USD 39.75 40.04
  • USD 39.75 40.04
  • EUR 39.80 40.10
  • PLN 9.85 10.00

«Фішки» юніорського чемпіонату світу у Бидгощі

21 Липня 2016 16:54
Прес-служба ФЛАВО зібрала приємні організаторські дрібнички юніорського чемпіонату світу у Бидгощі. Змагання відбуваються на “Стадіон Завіша Бидгощ”. Це не перший легкоатлетичний захід подібного гатунку на ньому. Після того, як арена отримала сертифікат 1 категорії від ІААФ, на ній у 2008 році провели чемпіонат світу серед юніорів, тож нинішній легкоатлетичний мундіаль вже другий для Бидгощі.

Король чи королева?

У Польщі також інколи спалахують пристрасті на тему, хто крутіший — король чи королева спорту. Хоча, крім футболу і легкої атлетики, поляки круті ще щонайменше у волейболі. Випадок про який варто згадати при цьому, трапився під час офіційного відкриття чемпіонат у вівторок. Коли почалися офіційні промови, один із секторів стадіону заспівав явно футбольні пісеньки. Уявіть: на арені - тиша, триває офіціоз, а купка у 20-30 осіб співає! Це були фанати місцевої “Завіши” (5 місце в минулому сезоні в 1 лізі польській).

Потім польські журналісти розповіли, що в такий спосіб фани висловили протест політикою витіснення футбольної “Завіши” з однойменного стадіону. Мер колись зробив наголос на легкій атлетиці тут і приводить щороку в місто 2-3 змагання світового і європейського масштабу. Такий вже його вибір, він дає дохід і самому стадіону у вигляді інвестицій з ІААФ, і місту, адже спортсмени, тренери, лікарі і ЗМІ цілий тиждень тут живуть, їдять, розважаються... Ніхто, до речі, тих фанатів не бив, не виганяв. Вони співали тільки тоді, коли говорив мер, а керівників федерації легкої атлетики Польщі і нашого Бубку не перебивали. У фанатів претензії тільки до влади міста, яка колись зробила наголос на легкій атлетиці на комунальному стадіоні.

неЛЕГКА шоу-атлетика

Так ось, про вигоду для міста. У Бидгощі в ці дні “забиті” всі готелі. Це не жарт навіть для неймовірно розвинутої в цьому сенсі Польщі — прийняти до 2 000 осіб одночасно з усього світу. Їх ще треба привезти-розвезти із готелів до змагання, а потім по аеропортах. Але, що цікаво, - організаторської “гарячки” не відчувається. Напевне, тут вже навчилися приймати такі спортивні шоу.

Чому шоу? Бо Бидгощ, як і всі змагання тепер під егідою ІААФ, йде в тренді — людей на “Стадіон Завіша Бидгощ” запрошують не тільки суто як на спортивну подію, а як на гарне видовище.

Змагання приємне не стільки навіть візуально (кольори арени, квіти, незвичні голубі доріжки і т.п.), скільки чуттєво.
Музика! Вона чудово використана. Маленький, але вдалий приклад. Полька Єва Свобода перемогла у всього лиш кваліфікації на 100 метрів з хорошим часом (11.10) і відразу ж на стадіоні пустили якусь простеньку “пьосенку”, яка римувалася із прізвищем спортсменки — щось там про свободу, лободу, свободу... Зрозуміло, що поляки ще хвилин десять овацію своїй влаштували.

Окрему музику на “Завіші” пускають на старт і фініш. Під час змагань її також не вимикають! Тільки трішки стишують, щоб було чути коментаторів. На старт вмикають щось таке тривожне, мотиваційне. Класно, коли ведучий у потрібний момент пригальмовує емоції, промовляючи у мікрофон протяжне “тсссс”... Після фінішу на стадіоні звучить варіація із “Simply The Best”. Особливо вдалий супровід під час виходу спортсменів на фінал. Коли вони виринають з тунелю, над ним вмикаються потужні прожектори і спеціальні гармати випорскують конфеті. А музика... Словом, не менш як гладіатори виходять на арену. Наведемо тут декілька фрагментів, аби читач краще збагнув що і до чого...

Окрема фішка - монітори із синхронізацією звуку по всій арені. Екранів декілька, як і невеличких табло у секторах. Ну в принципі у Луцьку таким вже не здивуєш)))

Поляки розумно використовують у маркетингових цілях спортсменів і після фінішу. Фантастичного штовхальника ядра Конрада Буковецького вони наступного дня після перемоги і світового рекорду відразу привезли на центральну площу Бидгощі. Звісно, треба мати відповідну вболівальницьку культуру, інтелект, але без подібних заходів наших Шух, Максатових чи Гаврилюків так ніхто й не взнає.

Як зібрати повні стадіони?

Аби побачити чемпіонат світу наживо, треба заплатити злотувки. Отож, денний квиток на нормальне місце вартує 20 злотих (125 грн), пільговий — 15. Найдешевші місця — відповідно 10 і 5 злот. Можна було купити абонемент на всі 6 днів змагань. Його власник заощаджував би 20% вартості квитків. У перші дні, особливо у ранковій програмі людей на “Завіші” стільки ж, скільки на матчах українського футбольного чемпіонату. А от вечірня програма притягує публіку і 20-тисячний, оригінальний, до речі, за архітектурою, стадіон заповнений наполовину. В оргкомітеті мені сказали, що впевнені: в суботу-неділю, на найсмачніших фіналах буде майже аншлаг.

Зовнішньої реклами чемпіонату у місті не так багато, як могло б прогнозуватися, але дуже багато роликів і анонсів в друкованій пресі, телебаченню та радіо.
До слова, із спонсорами організатори дружать. Офіційні партнери ІААФ та місцеві компанії, в тому числі медіа-групи мають окремі рекламні паузи під час роботи коментаторів на стадіоні. Під час пауз інформація про партнерів візуалізується, а коментатори окремо щиро дякують за сприяння.

У Польщі ЗМІ в репортажах про перші дні наголошували на безпеці заходу. Не дивно, бо тут все ж приїхало 150 країн (крім Росії, певна річ, після жахливих по суті доповідей ВАДА). Із автоматами охорона не стоїть, але більше, ніж зазвичай присутність людей у формі і без неї відчувається.

Окрема увага до ЗМІ. Медіа-центр поляки влаштували у величезному ангароподібному приміщення. Це накритий тенісний корт і журналістам тут (більше 200 з усього світу) привільно. Слід сказати, що медіа-офіцери не просто так носять бейджі на шиї, а реально допомагають. У перший день був кепський інтернет, побіцяли виправити ситуацію і слово дотримали. Якщо бачать, що хтось не орієнтується у логістиці стадіону чи міста, беруть під опіку поки не впевняться, що людина не заблукає сама. На стадіон із двох медіаготелів возять автобуси, але в принципі Бидгощ — простий, як двері, тому можна мандрувати самому. Тим більше, що акредитованим ЗМІ проїзд “дармовий”.

* * *

Вболіваємо за наших, збираємо “фішки” й надалі.

Юрій Конкевич з Бидгощі (Федерація легкої атлетики Волинської області)
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus