USD 39.60 40.00
  • USD 39.60 40.00
  • EUR 39.70 39.95
  • PLN 9.70 9.86

Хворих на туберкульоз запишуть до всеукраїнського реєстру

4 Липня 2010 12:45
В Україні створюють національний реєстр хворих на туберкульоз: Верховна Рада ухвалила у першому читанні відповідний законопроект.

Про це повідомляє ТСН .

Автори законопроекту переконані, що такий реєстр дасть змогу проконтролювати кожного хворого, перебіг недуги та правильність лікування.

Натомість правозахисники вважають такі реєстри - це пряме порушення прав людини, бо дані про хворого можуть бути доступні кожному.

У реєстр запишуть щонайменше п'ятсот тисяч осіб, які вже стоять на офіційному обліку у тубдиспансерах. Автори законопроекту переконують - інформація суто для лікарів.

Нині подібні реєстри є у всіх тубдиспансерах, і інформацію з них можуть надавати в міліцію, тюрми та інші установи за запитом.

«Кожен хворий має свій номер, це не значить, що там є прізвище, дата народження, місце проживання. І за нормативною базою ці дані будуть носити закритий характер», - розповів фтизіатр Василь Петренко.

Лікарі переконані, що реєстр дасть змогу посилити контроль за хворими і подолати туберкульоз. Контроль дійде до того, що хворих ізолюватимуть примусово, якщо ті не захочуть лікуватись.

Європейська спільнота та правозахисники у такому законопроекті бачать пряме порушення прав людини.

Апробовувати законопроект уже почали в Херсонській, Дніпропетровській та Донецькій областях. Щоправда, аби закон запрацював на повну силу, не вистачає 160 мільйонів гривень.

До речі, за словами міністра охорони здоров'я України Зиновія Митника, цього року практично всі державні медичні програми будуть недофінансовані. Повністю профінансовано буде лише програму імунопрофілактики.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus