USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

«Кілограми на штанзі росли»: як волиняни готуються до Кубка України з пауерліфтингу. Фото

29 Вересня 2018 08:00
Вже 5-7 жовтня у місті Дніпро відбудеться 8-мий Відкритий Кубок ВПА Україна 2018 з пауерліфтингу, участь в якому візьмуть дев’ятеро спортсменів, котрі представляють Волинську область. Зокрема, волиняни матимуть шанс кваліфікуватися на чемпіонат Європи у столиці Грузії Тбілісі. Більшість з них є досвідченими спортсменами, адже брали участь у чималій кількості змагань, однак також є і дебютанти, які вперше відчують дух та напругу серйозного турніру.

Інформаційне агентство Волинські Новини завітало на тренування до силачів та розпитало тренера Романа Зелінського і його підопічних про складнощі та особливості підготовки, їхнє налаштування, мотивацію та забобони.

Так, на Кубку України Волинь представлятимуть п’ятеро хлопців та четверо дівчат, зокрема у становій тязі змагатимуться Юлія Муха, Дмитро Нестрачук, Богдан Стрижевський, Іван Ярмолюк, в жимі штанги лежачи – Василь Ковальчук, Петро Калиновський, Валерія Цюприк та Юлія Сірук, а Оксана Мотрунчик взагалі демонструватиме свої навики у двох дисциплінах.

Тренер спортсменів Роман Зелінський розповідає, що Кубок України в Дніпрі – це чудова можливість для його підопічних потрапити на чемпіонат Європи, який відбудеться у грузинському Тбілісі.

«Ми налаштовуємо себе на те, щоб показати високі результати. На змагання їдуть дев’ять моїх спортсменів, серед яких двоє дебютантів – Богдан Стрижевський та Юлія Сірук», - зазначає тренер та додає, що спортсмени змагатимуться як у становій тязі, так і у жимі штанги лежачи.
Він наголошує, що підготовка була дуже важкою, адже для тренувань був не зовсім сприятливий клімат – через надмірну спеку спортсмени втрачали вагу, втім з кожним днем «кілограми на штанзі росли», тож тренер каже, що підготовкою своїх спортсменів задоволений, і, на його думку, вони будуть старатися показувати якнайвищі результати. Так, більше місяця спортсмени дотримувалися режиму, під час якого особливу увагу звертали на харчування та сон, адже раніше траплялося, що вони не входили у свої вагові категорії.

Окрім фізичної підготовки, Роман Зелінський акцентує свою увагу і на психологічній готовності: «Морально всі готові до змагань, адже з кожним разом намагаємося бути кращими. З кожним роком пауерліфтинг набуває все більшої популярності, і в цьому виді з’являються нові сильні суперники, тому ми стараємося складати їм конкуренцію та перемагати. Ми також робимо все, щоб рости, бути гідними конкурентами та перемагати».
Попри великі надії на кожного, тренер не став виділяти когось окремо, адже, з його слів, для нього всі однакові, і кожен з його підопічних підвищив свої результати.

Здавалося б, що пауерліфтинг – зовсім не жіночий вид спорту, однак половина дівчат у складі Романа Зелінського доводять зовсім протилежне, і хоч тренер каже, що дівчата вимагають більше уваги та спілкування, але все ж наголошує, що вони, як і хлопці прагнуть досягати найвищих результатів.
Зокрема, Оксана Мотрунчик, яка виступає як в становій тязі, так і жимі штанги лежачи, каже, що пауерліфтингом почала захоплюватися після того, як її нинішній наставник запропонував їй займатися цим видом спорту, а до того вона лише відвідувала тренажерну залу для підтримки форми. Втім, дівчина вже встигла взяти учать в таких змаганнях, як Кубок Волині (UPC), двічі у чемпіонаті України (WPAU) та чемпіонаті світу (WPA).

«Чесно кажучи, я не відразу погодилась, бо дуже хвилювалась, що «перекачаюсь» і виглядатиму неестетично. Ще до занять пауерліфтингом на звичайних тренуваннях мені завжди хотілося працювати з більшою вагою, виконувати якісь складні вправи, що потребували зусиль. Напевно, однією з основних причин, чому я займаюсь пауерліфтингом, є те, що це спорт для сильних і вольових людей», - каже Оксана.
Спортсменка говорить, що труднощі у тренуваннях є практично завжди, тож нинішню підготовку розпочали практично після минулих змагань, оскільки треба було дуже багато допрацювати: «Навіть зараз, я не можу сказати що ми готові на 100%. Для мене найважче - це робота над технікою, але на цих змаганнях я сподіваюсь виконати нормативи і, звичайно, очікую на перемогу не лише свою, а й всієї команди».

Також Оксана каже, що має певні забобони, тож незадовго до змагань вона не публікує фото або відео з тренувань в соціальні мережі, а також нікому не розповідає, які нормативи збирається виконати.
Для чемпіона світу Петра Калиновського Кубок України в Дніпрі має стати своєрідною підготовкою, наразі він не збирається змагатися у нових дисциплінах, тож вдосконалював свою техніку в жимі штанги лежачи.

«Протягом 2017року багато попрацювали, вигравши чемпіонати України, Європи та світу. На цих змаганнях було чому повчитись, зокрема зараз багато чого змінили у техніці, адже раніше не використовували ті якості, які можуть дати більше потужності. Після переможного чемпіонату світу я не брав участь ще в жодних змагання, тобто цей турнір для мене буде першим у сезоні», - зауважив Петро та додав, що на цих змаганнях хоче отримати заряд енергії, яка допомагатиме йому в наступних турнірах.
Своєю чергою, майстер спорту Василь Ковальчук, який на цих змаганнях виступатиме також у жимі лежачи, підкреслив, що попри небажання тренуватися влітку, йому і його партнерам по команді вдалося добре підготуватися, тож від майбутнього турніру він очікує перш за все заряду мотивації на наступні змагання, адже змагальний дух завжди дає наснагу. Головне, резюмує Василь, сконцентруватися на самих змаганнях і все вийде.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
123 Показати IP 29 Вересня 2018 10:25
Понаїдаються тих астіроідів, понаколюються пратиїнами, і тягають залізяки як навіжені)) Удачі всім))
Vertigo_Training до 123 Показати IP 29 Вересня 2018 10:58
Саме так, а ще BCAA нюхаємо перед підходом)))
321 до Vertigo_Training Показати IP 29 Вересня 2018 13:29
а Я на кожному тренуванні, протеїн в біципс втираю, шикарна тема))

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus