USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Набув чинності закон, який обмежуватиме журналістів

3 Січня 2011 10:53
У законну силу вступив закон про захист персональних даних, який правозахисники називають кроком до обмеження свободи слова та свободи доступу до інформації.

Верховна Рада ухвалила цей закон у червні минулого року, – пише «Gazeta.ua».

Правозахисні організації закликали президента Віктора Януковича відтермінувати запровадження закону в дію, а Гельсінська спілка називала його «вагомим кроком для побудови тоталітаризму» в Україні.

Виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини Володимир Яворський вважає, що цей закон «зв’язує руки», в першу чергу журналістам.

У новому законі під «персональними даними» розуміють будь-яку інформацію, що дозволяє впізнати особу, аж до називання імені та прізвища.

При цьому журналістам, каже правозахисник, дозволяють збирати загальнодоступну інформацію про особу, але не дозволяють її поширювати без письмової згоди цієї особи.

Яворський вважає, що поширення будь-якої інформації про будь-яку особу тепер можна буде зупинити, а також покарати журналіста або редакцію за розголошення персональних даних.

«В Європейському законодавстві є чіткий принцип, що преса, наприклад, може поширювати будь-яку персональну інформацію про публічну особу, якщо суспільство цього вимагає. В Україні ж персональну інформацію стосовно президента чи іншої особи тепер поширити буде неможливо, тому що потрібна буде його згода», - наголошує правозахисник.

У той же час автори закону, серед яких Міністерство юстиції, кажуть, що ухвалюючи закон, Україна адаптується до європейського законодавства.

Вони нагадують, що Україна взяла зобов’язання ратифікувати та запровадити конвенцію про захист персональних даних.

Новий закон вимагає створення Державного реєстру баз персональних даних усіма підприємствами і організаціями незалежно від форм власності.

Фактично усі вони мають стати власниками баз персональних даних і зареєструвати їх.

Закон передбачає також створення уповноваженого державного органу із захисту персональних даних, якому надається право вільного доступу до будь-яких приміщень, де зберігається чи здійснюється обробка персональних даних.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 9
Вот так! Показати IP 3 Січня 2011 12:02
Журналіста,який без дозволу пхає мікрофон в обличчя,треба вбивати...
власник ЗМІ Показати IP 3 Січня 2011 20:44
Журналіст і покидьки від "ВТ" , "Аверса" та В.Макаров , які тикапють мікроофн в обличчя без згоди особи на спілкування з ними, а потім це транслюють в ефірі - видаючи своє нахабство за вільну демократичну журналістику - це дві різні речі. Журналістика - це висококваліфікована професія, а не притон для таких неуків як Макаров, Велшичко. Потрібно поважати право особи на конфіденційну інформацію. Тупі дебіли з ВТ і Авепрса - це не журналістика, так само , як Величско - не журналіст, а бездарний покидьок.
лучанка Показати IP 3 Січня 2011 21:04
Тепер журналісти не будууть "видавати" всякий бред безкарно.
КОМУЯК Показати IP 4 Січня 2011 00:20
Цыкаво а як бути з мертвими. http://www.youtube.com/watch?v=_cx__5Z44Gk&NR=1 http://www.youtube.com/watch?v=09Uh1uPOHvE&feature=related http://www.youtube.com/watch?v=fo26xfscd00&feature=related
Свідок Показати IP 4 Січня 2011 13:09
Ніколи не бачила мікрофон у руках Макарова. Він з камерою ходить...
Ляля Показати IP 4 Січня 2011 13:33
Жаль, що пристойний сайт ВН перетворюється на смітник хворих на голову з "божевільними думками" відвідувачів.Це я про, так званого, "Власника ЗМІ", який і писати грамотно не вміє.
Ляля -2 Показати IP 4 Січня 2011 17:24
Чому, ховаючись за "власником ЗМІ", справжні покидьки ображають людей? Хто їм давав на це право? Кому Величко і Макаров перейшли дорогу? Очевидно, якійсь бездарі. Журналістика формує в глядачів громадську, суспільну, політичну думку, а це надто відповідально. І якщо у ній будуть працювати "власники", то вона скоро перетвориться в вигрібну яму. Газета - це трибуна, але чи варто ставити такі коментарі? В інших виданнях коментарі серйозно фільтруються, а в "ВП" теж фільтруються, тільки в протилежну сторону. Цей неграмотний "власник", очевидно, не один раз був під прицілом преси -можливо злодій, бандит, бездарний колишній керівник чи чиновник? А можливо - колишній працівник "Аверса"? Але ніяк не власник. Нехай Величко менше бере на роботу покидьків з вулиці, які "знімають" на великі свята в облдрамтеатрі, і навіть не знімуть шапку-ушанку, або приходять до голови облради на прес-конференцію напівголі, в пляжних тапочках з порепаними брудними пятками. Такі й створюють йому "імідж".
ЗАКОН до Ляля -2 Показати IP 5 Січня 2011 01:06
власник ЗМІ та Ляля -2 по цьому Закону вже підлягають притягненню до відповідальності, бо розповсюджують негативну приватну інформацію без згоди тих дюдей, призвіща які вони називая хулять. Правильно буде мабть тоді, коли , наприклад "ВТ" назвати "ТВ", "Аверс"-"Срева", В.Макаров- В.Оракамв, "ВП"-"ПВ", Величко - Окчилев. Ось це і буде у рамках ЗАКОНА. Вчіться.
Перехожий Показати IP 26 Березня 2012 17:29
Це добре,адже ще є такі "горе журналісти,як "Дзидзян" із "КД".Які тільки те і роблять,що бігають із камерами ітикають своє посвідчення ж-та.Говорять про закон,а самі його і в очі не бачили.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus