USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.15 39.45
  • PLN 9.71 9.93

Сьогодні – День Соборності України

22 Січня 2009 17:32
Сьогодні, 22 січня, в Україні відзначається День Соборності. Це свято відзначається щороку в день проголошення Акту возз’єднання Української Народної Республіки й Західно-Української Народної Республіки, що відбулося в 1919 році, – повідомляють «Волинські Новини».
Державним святом День Соборності України було встановлено Указом Президента від 21 січня 1999 року. Урочистий Акт Злуки Захiдно-Української Народної Республiки та Української Народної Республiки в єдину соборну Українську державу проголосила директорiя УНР 22 сiчня 1919 року на Софiйському майданi в Києвi.
Захiдно-Українську Народну Республiку було проголошено 1 листопада 1918 року масовим виступом української iнтелiгенцiї та військових на теренах Австро-Угорської iмперiї в Галичинi. Столицею ЗУНР спочатку був Львiв, потiм Тернопiль, а з сiчня 1919 року – Станiслав (нині – Івано-Франківськ).
Сьогодні по всій Україні пройдуть урочистості, присвячені Дню Соборності України. Зокрема, Президент України Віктор Ющенко покладе квіти до пам’ятників Тарасові Шевченку та Михайлу Грушевському, після чого планує взяти участь в урочистому зібранні з нагоди 90-ї річниці проголошення Акта злуки УНР і ЗУНР.
Після завершення урочистостей Глава держави здійснить робочу поїздку до Чернігівської області, де братиме участь у заходах на території Національного історико-культурного заповідника «Гетьманська столиця».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus