USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Як зароджувався дворовий футбол на Волині

8 Квітня 2017 18:07
"8 квітня ми розпочинаємо новий чемпіонат. На майданчику в парку Ківерців стартує поперед­ній етап. Граємо два тайми по 10 хвилин. Двір на двір – усе чесно", – Микола Озюк розповідає про своє дітище, якому цього року виповнилося шість років. Асоціація дворового футболу багато в чому виконує функції влади чи профільної федерації – із самого низу організовує масовий спорт. Приємно, що останнім часом на Волині в такий спосіб почали проводити аматорські змагання з футболу та баскетболу, йдеться у матеріалі газети Волинські Новини від 6 квітня (№13 (61).

Микола Озюк розповів «Волинським Новинам» про те, з чого розпочинався і як влаштований дворовий футбол на Волині.

За матюки – штраф

...Я сам грав у футбол, і родина у мене дуже спортивна. Колись виступав у дитячо-юнацькій лізі, тато грав на область. Футбол у Ківерцях занепадав – замість нових майданчиків відкривали бари. Мені було 16 років, коли вирішив із хлопцями збурити цікавість до гри мільйонів. Нас було тоді шестеро, ми змалку грали, де могли, у футбол, тож вирішили влаштовувати турніри з дворового футболу в Ківерцях. Перший, як пригадую, відбувся 1 квітня 2011 року.

Ідею ми підглянули в мережі, такий собі Віталій Вознюк у Києві влаштовував чемпіонати, у яких грали прості хлопці й чоловіки.

Це справді дворовий футбол, такий був дуже популярний колись. З «резинок» і пустирів виростали таланти для великого футболу.

Стежимо, аби не було так званих «підстав» – аматорів та професіоналів. Для цього ведемо базу гравців. Починали із 6-10 команд, нині в турнірах і чемпіонатах під егідою Асоціації дворового футболу Волині грає 72 команди. Зазвичай турніри відбуваються у форматі 5 на 5, іноді – 8 на 8. Судять поєдинки арбітри, які пройшли відповідне навчання у ФФУ.

Дворові ліги колись започаткували на Волині, у Києві, Кривому Розі, Чернігові та Луганську. У Боратині ми одного разу провели чемпіонат країни серед збірних дворових команд.

Вікові обмеження відсутні. Найстарший учасник турнірів – 62-річний Іван Козел, викладач ЛНТУ.

Глядачі люблять такі матчі за відкриті емоції та чесність боротьби – ви ж розумієте, що договорняків чи гри на фіксований результат тут бути в природі не може. Ставки не приймають, а колеги по команді, коли дізнаються про ймовірну зраду одного з гравців, вирішать питання по-дворовому...

Намагаємося, аби матчі відбувалися пристрасно, але без нецензурщини. За лайку штрафуємо.

Дворові, але з тренерами та амуніцією

Найбільше глядачів серед ігор нашої ліги було на поєдинку між командами сіл Рожищенського району – Духче та Сокіл. Другого дня Великодня прийшла приблизно тисяча вболівальників. Цього року ці команди знову пообіцяли зіграти між собою.

Внески (350 гривень з команди) витрачаємо на роботу арбітрів та призи. Приємно, що організаційний рівень у самих командах підвищується. Чимало дворових команд уже мають тренерів, дбають про свій імідж, забезпечили екіпірування.

У літній сезон наша робота відбувається так, аби зіграти якомога більше матчів і регулярний чемпіо­нат. Можна просто щотижня грати двір на двір, а можна це робити з більшим спортивним інтересом, виступати проти команд з інших сіл і міст. А ще – отримувати призи й сертифікати від наших спонсорів. У цьому сенсі дуже вдячні таким представникам влади, як Володимир Дейна (депутат обласної ради) та Григорій Недопад (голова Ківерцівської райради).

Цьогоріч – 20 турнірів

Звісно, після того, як у багатьох містах з’явилися майданчики зі штучною травою від Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом», організовувати змагання стало набагато легше. Останній турнір у Маневичах відбувся саме на такому стадіончику, в Ківерцях також граємо на майданчику подібного спортивного комплексу. Цього року планую зробити 20 турнірів – і одноденних, і великих чемпіонатів.

Найбільше перемог у волинському дворовому футболі наразі у моєї команди – ківерцівського «Імпульсу», дуже сильний ФК «Оконськ». Приємно, що часто наша ліга виконує природну функцію дворового футболу – пошук талантів. Наприклад, Вадим Шостак розпочинав із дворових турнірів, його помітили тренери, й хлопець опинився у чернівецькій «Буковині». А цими тижнями стало відомо, що його підписує іспанський клуб.

Наші турніри часто відвідували або дарували призи учасникам Дмитро Козьбан, Богдан Шуст, Юрій Габовда. Нещодавно переглядав фото з перших чемпіонатів і впізнав у одному з гравців нинішнього захисника «Волині» Юру Романюка.

Юрій Кончевич

Луцьк
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
СТОП Показати IP 8 Квітня 2017 22:54
ЦЕ БРЕХНЯ ДВОРОВИЙ ФУТБОЛ М ДЕНДЕБЕРИН І К ПРОВОДИЛИЩЕ 10 РОКІВ НАЗАД
здиць тиць Показати IP 9 Квітня 2017 20:16
чувак закрутив справу по людськи і з подарунками, суддями і мінімальними внесками. Просто молодець. Де Дендіберін зараз із його футболом? Озюк проводить вже шість років і кількість каманд тільки більшується
Саня Показати IP 10 Квітня 2017 08:32
хм... А Недопада на жодному турнірі не бачив... За 4 роки участі...
здиць тиць до Саня Показати IP 10 Квітня 2017 10:35
а йому такої популярності і не треба.Він мовчки підтримує і не словами, а ділом
Саша Л Показати IP 10 Квітня 2017 08:38
Я постійний учасник турнірів, за останні роки як рівень організації так і рівень команд зріс, знаю що Дейна допомагає хлопцям ,побільше б таких депутатів, а Озюку окремий респект що незважаючи ні на що працює !!!
Щербицький Показати IP 10 Квітня 2017 08:42
Приємно що інформаційно підтримуєте хлопців, окрема вдячність волинським новинам що звертаєте увагу на хлопців. Респект організаторам за працю

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus