USD 39.50 39.82
  • USD 39.50 39.82
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.90

Волинський атлет починав кар'єру задля експерименту, а встановив рекорд України

12 Січня 2016 08:42
Спортивний успіх сам його знайшов, але тільки пекельною працею й безмежним терпцем атлет зумів його втримати, - так можна сказати про рекордсмена України волинянина Ігоря САХАРУКА. Про це інформує Слово Волині.

...Жило собі хлопча в поліській глибинці та й горя не знало. Гралося з однолітками у хованки-бігалки, гамселило круглого зі старшими футболістами, але не більше. Однак усе кардинально змінилося, коли Ігор Сахарук став студентом одного з вишів Луцька. Тоді просто задля експерименту викладач вмовив його спробувати свої сили на дистанції зі спортивної ходьби, напевно не припускаючи, що буквально за кілька років сором’язливий рум’янощокий уродженець села Карасина підкорить спочатку юнацьку та молодіжну першість України, а потім двічі стане володарем золотої чемпіонської медалі серед дорослих. Про срібні та бронзові нагороди різномасштабних всеукраїнських та міжнародних стартів і говорити не варто – їх не злічити…

У спортивну ходьбу – без спеціальної підготовки!

Про таких, як Ігор Сахарук, бувалі спортсмени кажуть: вроджена майстерність. А як інакше пояснити, що хлопець із Камінь-Каширського району, не маючи спеціальної фізичної і, тим паче, технічної підготовки, з першого кроку пішов. Ще й у такому важкому виді легкої атлетики, як спортивна ходьба!

У це годі повірити, однак Ігорю не довелося якось перелаштовувати, ламати чи стимулювати вітамінами свій організм. Він прийняв нові фізичні навантаження, ніби давно був у ходьбі, і взагалі не знає, що таке дієта чи обмежений раціон.

Рекордсмен відверто зізнається, що як любив їсти сало зі свіжим духмяним чорним хлібом, так і далі ним смакує. Хіба з медикаментами обережний, адже у звичайних знеболювальних пігулках випадково може виявитися якась заборонена речовина, а потім доводь свою правду в усіляких антидопінгових комітетах.

Молодий спортсмен ніяково каже, що йому безмежно поталанило в житті, бо робить те, що любить, і це водночас є його професією. Але не все було так веселково, як воно може видатися сьогодні. Це вже нині легка атлетика на Волині має потужного мецената. А раніше тренувалися у найкращому випадку в парку, та й про якісь великі гроші навіть не йшлося.

Бувало так, що розпач та безгрошів’я породжували думки про завершення легкоатлетичної кар’єри, бо... не мав за що хліба купити. І це правда без метафор та гіпербол, такий собі зворотний бік медалі. В ті миті здавалося, що відчай переможе. І він, той відчай, майже переміг.

Норматив майстра спорту виконав... зі злості

Переломний момент трапився кілька років тому. Ну така вже депресія та безнадія влізла в душу спортсмена, що хоч сядь та й плач. Набридло йому ледве-ледве зводити кінці з кінцями, щоб мати на елементарне екіпірування й харчування. А тут іще й успіхи десь загубилися, наче їжачки в тумані. Одне слово, чорна смуга. Й Ігор дав собі обіцянку: якщо на найближчому змаганні нічого не здобуде, то точно повісить кросівки-скороходи на цвях. Однак саме на тому старті зі злості виконав норматив майстра спорту міжнародного класу!

Особливим стартом для Сахарука став чемпіонат України в Алушті, коли ще Крим не відібрала Росія. Змагання пройшли 28 лютого, а в березні на півострові вже були «зелені чоловічки». Саме там волинський скороход встановив новий рекорд України на дистанції 35 км – 2 години 30 хвилин та 17 секунд. Щоб ви собі могли уявити, це як із мікрорайону ДПЗ Луцька дійти пішки до Хрінників! Символічно, що рекорд цей в Україні поки ще ніхто не побив.

Сьогодні можна захоплюватися та пишатися його перемогами не лише в Україні, а й у Білорусі, Польщі, Іспанії, Китаї, а сам Ігор Сахарук, без найменшого перебільшення, є гордістю спортивної ходьби Волині. Зараз він у горах Киргизії на підготовчих зборах.

Спортивна кар’єра волинянина знову виходить на новий етап, адже з ним підписав контракт іноземний менеджер, який і розплановує майбутні старти. Тому представницькі змагання не забаряться, бо вже є пропозиції з Китаю, Японії та Мексики. А нам залишається вболівати за скромного чемпіона з Камінь-Каширського району.

Андрій СОБУЦЬКИЙ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Лучанин Показати IP 12 Січня 2016 09:33
Молодець спортсмен, а чому жодного слова немає про тих, хто з сирої глини створив справжній шедевр. Ми хочемо щоб їх праця і слава теж була поцінована
Стоп Показати IP 14 Січня 2016 22:21
Тренер калитка
Лучанка Показати IP 14 Січня 2016 22:28
Сам всього досяг

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus