USD 39.50 39.82
  • USD 39.50 39.82
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

НКРЕ планує підвищити ціну на газ для населення більш як на 70%

12 Січня 2009 19:32
Національна комісія регулювання електроенергетики (НКРЕ) розглядає можливість спрощення диференціації роздрібних цін на газ для населення і планує їх поетапне підвищення з лютого. Про це інформують 12 січня «Волинські Новини».
Про намір спрощення диференціації роздрібних цін на газ для населення і їхнє поетапне підвищення з лютого сказано в листі голови НКРЕ Валерія Кальченка на адресу Кабінету Міністрів України, копію якої має УНІАН.
За повідомленням УНІАН, згідно з документом, комісія, зокрема, пропонує розділити споживачів на дві групи: споживачі, які використовують газ для приготування їжі та підігріву води (перша група), і так звані комплексні споживачі, які використовують природний газ також для опалювання (друга група). Водночас ціну на газ для другої групи пропонується прирівняти до ціни газу, що відпускається підприємствам комунальної теплоенергетики.
Нагадаємо, зараз діє чотирирівнева схема диференціації роздрібних цін на газ для населення, в основу якої покладено річні обсяги споживання газу побутовими абонентами.
У листі пропонується підвищити роздрібні ціни на газ для населення в 2 етапи – з 1 лютого і з 1 травня.
На першому етапі вартість газу для споживачів першої групи пропонується підвищити на 25% до 618,75 гривні за тисячу кубічних метрів, для споживачів другої групи (комплексних) – встановити на рівні 872,78 гривні за тисячу кубічних метрів (на рівні ціни, встановленої для підприємств ТКЕ).
На другому етапі вартість газу для споживачів першої групи пропонується знову підвищити на 25% до 773,44 гривні за тисячу кубічних метрів, для споживачів другої групи (комплексних) – встановити на рівні 1273 гривні за тисячу кубічних метрів. Таку ж ціну на газ з 1 травня пропонується встановити для теплокомуненерго.
Крім того, на другому етапі НКРЕ пропонує переглянути тарифи на транспортування, розподіл і постачання газу для газотранспортних і газопостачальних підприємств. Перегляд даних тарифів пропонується здійснити, зважаючи на падіння обсягу транспортування та зростання ціни на імпортний природний газ, який використовується газопостачальними компаніями на виробничо-технічні потреби.
У листі наголошується, що пропозиції НКРЕ сформульовано з урахуванням рекомендацій, наданих комісії рішенням Ради національної безпеки й оборони від 26 вересня 2008 року, яке введено в дію указом Президента України від 3 жовтня (№905/2008). Крім того, до уваги взяли необхідність збалансування 2009 року фінансових потоків НАК «Нафтогаз України» під час закупівлі природного газу та його реалізації для потреб населення та теплокомуненерго, а також передбачена держбюджетом на 2009 рік дотація компанії в обсязі 1,6 мільярда гривень на покриття різниці між ціною закупівлі імпортного газу для ТКЕ та фактичними цінами, за якими газ відпускається теплопостачальним організаціям.
Довідково:
Як повідомляв УНІАН, 2008 року НКРЕ двічі переглядала диференційовані роздрібні ціни на газ для населення. Останнє підвищення на 35% набрало чинності 1 грудня.
НКРЕ ухвалила, зокрема, що споживачі першої категорії, які використовують не більш як 2,5 тисячі кубометрів газу на рік, платитимуть у середньому 495 гривень за 1 тисячу кубометрів (за наявності газових лічильників – 46,36 копійки за 1 кубометр, з урахуванням ПДВ, за відсутності газових лічильників – 53,16 копійки).
Друга категорія споживачів за умови споживання природного газу не більш як 6 тисяч кубометрів на рік у середньому платитиме 737 гривень за 1 тисячу кубометрів (за наявності газових лічильників 1 кубометр газу коштуватиме 73,2 копійки, за відсутності лічильника – 80,52 копійки).
Третя категорія за умови, що споживання природного газу не перевищуватиме 12 тисяч кубометрів на рік, у середньому платитиме 1 502 гривні за 1 тисячу кубометрів (за наявності лічильників вартість одного кубометра газу становитиме 1 гривню 49,88 копійки, за відсутності газового лічильника – 1 гривню 64,82 копійки).
Четверта категорія споживачів, споживання природного газу якої перевищуватимуть 12 тисяч кубометрів на рік, у середньому платитиме за 1 тисячу кубометрів 1794 гривні (за наявності газового лічильника 1 кубометр спожитого газу коштуватиме 1 гривню 79,04 копійки, за відсутності лічильника – 1 гривню 96,86 копійки).
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus