USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.15 39.45
  • PLN 9.71 9.93

Криза штовхає українців на продаж власних органів

21 Лютого 2009 13:00
Хвороби і закони вивели Україну на одне з перших місць в Європі за кількістю осіб, яким потрібна пересадка органів. Фінансова криза штовхає її в лідери за кількістю тих, хто хоче свої органи продати, – повідомляють 21 лютого «Волинські Новини».
Українці, які через фінансові проблеми вирішили продати свої органи на трансплантацію, не сумніваються в тому, що попит на них буде: по довжині черги на пересадку, яка обчислюється 5 тисяч осіб, Україна займає одне з перших місць в Європі, розділяючи його разом з Білоруссю та Молдовою, пише видання.
Правда, продати свої органи українці можуть тільки за кордоном, наприклад, у Туреччині, Єгипті чи Китаї. На батьківщині ж це кримінально карається. Пересаджувати орган від живого донора, за винятком кісткового мозку, лікарі мають право лише від найближчих родичів.
Як інформує , у результаті, якщо в Україні роблять не більше 200 пересадок в рік (або 2% від потреб), то в Німеччині – близько 1,9 тисячі таких операцій, а в сусідній Польщі  – 1 тисяча.
Реальна кількість трансплантацій в Україні демонструє, що цей сучасний вид медичної допомоги доступний лише декільком сотням українців, стверджує Рубен Зaграбян, хірург-трансплантолог Інституту хірургії та трансплантації.
Як розповів він, співвітчизники тепер все частіше хворіють на діабет, цироз печінки, страждають серцевими недугами. Заборона на комерційне донорство в Україні створила сприятливе підґрунтя для тіньового бізнесу і стала гальмом для розвитку трансплантології.
«Точно підрахувати, скільки українців продають свої органи, неможливо», – вважає Віктор Сердюк, президент Всеукраїнської ради захисту прав та безпеки пацієнтів. Він прогнозує, що пригнічених кредитами і готових покращити своє фінансове становище ціною власних нирок, печінки й інших частин тіла через кризу стане дуже багато.Після пересадки печінки в Україні кожен четвертий або п’ятий пацієнт помирає протягом року, після трансплантації серця або нирки – 10-15% пацієнтів. До того ж пересадка печінки вважається однією з найбільш складних, вона триває 16-20 годин поспіль.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus