USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Чи можливий баскетбол на Волині без «Волиньбаскета»?

22 Липня 2016 15:24
Цьогоріч луцький баскетбольний клуб «Волиньбаскет» дебютував у елітному національному дивізіоні. Команда не ловила зірок і завершила чемпіонат на передостанньому місці регулярки. Та глядачів тішила самовіддана гра «лицарів». Тепер Луцьк без баскетбольного бренду уявити годі.

Шукаємо спонсора

На жаль, традиційно міжсезоння підкидає луцьким баскетболістам неприємні сюрпризи. Знову під питанням – участь команди в Суперлізі, адже клуб припинив співпрацю зі своїм титульним спонсором WOG.

«За посередництвом тодішнього президента Федерації баскетболу України Олександра Волкова у 2015 році клубом став опікуватися Ігор Єремеєв. Він забезпечив нас усім необхідним для розвитку команди. У нас був стабільний і хороший сезон, ми разом будували плани, як розвивати цілу баскетбольну структуру краю, та після його смерті плани так і залишилися планами», – пригадує голов­ний тренер лучан Дмитро Чайковський.
Утім, попри прогнози скептиків, лучани виступили в Суперлізі.

«Ми довго до цього йшли. З 2007 року буквально кожен сезон мріяли грати у найвищому дивізіоні. Постійно розвивалися як структура, гравці вдосконалювали майстерність, тренерський штаб – методики, за якими тренується команда. За десять років своєї історії клуб таки дебютував у Суперлізі. Ми на власному досвіді зрозуміли рівень цього чемпіонату. По ходу турніру шукали варіанти, аби оптимізувати свою гру, підлаштуватися до важкого конкурентного середовища, переглянули багато гравців. До плей-оф ми потрапили з передостаннього місця, але в перший рік годі вимагати від команди результату. Ми будували структуру», – розповідає Чайковський.

Любов уболівальників

Окрім гравців і тренерів, які безпосередньо причетні до баскетболу, велике задоволення отримали й луцькі вболівальники. На домашніх іграх, хай на який час вони були призначені, завжди був повний зал. Лучани приходили вболівати за свою команду і подивитися на зірок із топових клубів.

«Люди побачили команду в Суперлізі, всі топові гравці приїжджали до Луцька. Лучани звикли до Суперліги і просять зберегти команду в найвищому дивізіоні. На жаль, я їм нічого не можу зараз відповісти», – зізнається тренер.

Баскетбол – під загрозою

Від існування першої професійної команди залежить і майбутнє баскетболу всього волинського краю.

«Має бути спортивна піраміда. Ми її старалися зробити і в нас вийшло, а без основної команди вона не може існувати. «Волиньбаскет» для краю і для міста є надзвичайно цікавим. Баскетбол дозволяє репрезентувати область на найвищому рівні. Ми будували цю структуру фактично з нуля, стягували талановитих і перспективних гравців, виховували нашу молодь. Ця піраміда вибудовувалася дуже клопітливо. Команда, яка проіснувала десять років, не має права зникнути».

Для дітей і молоді, які захоплюються баскетболом, суперліговий «Волиньбаскет» є мрією і метою.

«Є маленький стадіон на вулиці Ярощука. Приємно, що кожного вечора там грають у баскетбол. І навіть діти збираються та щодня грають, бо вони хочуть рівнятися на першу команду. У дітей є мрія. Зникнення «Волиньбаскета» спричинить повне зникнення баскетболу в краї.

Здібні діти будуть переїжджати в інші регіони чи за кордон. А талант багатьох так і не розкриється зовсім».

Ще однією слабкою ланкою у волинському баскетболі є студентський спорт, а точніше – його відсутність.

«Без університетського баскетболу баскетбольна піраміда буде неповноцінною. Ми розмовляємо з ректорами місцевих вишів, щоб баскетбол проникав у їхні заклади. Федерація проводить студентські турніри. Ми не виступали, трошки є прогалина, але мусимо працювати в цьому напрямку».

Керівництво клубу всіляко старається зберегти структуру. Тривають переговори з керівництвом області та народними депутатами.

«Якщо порівняти з футболом, це дуже маленькі кошти. Губернатор Волині Володимир Гунчик розуміє, що потрібно знайти людей, які підтримували б баскетбол. Це має бути консолідована група бізнесменів для підтримки команди. Ми шукаємо спонсорів і в області. Виїжджали на майстер-класи в райони, щоб зацікавити дітей. Було б добре підтримати спорт на законодавчому рівні. Створити преференції спонсорам, які допомагатимуть командам. Є розуміння і в депутатів на всеукраїнському рівні. Та на написання законопроекту потрібен не один місяць. Подібні закони є в Польщі та в багатьох країнах Європи».

Тримати порох сухим

Незважаючи на фінансову невизначеність, гравці активно готуються до нового сезону. І не важливо, буде він суперліговим чи вищоліговим.

«Наша команда заявилася на літній чемпіонат, що відбувається в Києві. За відсутності нормальних міжсезонних зборів це хороша можливість тримати гравців у формі. Два наші вихованці зараз готуються у таборі національної збірної з баскетболу 3х3 (U-18). Усі гравці залишилися в команді. Тільки Микола Полюляк покинув клуб. Він – топовий гравець, ми розуміємо його. Було б нерозумно відмовитися від пропозиції «Черкаських Мавп».
Іван ЗАХАРЧЕНКО
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
ГІСТЬ Показати IP 22 Липня 2016 16:31
Та якось вже звик за рік до хорошого рівня баскетболу (не завжди у виконанні наших). Неправильно це якщо не буде Суперліги.
Лучанин Показати IP 22 Липня 2016 21:30
#ВолиньбаскетМаєЖити
Вболівальник до Лучанин Показати IP 22 Липня 2016 22:43
Не тільки жити а й рости й розвиватися. І приносити задоволення і славу Волинському краю.
Фан Показати IP 22 Липня 2016 22:51
Палиця, дай грошей на спорт!!!
DIMA до Фан Показати IP 23 Липня 2016 00:02
Непотрібно "давати", потрібно вкладати і розвивати ті види, які здатні робити видовище для глядачів, "рекламуючи" Волинь, як регіон де влада дбає про молоде покоління. А не скидати це на плечі таких структур, як Волиньбаскет.
БаскетП. Показати IP 23 Липня 2016 00:30
Треба вижити!
Антон Показати IP 23 Липня 2016 08:52
Є відповідальні бізнесмени на Волині? Якщо подивитися на автопарк в Луцьку, то незабаром Рендж Роверів буде більше ніж Ланосів. А підтримати спорт - то криза і війна?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus