USD 39.40 39.74
  • USD 39.40 39.74
  • EUR 39.50 40.00
  • PLN 9.70 9.86

Яблучний Cпас у Луцьку: віряни освятили кошики з фруктами

19 Серпня 2016 14:49
Яблучний, або Другий Спас, відзначають усі православні віряни сьогодні, 19 серпня. Ця релігійне свято називають іще «проводами літа».

Саме у цей день прийнято святити яблука, груші та інші фрукти, а також, як і на Маковія, мед. Часто православні християни прикрашають святкові кошички останніми літніми квітами. Віруючі люди намагаються не куштувати яблук аж до Спасу, оскільки ще за часів Древньої Русі це вважалось гріхом.

Однак, сучасні священнослужителі запевняють, що яблука можна освятити в будь-який час, адже є, до прикладу, й ранні сорти, що дозрівають значно раніше. Та й самі фрукти після освячення жодних цілющих властивостей не набувають, однак такий звичай вважають щирою подяка Господу за щедрий урожай.
Тож, і сьогодні, 19 серпня, біля Луцького Свято-Троїцького кафедрального собору ніде було і «яблуку впасти».
Саме через такий ажіотаж, а ще через те, що у багатьох лучан, на жаль, і в таке велике свято робочий день, духівники храму пообіцяли освячувати фрукти протягом усього дня.
Після служби у церкві митрополит Луцький та Волинський Михаїл вийшов із храму до містян.
Він благословив усіх охочих, а також щедро окропив дорослих та дітлахів свяченою водою.

Зважаючи на те, що Яблучний Спас приніс до Луцька справжню літню спеку, найменшенькі неабияк тішились прохолодними бризками.
Нагадаємо, раніше Інформаційне агенства Волинські Новини розповідало про те, як православні лучани відзначали Медовий Спас, або свято Маковія.
Вікторія СЕМЕНЮК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Наталя Показати IP 19 Серпня 2016 17:06
Чудові фото. Дійсно, дуже багато було сьогодні людей і у храмі, і поряд з ним. Гарна погода, гарне свято, прекрасна пора. Зі святом усіх вас, лучани!
автокефал Показати IP 22 Серпня 2016 09:41
скільки вже можна фоткати Михаїла?що вЛуцьку одна церква?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus