USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Хокеїст, який поставив на коліна Росію, народився поблизу Луцька

4 Квітня 2015 12:12
Волинь має своїх талановитих майстрів, Героїв і чемпіонів спорту. Однак не всі шанувальники спорту знають, що саме чемпіон світу з хокею-2002 Петер Бондра у фінальному поєдинку проти збірної команди Росії забив вирішальну шайбу (4:3), і збірна команда Словаччини здобула золоту медаль.

Та ще більше уболівальників навіть не здогадуються, що народився один із найкращих правих нападників в історії хокею в селі Баківці Луцького району. Ми навідалися у рідне село Бондри та навіть відшукала хату, де Петер з’явився на світ та прожив перші роки. Про це інформує ВолиньSport.

Попри те, що нині хокей на Волині перебуває, скажімо так, у відроджувальному стані, в Баківцях чи не кожен перехожий знає, що про їхнє село чули аж у канадсько-американській Національній хокейній лізі (НХЛ). І причиною тому є видатний хокеїст сучасності Петер Бондра, в штатівській анкеті якого значиться місце народження Луцьк. Однак насправді сім’я словака проживала кількома кілометрами південніше Лучеська.

Нам вдалося знайти хатину, де жили Бондри. Нинішні власники обійстя Лариса Коновалюк та її сестра, звичайно, знають про те, який відомий спортсмен колись тут мешкав. Із розповідей Лариси Богданівни ми дізналися, що батьки майбутнього чемпіона світу з’явилися в Баківцях 1947 року. Хто цікавиться краєзнавством, той знає, що саме у ті роки відбулося масове переселення чехів і словаків на терени Волині. Бондри не зводили житло, будівлю звели поляки 1938 року, переселенці тільки зробили косметичний ремонт на власне уподобання.

Та найбільш неймовірним в українській історії цієї родини є інше. Здавалося, чужаки мали б триматися осторонь. Однак свідки тих подій у Баківцях розповіли, що будинок, в якому мешкали Бондри, був своєрідним прогресивним центром села. У хаті постійно збиралася молодь, влаштовували масові гуляння, поетичні читання та навіть організовували аматорські театральні постановки. Українці так здружилися із словацькою родиною, що навіть місцева жителька Раїса Мозолюк стала їм кумою, похрестивши майбутнього чемпіона.



На двадцять першому році (1968) життя в Україні у сім’ї словаків народився син Петер. Так склалося, що він лише три роки прожив у Баківцях. Але саме тут він вперше вдихнув повітря, зробив перший ковток маминого молока та сказав перші слова. І нехай потім 1971 року батьки повернулися на батьківщину, а Петер змушений був ще довго носити шлейф радянського громадянства, та напівволинянином ми його можемо вважати сміливо.

Уже в Чехословаччині 1982 року помер батько, мама Надія змушена була виховувати самотужки Петера та його старших братів Володимира і Юрая. Петер пішов у хокей, після виступів за місцеві клуби подався шукати спортивного щастя за океан. Дивовижно, проте тільки у США 1993 року Петер отримав словацьке громадянство.

Нині хата чемпіона світу пустує. Однак чого вартий один краєвид! Домівка стоїть на горбочку поміж великої кількості берізок, а внизу хизується своїм водним плесом ставок. Ляпота, як казав один персонаж із кіно. Попри те, що хатина старенька, але й зараз проглядається словацький смак: підлога ще та, бляха, ринви, ліплені карнизи, два льохи (чомусь усі чехи та словаки будували два погреби). Єдине, що змінилося, то колір, колись будинок був білий, а сьогодні сіруватий. Але й нині в коридорі лежать... старі хокейні ковзани. Та пані Лариса випередила наше запитання й відповіла: «Це сина Юри. Він любив покататися із шайбою, а Бондру ледве не кумиром вважає».

Сам чемпіон світу жодного разу не був на Волині. Однак його старший брат приїздив півтора року тому. Він виконував волю матері. Сфотографував дім, взяв у поліетиленову торбину українського чорнозему із подвір’я та випросив у хазяїв... стареньку маслобійку. Так-так, чомусь саме цей предмет запав в око словаку й він подумав, що ця дерев’яна штука може мати стосунок до його родини. Коновалюки віддали.

Певна річ, будинок потребує ремонту. І в цьому держава навряд чи допоможе. Але за великого бажання хоч фасад довести до пуття можна було. І водночас виготовити принаймні меморіальну настінну табличку «У цьому будинку проживав Петер Бондра, чемпіон світу з хокею». А поки що будинок тільки мовчки спостерігає за усім з висоти та сподівається, що таки сам хокеїст колись до нього та й навідається.

Довідково:

Петер Бондра виступав за ХК «Кошице», «Вашингтон Кепіталс», «Детройт Вайперс», «Оттава Сенаторс», ХК «Попрад», «Атланта Трешерс», «Чикаго Блекгокс».

У складі національної збірної Словаччини провів 47 матчів (35 голів); учасник зимових Олімпійських ігор 1998 і 2006, учасник чемпіонатів світу 2002 і 2003, учасник Кубка світу-1996.

Чемпіон світу (2002), бронзовий призер чемпіонату світу (2003). Чемпіон Чехословаччини (1988). Учасник матчу всіх зірок НХЛ (1993, 1996, 1997, 1998, 1999). Володар Трофея Моріса Рішара (1995, 1998).

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 20
Штефан, Луцьк Показати IP 4 Квітня 2015 12:15
коментар було видалено
Коллектор до Штефан, Луцьк Показати IP 4 Квітня 2015 12:33
Ти свої рахунки оплачуй, а не на прем`єра кивай! За квартиру скільки не платиш?
Штефан, Луцьк до Коллектор Показати IP 4 Квітня 2015 12:43
в мене не квартира а вілла
дідо до Штефан, Луцьк Показати IP 4 Квітня 2015 12:48
повний тариф на електрику 1.70 , за газ 9.6 за куб. Тож оплачуй свою віллу-сарай , а не сиди на підсосі у платників податків.
Штефан, Луцьк до дідо Показати IP 4 Квітня 2015 13:10
Я ще у власності земельну ділянку маю у с.Низкиничі, Іваничівського р-ну, на якій розташовано собачий притулок. Собачки там сидять на лацюгах! Якщо ти такий розумний, то що скажешь?
дідо до Штефан, Луцьк Показати IP 4 Квітня 2015 13:19
податок за землю платиш?
Штефан, Луцьк до дідо Показати IP 4 Квітня 2015 13:26
Ні
дідо до Штефан, Луцьк Показати IP 4 Квітня 2015 13:42
тому що московська секта звільненна від податків?
Штефан, Луцьк до дідо Показати IP 4 Квітня 2015 13:47
Я за Юлію Володимірівну Тимошенко! Я за "Батьківщину"!
дідо до Штефан, Луцьк Показати IP 4 Квітня 2015 13:49
це вже трагедія(((
Штефан, Луцьк до дідо Показати IP 4 Квітня 2015 14:06
Бо ти сам ходяча і кумедія і трагедія.Коротше кажучі ти паяц. А БЮТ та Юля -завжди перемогають!
Анонім до Штефан, Луцьк Показати IP 4 Квітня 2015 16:09
скажи просто євросарай. а не вілла.......
Штефан, Луцьк до Анонім Показати IP 4 Квітня 2015 17:47
собачих буди з пару десятків
xa! до Штефан, Луцьк Показати IP 4 Квітня 2015 13:57
коментар було видалено
Дмитро до Штефан, Луцьк Показати IP 4 Квітня 2015 17:11
коментар було видалено
Дмитро Показати IP 4 Квітня 2015 12:20
що вас за заголовки я не знаю ... ще напишіть шо він її в попу ...
Анонім до Дмитро Показати IP 4 Квітня 2015 14:32
Не були б то щирі українці, які б такі заголовки не придумували. Вони ж не напишуть, що Коболєв ( голова "Нафтогазу"), назвав справедливу ціну для населення на газ у 9,6 тис. грв. за 1000 кубів. А по телевізору такі ж самі, будуть пояснювати як це добре прати уночі ( бо тариф менший), перешивати старі речі, бо нових не купиш та замість миючого використовувати соду та гірчицю. А ще, все що необхідне шукати на смітниках. Головне за компслуги заплатити.
прохвесор Показати IP 4 Квітня 2015 12:31
А все тому, що на пари не ходять. З першого курсу себе зірками вважають на ІФе та Же, як вони кажуть. Казав вам, біда буде. Поставите на коліна свій сайт, точніше - вже поставили.
ky.ky Показати IP 4 Квітня 2015 12:51
коментар було видалено
нео Показати IP 4 Квітня 2015 22:11
Зате Украіна доскакалась, в нас що робиться, а ви як в приказці про золоту рибку, що украінець впіймав, і бажанням було щоб у сусіда хата згоріла...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus