USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

Журналістика на Волині – жіноча професія

21 Лютого 2013 15:15
Волинський прес-клуб у партнерстві з Ґендерним центром, презентували гендерну медіа-карту Волині. За результатами дослідження, 75% відсотків журналістів Волині – жінки.

Про це розповіла координатор Проекту «Гендерна абетка для медіа» Оксана Ярош під час презентації «Гендерної медіа-карти Волині» у Волинському прес-клубі 21 лютого.

За словами ініціаторів проекту, вони хотіли побачити об’єктивну картину - журналістика жіноча професія чи чоловіча. Хотіли оцінити скільки жіноцтва та чоловіків взагалі працює в обласних медіа, скільки з них на керівних посадах, скільки працюють просто журналістами.

«В тому, що журналістика нині – жіноча професія, вважає Богдана Стельмах, - є економічний фактор. Якби чоловікам-журналістам платили заробітну плату розміром в 1 тисячу доларів, то журналістика перетворилася б на чоловічу професію».

Гендерну карту Волині формували на основі дослідження кадрового потенціалу трьох видів ЗМІ – друкованих та електронних (ТБ) видань та інтернет ЗМІ. В колективах інтернет-видань співвідношення жінок і чоловіків – 23 до 6-ти, в друкованих виданнях -131 до 53 відповідно.

На Волинському телебаченні жінок більше вдвічі, на телеканалі «Аверс» в журналістському складі лише один чоловік. Як бачимо, жінки домінують. Варто зазначити, що серед керівників редакцій все ж більше чоловіків.

«Така ситуація, - на думку Оксани Ярош, - складається в силу того, що на чоловіка покладена місія основного постачальника матеріальних благ, жінки ж наповнюють ті сфери діяльності, де професії не такі престижні та високооплачувані». «Якщо пригадати історію, то ще століття тому вчителями та лікарями на селі були переважно чоловіки, але як тільки ці професії стали менш престижними, ці позиції зайняли жінки. Така тенденція прослідковується і в засобах масової інформації», - наголосила вона.

За словами незалежного експерта Галини Ярко, в рамках проекту відбулось обговорення гендерних питань серед журналістів. Опитування стане основою тренінгів з гендерної проблематики, які проводитиме Волинський прес-клуб. На зустрічі планують запросити експертів всеукраїнського рівня, адже, як зазначають самі журналісти, ґрунтовних знань в сфері гендерної політики не вистачає.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
анонімус Показати IP 21 Лютого 2013 15:37
через журналістів сунете свій "гендер"? а вони можуть і "повестись", нажаль.
Маня Показати IP 21 Лютого 2013 16:12
А, де вже зараз нормальні журналісти. Що гуманітарнийчи Лесі Українки університет, їх готує на належному рівні.Я бачу у вашій газеті, який рівень підготовки журналістів. Львівський університет Франка, ще може випустити грамотного журналіста.Колись, щоб поступити на факультет журналістики у Львів,потрібно було мати 50 публікацій у пресі районного і обласного значення інформації, зарисовки, нарису,репортажу і т.д. А зараз, в школі мови не знав, а вчиться на журналістику, твори писав на 3, а він в журналістику, інформації маленької не може зліпити,щоб смисл був. Ото спеціалісти журналісти, інтерне скоро витіснить, газети втратять будь яку актуальність.Бо там одна переписка.
лучанка до Маня Показати IP 22 Лютого 2013 10:19
Маня, тебе напевно з садочка вигнали, а в школу не прийняли. Ти певно, на базарі вчилася по гривневих купюрах читати та рахувати.
Мані Показати IP 21 Лютого 2013 19:34
Оцінюючи Вашу грамотність і композицію повідомлення, важко сказати чи ви хоч школу закінчили, не те, що виш)
журналіст Показати IP 21 Лютого 2013 21:27
Скажіть, до чого цей маразм. Це що проблема? Нема ьільш важливіших питань для розгляду? Навіть якби щось міняти, то що воно дасть: більше чоловіків і жінок. У кожній професії має бути спеціаліст. толку з того, що вона жінка, якщо вона два слова до купи не зліпить, якщо їй не втямки, як писати матеріал. Бо в неї спідниця коротша ніж труси. Значить, треба брати. От що корисного ви, жінки, хто проводите цю говорільню, зробили корисного для суспільства. Хто вас може взяти на серйозну відовідальну роботу. От навигравали грандів і сидіть, поки не закінчаться. Навчіться щось робити, а не жити на чужі гроші - і вас заберуть на найкращі посади. аби толк з вас був.
костя Показати IP 22 Лютого 2013 09:44
"журналісту" а ти пробував написати грант, потім його виграти ,а потім успішно реаізувати.Тож сиди і мовчи

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus