігластво.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus