USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.75 9.90

Земельна реформа може стати катастрофою, – фермер

25 Серпня 2011 10:24
Волинський фермер Руслан Хомич вважає, що земельна реформа може стати для українців справжньою катастрофою в разі, якщо землі сільськогосподарського призначення зможуть купувати іноземці.

Про це голова асоціації фермерів Рожищенського району Руслан Хомич розповів під час прес-туру волинських журналістів районами області.

Житель села Кроватка Рожищенського району, вчитель за фахом Руслан Хомич свою фермерську діяльність розпочав у 2000-му році, ризикнувши взяти два батьківські паї та господарювати.

«У 1999 році президент Кучма видав указ про розпаювання сільськогосподарських угідь… Починалося дуже важко, бо були в загашнику гроші тільки, щоб виробити державні акти... А вже у 2009 році зареєстрував приватного підприємця, взяв 176 людей з паями у селі Доросині», – розповів він.

Нині ж він має в оренді понад 300 гектарів землі, на якій вирощує капусту, моркву, буряк та інші культури.

Робота на землі, каже він, приносить задоволення та гроші, проте останнє – не завжди. Фермер зізнається: бувають роки, коли частину врожаю викидають, а бувають і такі роки, коли доводиться «влазити у борги».

Проте у перспективності своєї праці він не сумнівається, переконує: селянин, у якого є земля, ніколи не пропаде.

Сьогодні його більше хвилює земельна реформа, яку готує влада. Руслан Хомич переймається, аби українські землі не дістались іноземцям.

«Земельна реформа – це одна річ, продаж землі – це зовсім інша річ… Ви мені покажіть українця, який зможе купити землю. Ви багато бачили нових тракторів, що вони накупляли?.. Ну, нехай сотня людей на Волині купить по пару гектарів», – міркує він.

«Якщо буде продаж землі – це буде найбільша помилка, найбільша катастрофа в цьому столітті для українського народу… Три речі – земля, вода і повітря – не мають права продаватись», – додає фермер.

«Землю треба заборонити продавати, бо вона буде не у власності українців… А перевагу треба надавати вітчизняним інвесторам», – каже чоловік.

Руслан Хомич також розповів, що нині на Волині мешкають понад 40 голландців, котрі одружені з українками. Такі, як вони, переконує Хомич, і чекають продажу української землі.

«Релігійні громади Голландії дають їм кредити, щоби вони тут захоплювали побільше землі», – стверджує він.

«Вони сюди пхалися і будуть пхатись», – переконаний фермер.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Микола П. Показати IP 25 Серпня 2011 12:47
А яка різниця хто буде багатіти - ти, який понабирав паїв і людям платить дулю з маком, чи Ерік - котрий паше і дає людям зарплату. Головне щоб люди мали місце роботи на селі і получали зарплату, а держава отримувала податки. Голандські технології дозволили б людям чомусьт навчитись та молоді мати перспективи - а ви, "ніби свої" тільки думаєте як намахати державу і щоб люди задурно працювали від рання до смеркання. Що ти, що Безверхий платять - 700 гривень за те, що люди працюють по 14 годин на добу. І то без соціального захисту. Не треба глитаї людей дурить - усі вже давно розумні.
33квартал Показати IP 26 Серпня 2011 14:26
Да он просто боиться конкуренции,а не кому землю продадут.
Для фермера Показати IP 2 Жовтня 2011 12:43
Хватить говорити брехню. Ти просто боїшся, що селяни віддадуть землю тим, хто більше їм заплатить. І правильно зроблять. Хватить нас обдирати. Якби тобі не вигідно було, то ти не понабирав би стільки землі в оренду. Пора ділитися з іншими. Я з заводоленням віддала б свою землю в оренду іноземцю, або ж взагалі її продала б, щоб придбати щось більше мені необхідне. Наприклад, житло.
105 Показати IP 2 Жовтня 2011 12:45
Якщо тобі так не вигідно, то не бери в наступний рік землі в оренду. Яка проблема?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus