USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

На 2011-й МОЗ запланував всеукраїнську диспансеризацію

9 Вересня 2010 11:38
У Міністерстві охорони здоров’я хочуть мати повне уявлення про стан здоров’я населення – для цього видали наказ про обов’язковий щорічний медогляд громадян.
Оприлюднений наказ МОЗу про диспансеризацію населення є одним із заходів державної програми розвитку первинної медико-санітарної допомоги до 2011 року, схваленої Верховною Радою 22 січня, пише «КоммерсантЪ-Україна».
Диспансеризація буде полягати в проходженні громадянами щорічного медичного огляду з проведенням лабораторного обстеження для своєчасного виявлення захворювань. Передбачається, що дільничний лікар буде планувати медогляди всіх громадян, які проживають на території обслуговування поліклініки, і вести персоніфікований облік тих, хто пройшов диспансеризацію.
У рамках медогляду обов’язковими будуть вимірювання росту, ваги, артеріального тиску, перевірка гостроти слуху та зору, аналіз крові й сечі, рентген грудної клітки, мамографія та ультразвукове обстеження простати для чоловіків. Результати досліджень будуть записуватися в спеціальну анкету, розроблену Міністерством охорони здоров’я.
Зараз диспансеризацію або профогляди проходять діти в дошкільних установах, школярі, студенти, співробітники шкідливого виробництва, а також вагітні й «чорнобильці». Але в МОЗі кажуть, що найчастіше вона проводиться формально: люди просто беруть довідки зі штампами «Здоровий», не знаючи реального стану свого здоров’я.
Заступник директора департаменту розвитку медичної допомоги МОЗ Зоя Крушинська повідомила, що за допомогою загальної диспансеризації відомство розраховує отримати реальну картину про стан здоров'я українців. «Медогляди будуть проводитися серед всіх вікових груп. В областях планується створити виїзні бригади, які будуть проводити диспансеризацію жителів сіл», – сказала вона.
За словами Крушинської, зараз наказ проходить реєстрацію в Мін’юсті, після чого набуде чинності.
«За попередніми підрахунками всеукраїнська диспансеризація обійдеться приблизно в 6 мільярдів гривень. Після того, як ця цифра буде узгоджена в Кабміні, розпочнеться реалізація програми», – розповіла Крушинська, відзначивши, що диспансеризацію населення можна чекати вже в 2011 році.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus