USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Чемпіонка світу із пауерліфтингу Оксана Гронович: тендітна дівчина зі штангою

29 Жовтня 2017 12:21
Останнім часом у такому різновиді спорту, як пауерліфтинг все більше зростає кількість атлетів жіночої статі. Багато хто досі вважає, що в силовому спорті немає місця для дівчат, проте існує велика кількість жінок, які домоглися високих результатів у пауерліфтингу, тож можна зробити висновок, що дівчата і силовий спорт цілком сумісні. Це доводить багаторазова чемпіонка України, чемпіонка світу із пауерліфтингу, майстер спорту міжнародного класу та просто красива дівчина, волинянка Оксана Гронович.

Оксана розповіла luxtopfit.com, що завжди цікавилась активним життям, проте ніколи не думала, що коли-небудь пов’яже його із професійним спортом

– Коли я навчалася в університеті, у вільний від навчання час, вирішила займатися собою ще фізично. Як і всі дівчата, хотіла мати струнке та красиве тіло і розуміла, що просто біг на стадіоні мені бажаного результату не подарує. Так я, майже 4 роки тому, вперше пішла у тренажерний зал. Самим пауерліфтингом займаюся 2 роки. Він став частиною мого життя, хоча раніше я ніколи не цікавилася таким видом спорту. Почала займатися пауерліфтингом з ініціативи мого тренера Олега Хом’яка – заслуженого тренера України із пауерліфтингу. На пропозицію спробувати щось нове для себе я, звичайно, відповіла позитивно.
А вже у 2017 році Оксана виборола срібну нагороду у жимі лежачи з результатом 77,5 кг та золото у тязі – 160 кг, встановивши рекорд України в тязі та сумі триборства – 357,5 кг!
Дивлячись на цю тендітну дівчину, хтось може й не повірити, що вона працює із такими великими вагами. Вся справа в тому, що давно існує розповсюджений стереотип, за яким жінка, яка бере в руки великі гантелі та штанги, автоматично перетворюється на чоловікоподібну накачену даму, яка за своїми силовими показниками та зовнішністю мало чим відрізняється від чоловіка. Саме тому тренажерні зали переповнені жінками, які не обирають нічого важчого, ніж «рожеві» гантелі. Хоча саме робота із достатніми вагами та правильна техніка виконання, можуть дати слабкій статі набагато більше користі!

Наукою і практикою давно доведено, що жінка за своєю природою та фізичними здібностями не може наростити такі ж м’язи, як у чоловіка. У жіночому організмі занадто низький відсоток вироблення тестостерону – гормону, що виконує найпершу роль в нарощуванні м’язів. Натомість, під час регулярних занять пауерліфтингом, м’язи жінки стають красивими та підтягнутими, такими ж, як і в нашої героїні.

Сама Оксана вже давно відзначила багато позитивів, які приніс у її життя пауерліфтинг:

– Починаючи займатися, я не думала, що досягну того, що маю зараз. А це не лише нагороди і посвідчення, це сила (моральна і фізична), характер, витривалість, бажання ставати кращою, люди, з якими я проводжу свої тренування і які за стільки часу стали мені рідними, нові знайомства і нові друзі. А ще емоції. Під час тренувань і після, на змаганнях і після… Саме вони мотивують мене займатися, бо я хочу відчувати їх знову і знову!

Також Оксана підкреслила неоднозначну реакцію протилежної статі на її «захоплення»:

– Коли протилежна стать дізнається про те, скільки я піднімаю, реагують по-різному: хтось думає, що я несповна розуму, а когось це мотивує на розвиток. У будь-якому випадку, я працюю для себе, і це так і залишиться.
Звичайна тренувальна програма чемпіонки складається із трьох тренування на тиждень (тривалість від трьох годин!). Кожне тренування включає в себе базові вправи (присідання, жим лежачи або станова тяга) та інші вправи, які сприяють підвищенню сили у базових вправах. Цікаво, що дівчина не забуває й про кардіо, підкреслюючи його ефективність у боротьбі із зайвими кілограмами:

– Ну і кардіо. Куди ж без нього? =) У моєму випадку роблю його під час підготовки до змагань, так як завжди маю кілька лишніх кілограмів.

Також дівчина зазначає, що варто включати вправи пауерліфтингу у свої тренувальні програми навіть не професіоналам:

– У свої тренувальні програми я б рекомендувала включати вправи з пауерліфтингу навіть дівчатам. Присідання і станова тяга – вправи, які задіюють велику кількість м’язів, в тому числі і сідничні. Так, що дупка буде рости, дівчата! =) Звичайно, не потрібно виходити на максимальну вагу, а працювати обережно і відчувати чим. Максимум – це розділ спортсменів, нехай вони тим і займаються. Звичайно, це все дуже індивідуально. Виходити потрібно із власних бажань і стану здоров’я.

Ще одним великим плюсом занять пауерліфтингом, який виділила Оксана є те, що велика вага прискорює обмін речовин. Дівчина пояснила, що працюючи із великим спротивом, який створюється вагами, в м’язах утворюються крихітні мікророзриви. Щоб відновити і «відремонтувати» ці розриви, після тренування потрібна більша кількість калорій, завдяки чому можна сміливо збільшувати свою денну норму калорій. І справді, для жінок це ідеально, адже більшість з них хочуть отримати струнке тіло без зайвого жиру. Звичайно, користі від з’їдених солодощів та пончиків буде мало як для здоров’я, так і для сили, тому, збільшуючи раціон, потрібно не забувати саме про правильне харчування.

Про це говорить й дівчина:

– Щоб бути у хорошій формі, необхідно дотримуватися певного режиму харчування. Для багатьох дуже складно почати харчуватися продуктами, які будуть приносити користь для організму. А все тому, що існує думка, що ПХ – це відварена грудка без солі та спецій, рис або гречка, а також салат. Насправді це не так. Особисто для мене – це мінімум жирного, жареного, або повна його відсутність, виключення з раціону швидких вуглеводів і насичення раціону білковою іжею. Кожного дня по 5 прийомів їжі невеликими порціями. Смачної і корисної їжі!

Оксана відзначила, що для високих результатів та продуктивності необхідно звертати увагу й на спортивне харчування. Так, спортсменка додає у свій раціон протеїни та амінокислоти:

– До спортивних добавок відношуся позитивно, більше того, сама їх вживаю. В основному – це ВСАА і протеїн. Після важких фізичних навантажень наш організм потребує відновлення, причому швидкого. Саме спортивні добавки у вигляді незамінних амінокислот допомагають мені у цьому.

І на завершення, дівчина усміхається, згадуючи про свою найбільшу опору та мотивацію – тренера:

– Безумовно, мої успіхи – це результат важкої праці спортсмена і тренера, це бажання працювати, бажання ставати кращим для себе та рости в очах тренера, як спортсмен, в якого він вкладає масу свого часу, сил, терпіння і не даремно. Я завжди буду йому вдячна за це.
Дівчина радить завжди обирати те, що близьке до душі та йти до кінця:

– Якщо ти почав щось робити, то потрібно йти до кінця. Інакше у старті немає ніякого сенсу. А де фініш? Життя покаже. Потрібно знайти і займатися справою, яку любиш і любити те, що робиш. Для мене – це пауерліфтинг. І нехай це нежіночий вид спорту (як вважають), проте я люблю його.

Таня Сагановська​
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Andrew Показати IP 29 Жовтня 2017 15:28
Молодець! І гарна і сильна! Бажаю здоров'я і успіхів!
Виктор Показати IP 30 Жовтня 2017 05:14
Безперечно, Оксана -- вродлива дівчина і далеко не "чоловікоподібна" і в житті виглядає ще краще, ніж на фото, а на фото вона ого-го. Проте, шановні! Кожен, хто хоч декілька разів ходив до зали і пробував піднімати гриф, бодай із якоюсь вагою, вам скаже, що за 2 роки тренувань досягти показників у жимі майже 80 кг, і 160 у становій тязі із її вагою -- ну, це не лише амінокислоти і протеїн... і тим паче не правильне 5-ти разове харчування =) Не виключено, що метан! І аби пауерліфтінг мав правильний розвиток -- давайте говорити відверту правду. p.s.: нічого особистого - поважаю Оксану і її силу волі, але про хімло вона не щира і відверта
123 до Виктор Показати IP 31 Жовтня 2017 16:59
Можливо й так, але не заздріть так сильно, це шкідливо для психіки.
User до Виктор Показати IP 2 Листопада 2017 02:17
Професійні спортсмени абсолютно ВСІ без виключення користуються фармпідтримкою, без цього ти не вийдеш на необхідний рівень. На одному тільки протеїні і правильному харчуванні можна займатися для себе, але не більше.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus