USD 39.62 39.90
  • USD 39.62 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Побільшало українців, які працюють самі на себе

26 Січня 2011 13:09
Кількість самозайнятих українців, в тому числі і в аграрному секторі, становить 5,4%, а підприємцями вважають себе близько 3% населення.
При цьому помітно зростає кількість людей, які не мають постійного місця роботи, але час від часу заробляють, інформує Дзеркало тижня.
Про це розповіла старший науковий співробітник Інституту соціології Національної академії наук України Ольга Іващенко.
Цікаво, що під час соцопитувань виділяється категорія людей, які не мають постійного місця роботи, але заробляють час від часу, – і категорія ця зростає постійно і навіть більше, ніж самозайняті, зазначає соціолог.
Зокрема, з них 60% – наймані працівники, а 30% – це самозайняті, які збільшують свій дохід, сезонно або тимчасово підробляючи, іноді ще отримуючи паралельно допомогу по безробіттю або ж пенсію.
За словами Іващенко, самозайнятих можна віднести до «старого» середнього класу: це дрібні власники, власники маленьких магазинчиків, ресторанчиків, ремісники – ті, хто сам створює собі основи для існування.
Як зазначають в Інституті соціології, більшу частину самозайнятих українців становлять люди з вищою і середньою спеціальною освітою, які на початку 90-х років минулого століття були витіснені зі сфери державної зайнятості – бюджетники – і були змушені адаптуватися до нових реалій, основною рисою яких стала невизначеність.
Згідно з інформацією Інституту соціології, зараз середня кількість самозайнятих у США наближається до 10% населення, у Німеччині їх – 9,6%, у Голландії – 10,5%, у Великобританії – близько 13%.
Рівень самозайнятості традиційно дуже високий у країнах Південної Європи, так, в Італії 23% самозайнятих. У Японії їх число, навпаки, впало з 26% до 11%.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
D Показати IP 26 Січня 2011 16:15
ХОЧУ ВЄРТАЛЬОТ З МАЙДАНЧИКОМ!!1
Ладомир до D Показати IP 26 Січня 2011 19:48
:) А я від Байконура не відмовився б!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus