USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Фахівці передрікають українській мові недовговічність

11 Лютого 2011 13:28
Ситуація з українською мовою викликає занепокоєння фахівців, які передрікають її вимирання з 2060 року через брак носіїв.
Як розповіла директор громадської організації «Не будь байдужим», яка моніторить мовну ситуацію в українських містах, Оксана Левкова, останнім часом соціолінгвісти фіксують звуження функціонування мови, - пише ТСН.
«Темпи русифікації настільки інтенсивні в результаті теперішньої політики Януковича-Табачника, що в дуже багатьох регіонах 50% громадян будуть говорити тільки російською. А це буде вже означати, що мова вмирає», - зазначила експерт.
Вона нагадала нещодавнє дослідження тижневика «Коментарі», в якому прогнозувалося, що українська мова може померти вже у 2060 році.
Левкова пояснила, що є комплекс факторів, чому мешканці міст не переходять на українську. Це – історичні умови, економічні умови, урбанізація.
«Річ у тім, що ми, на жаль, все ще маємо постколоніальну свідомість, і молодь її не позбувається чомусь», - додала вона.
Фахівець навела результати дослідження: за один день активний молодий киянин розмовляє в середньому з 20-ма різними людьми. 10 із них говорять російською, 8 вважають себе двомовними, 2 людини говорять українською.
«А далі іде констатація того факту, що 10 російськомовних киян 5 підтримали б перехід співрозмовника на українську, бо цілком прихильно ставляться до відродження української мови. Ще двом буде байдуже. А три поставляться негативно, бо є принциповими опонентами українізації», - зазначила вона.
«З двох україномовних киян тільки один перейшов би на російську, але не зробить цього лише тому, що до нього звернулися українською. Розумієте, на жаль, політкоректними і толерантними є україномовні українці і російськомовні українці, в яких здебільшого фіксуємо мовну стійкість. А російськомовні росіяни не переходять на українську. І все це в результаті дає нам: 80% населення України, які вважають себе українцями, не є україномовними», - констатувала Левкова.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 33
olo Показати IP 11 Лютого 2011 13:54
Це не так!!! Я росіянка але розмовляю на українскій мові. І ще я знаю багато прикладів, коли росіяни вивчають українську мову ну не зовсім, але майже досконало. Мені дуже подобається ваша мова, тільки однє не розумію - чому самі українці її так зневажають???
Ястребок до olo Показати IP 11 Лютого 2011 14:38
olo, а я украинец, но мне нравится ваш язык - русский. А о вкусах не спорят. И потом, каждый человек имеет право разговаривать на том языке, который сам считает своим родным. Равно ни один человек не обязан полностью отказываться от родного для себя языка в пользу хоть тысячу раз "дэржавнойи" мовы. Почему украинцы презирают мову? В двух словах объяснить трудно. Но я попробую. Во-первых, уважать мову не за что. Во-вторых, она создавалась искусственно в своих политических целях... знаете кем? Врагами триединого русского народа - великоросов, малоросов и белорусов. И перешли первыми на мову предатели собственного народа. Это потом советская пропаганда убедила украинцев, что искусственная мова - это и есть их родной язык, а живое, естественное малорусское наречие - это, дескать, презренный суржик... Подробнее - на сайтах "Руська Правда", "Украинские страницы" и др. P.S. А русификации никакой нет, и хватит уже лапшу вешать - тем более, ею сыт не будешь...
Ладомир до Ястребок Показати IP 11 Лютого 2011 20:13
угу!
Л А Д О М И Р до Ястребок Показати IP 11 Лютого 2011 21:03
+ 5
Анонім до Ястребок Показати IP 12 Лютого 2011 13:19
Ти не українець а хахол.
Goga до Анонім Показати IP 12 Лютого 2011 19:22
100% вірно пімічено
Павло до Ястребок Показати IP 12 Лютого 2011 14:25
Дійсно поки в нашій державі буде хоч 30% так думаючих громадян, як ти то так воно і буде далі! Для прикладу: Коли створювалась держава Ізраель то одним з найбільш дискусійних питань постало саме мовне! В якості державної мови був запроваджений "іврит", який також багато псевдо-науковців вважали штучною мовою, але його примусили використовувати всюди на службі, а в побуті можете користуватись будь-якою мовою ідишем, російською, українською, англійською і т.д. А якби там виникла така ситуація як в Одесі з даішнеком Швецем то його б просто посадили б! P.S А сайти на які ти посилаєшся це повне л..но, яке розпалює міжнаціональну нетерпимість і ворожнечу, доречі як і ти сам пишучи такого роду коменти!
Руки геть від української мови!! Показати IP 11 Лютого 2011 14:23
Шановні автори! Звуження функціонуванні і вимирання - різні речі! Не треба поширювати інформацію таким чином! Турбуватись варто, але не так. Мова жила, вижила ще в тяжчі часи, продовжує жити - і житиме! Кожен розмовляє як вважає за потрібне, однак дедалі більше українців пишаються своєю мовою і вважають необхідністю озмовляти грамотно. Мова - показник розвитку. Вірю, що настане час, коли це цінуватиметься понад усе! Шануймося, бо ми того варті.!
хорвaт Показати IP 11 Лютого 2011 14:29
olo цe нe укрaинци.Мову знeвaжaё донeцькe бидло
Ястребок до хорвaт Показати IP 11 Лютого 2011 14:42
По-вашему, я тоже быдло и обязательно донецкое? Сейчас под стол сползу со смеху. С вами, нацпатриотами, не соскучишься - это уже давно известный факт. Правда, было бы гораздо смешнее, если бы многое не было грустно - например, то, что Янукович своих обещаний по языковому вопросу не выполняет...
ууу до Ястребок Показати IP 11 Лютого 2011 17:01
вали в Росію, а тут ніхто не зобовязаний тебе розуміти.
Ястребок до ууу Показати IP 11 Лютого 2011 18:06
Можешь выть (ууу!) сколько влезет. Не понимаешь меня? Ты не поверишь - мне от этого ни холодно ни жарко.
:) до Ястребок Показати IP 11 Лютого 2011 18:23
Розмовляйте так, як вам комфортно. Але, до прикладу, в Англії чи Франції ви б не виказували того, що не знаєте державної мови і не гордилися б цим. Я, скажу вам, далеко не р"яна націоналістка, однак я б заборонила розмовляти недержавною мовою:однозначно на державній службі! та в сфері обслуговування (окрім спеціальної потреби). А що до того як спілкуватись між собою - це справа кожного. Хоч китайською, якщо бажання є і кемпела вистачає :)
Вася. Показати IP 11 Лютого 2011 15:02
Уважаемые национал-патриоты. Почитайте кто стоял у истоков национальной идеи вместе с Коновальцем, Шухевичем, Бандерой, и т.д. там присутствует такая фамилия как Колесников, и если не ошибаюсь он русский по национальности. Так что не нужно перекладывать с больной головы на здоровую, и кого то обзывать быдлом. В Донецке люди живут хуже нас, и ничего, процентов 60-70 все таки за Украину без России. Вы просто почитайте комменты на других сайтах и узнаете настроение донецких граждан относительно Украины и России. Вносить разруху реально выгодно небольшой горстке людей, которые с этого "получают" вот в чем и правда. ..............
хорвaт Показати IP 11 Лютого 2011 15:57
Ястребок a ви впeвнeни що укрaинeць ,a нe мaлорос
Ястребок до хорвaт Показати IP 11 Лютого 2011 16:05
Нет, не уверен. Скорее всего, малорос я и есть. А шо, нэ мона хиба?
Петрович Показати IP 11 Лютого 2011 16:54
Україна і українці пережили мільйони табачників і таких з дозволу сказати "хвахівців".
Ястребок до Петрович Показати IP 11 Лютого 2011 17:37
Ух ты, еще один юморист! Браво, Камеди-клаб отдыхает!
Для Ястребок Показати IP 11 Лютого 2011 18:13
Є такий вислів: "Народ вмирає тоді, коли вмирає мова".
крeк Показати IP 11 Лютого 2011 18:31
товaрищ вы нe Ястребок a обыкновeнный руский пeтушок.И глaвноe Вaм от этого ни холодно ни жарко.
ЛАДОМИР Показати IP 11 Лютого 2011 20:10
А що називати українською? ПОТЯГ? (Pociąg пол.) Де мова?
Л А Д О М И Р Показати IP 11 Лютого 2011 21:10
"Петушок"? цікаво що мається на увазі. З однієї сторони Францією попахує. А з другої, мовчу, за таке.... гм. Не будо висловлюватись.
крeк Показати IP 11 Лютого 2011 22:26
Лaдомир со второй
Степаненко Показати IP 12 Лютого 2011 10:21
Господа, в Луцке есть книжный пассаж. Дорогие украинские братья, вы там бывали? Зайдите и вы увидите интересную картину: абсолютно преобладает литература на РУССКОМ языке, которую преимущественно покупают УКРАИНЦЫ. В государстве Украина, в украинском городе Луцке, в украинском магазине, - украинцы покупают книги на ВЕЛИКОМ И МОГУЧЕМ - вам этот факт ни о чем не говорит?.. В качестве протеста можете устроить погром этого неправильного книжного пассажа, совершить самосожжение, вскрыть вены... А заодно повыбрасывать из библиотек РУССКИЕ ПОВЕСТИ Г Е Н И Я Украины - Тараса Шевченко...
Павло до Степаненко Показати IP 12 Лютого 2011 12:44
Шановний пане чи вам краще величати "ТОВАРІЩ" Степаненко видання книг в Україні українською мовою на відміну від Росії(з їх "вєлікім") загнали вже і так далі нікуди і далі будуть це робити, так звані псевдо патріоти і державотворці типу Табачника, Азарова і Януковича! Ось і змушені люди купувати російськомовні книжки! А на рахунок різних актів самогубств і всякго маразма що ви несете то можете його робити самі якщо у вас в цьому є потреба! А ось на рахунок бібліотек то в Україні такого що до російсько мовної літератури ніхто не робив і робити не буде, а в Росії це роблять постійно. Останній приклад Українська бібліотека в Москві, коли їхні фсбешники налетіли на неї зробили там "шмон" вилучили всі компютери і частину літератури, мовляв вона містить націоналістичну пропаганду!
МІР Показати IP 12 Лютого 2011 11:39
Тема языка из уст национал – патриотов всех мастей(как украинских так и русских), как яд разрушает общие корни братских по духу и по сути народов. Политическая возня устроена в угоду заокеанских заинтересованных лиц , нужно признать, весьма эффективно работает в нашей среде. В Европе, куда так целеустремленны наши гей – патриоты, этими болезнями переболели в начале 18 века. Кстати оттуда и крылатая фраза английского поэта эпохи Просвещения Семуэля Джексона: «Патриотизм — последнее прибежище любого негодяя», который имел в виду тот патриотизм, который так многие, во все времена и во всех странах, делали прикрытием личных интересов. На нашей благодатной почве наши «свідомі» - это обычные закомплексованные люди, которые стесняются своих крестьянских корней, либо люди которые не обладая выдающимися личными качествами пытаются приобщиться к общенациональным. Надеюсь, что ни кого не обидел.
MІР Показати IP 12 Лютого 2011 12:05
Цікаво б бло почути відповідь директора громадської організації «Не будь байдужим», яка моніторить мовну ситуацію в українських містах, Оксани Левкової відповідь на запитання: з чиїх пані Левкова грантів харчєтесь?
Петрович Показати IP 12 Лютого 2011 15:44
МІРу (Мудило і Рогуль) та яструбку (яструбу недоробленому, а може в дитинстві хворів багато і все на голову) У себе вдома, на історичній батьківщині розмовляй на ідиш, на івриті, російською - я не перечу. А тут не плюй в колодязь! І досить нам навязувати ідеї педиків Маркса і Енгельса про інтернаціоналізм. Ми то знаемо, що вони для гоїв та лохів ( лох- на ідиш - дирка в голові: лох ін копф) а для внутрішнього користування, для МІРів, ястрібків - катехізис
Ястребок до Петрович Показати IP 21 Лютого 2011 11:13
Моя родина - здесь. И мову я знаю отлично. Только считаю, что если она колодец, как ты пишешь, то - отравленный. Потому что на принципах вроде "Одна мова - одна держава" ничего не построишь. Уже 20 лет пытались - результат даже не нулевой, а отрицательный. Надо по-другому... в частности, с русским языком государственным.
українець Показати IP 12 Лютого 2011 16:56
Ястребку. Про "триєдинство". Почитай історію росіянина Ключевського. "Если бы Хан Батый не разорил Киев, то "Евгения Онегина" Пушкин написал бы на украинском языке". Мова йде про те, що Київська Русь починала з того, що сьогодні називається українською мовою. Щодо ладомира, то в Мережі зявився ще один необтесаний хам - ще один ястребок.
Andrij Показати IP 13 Лютого 2011 23:12
vze vsi davnum-davno govorjat na syrzuky, navit dejaki v4uteli ykrajnskoj movu y shkolax.....
SysR Показати IP 15 Лютого 2011 12:23
Чому ви на того *уйка ведетеся, то ж затулінскій москаль-провокатор. Тому чму нонграта дали вже кілька разів. Хто не в темі: http://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%97%D0%B0%D1%82%D1%83%D0%BB%D1%96%D0%BD_%D0%9A%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%8F%D0%BD%D1%82%D0%B8%D0%BD_%D0%A4%D0%B5%D0%B4%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%87
Ястребок Показати IP 21 Лютого 2011 11:00
Замечательный "хохлосрач"! И тема до сих пор на Главной сайта в Популярных держится... Порадовали старого ястребка нациопаты! Спасибо. Бред Ключевского комментировать отказываюсь. И вообще, как говаривал персонаж "Кавказской пленницы": "Прэкратим эту бэсполезную дискуссию" :)) Ибо в споре с нациопатами никакая истина родиться не может. На то они и "...паты".

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus