USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

За роки Незалежності з’явилося 253 Герої України

23 Серпня 2011 16:04
В Україні з часу запровадження звання «Герой України» 1998 року було нагороджено 255 осіб, із них 27 посмертно.
При цьому два нагородження було скасовано через суд. Про це пише Український тиждень.
Останнім звання Героя України отримав Предстоятель Української православної церкви (МП), митрополит Київський і всієї України Володимир (Сабодан).
Першим нагороду «Герой України» отримав президент Національної академії наук Борис Патон.
Загалом колишній президент Леонід Кучма нагородив 132 особи. При цьому рекордним щодо присвоєння кількості героїв став останній рік його президентства – 2004-й: Героєм стала 41 особа.
Нагадаємо, що Кучма займав посаду президента два строки – з 1994 по 2005.
Екс-президент Віктор Ющенко з 2005-го по 2010-й нарогодив 114 людей. Серед нагороджених Ющенком, зокрема, екс-голова Нацбанку Володимир Стельмах.
Чинний президент Віктор Янукович встиг нагородити 9 осіб, 4 з них – шахтарі.
За роки Незалежності Героями України стали 15 народних депутатів. Зокрема, це Григорій Омельченко, Валерій Сушкевич, Юрій Оробець, Валентин Ландик, Борис Олійник, Ігор Юхновський, Левко Лук’яненко, Тетяна Засуха та В’ячеслав Чорновіл.
Також це голова «Концерну Стирол» Микола Янковський та гендиректор шахти імені Засядька Юхим Звягільський.
Крім того, Героями України стали Леонід Кравчук, Іван Плющ, Володимир Литвин, а також нинішній глава Мінвуглепрому Юрій Бойко.
Із спортсменів звання Героя України, зокрема, отримали Яна Клочкова, Віталій Кличко, Альбіна Дерюгіна та Сергій Бубка.
Також нагороди «Герой України» отримали, зокрема, тодішній начальник управління МВС в Рівненській області, а згодом губернатор Волині Анатолій Француз, доярка акціонерного товариства «Широке» з Криму Катерина Гордєйчук, а також начальник Одеського морського торговельного порту Микола Павлюк, який зараз перебуває під слідством.
Серед нагороджених – 12 ректорів ректорів університетів, зокрема Леонід Губерський та Віктор Скопенко (Київський національний університет імені Тараса Шевченка), Іван Вакарчук (Львівський національний університет імені Івана Франка), Володимир Шевченко (Донецький національний університет) та В’ячеслав Брюховецький (Національний університет «Києво-Могилянська академія»).
Зазначимо, що станом на 23 серпня цього року в Україні налічується 253 Герої України. Це пов’язано із рішеннями суддів Вищого адмiнiстративного суду, які позбавили цього звання Степана Бандеру та Романа Шухевича.
Суд позбавив Бандеру і Шухевича звання Героїв, оскільки вони не були громадянами незалежної України. Зазначимо, що серед нагороджених за 2002 рік значиться Августин Волошин – президент Карпатської України у 1939 році.
Згідно з указом президента Леоніда Кучми від 2002 року, Герою Eкраїни вручаються орден «Золота Зірка» за здійснення визначного геройського вчинку або орден Держави – за визначні трудові досягнення.
Станом 23 серпня 2011 року 226 Героїв України – чоловіки та 27 – жінки. 26 з них нагороджені орденом «Золота Зірка», 227 – орденом Держави.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
ЧуйНа Показати IP 23 Серпня 2011 16:20
До речі, як там поживає наш ГЕРОЙ-ХРАНЦУЗ?))

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus