USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Священики Київського патріархату переходять до Московського

1 Серпня 2010 09:23
Від початку року у Вінницькій області перейшли з УПЦ Київського патріархату до Московського три священики, невдовзі відійшли і храми, де вони проводили богослужіння.

Про це 31 липня повідомила ТСН.

Декілька православних церков і релігійних громад Вінницької області перейшли від Київського патріархату до Московського. Представники останнього та місцева влада відзначають, що цей перехід був цілком закономірним. Місцеві священики УПЦ Київського патріархату називають його рейдерством та наводять факти підробки документів на храми.

Триває суд щодо належності церкви святого Дмитрія Солунського в селі Розсоша Вінницької області. Двері храму опечатані, громади православних церков Московського та Київського патріархату, які претендують на нього, проводять богослужіння у дворі, в присутності правоохоронців.

Церква будувалася коштом вірян Київського патріархату, але від початку року її священик отець Павло перейшов до Московського патріархату. Коли на його місце призначили нового священика, попередник просто не пустив його та його громаду до церкви, розповів єпископ Вінницький і Брацлавський УПЦ КП Онуфрій.

За словами адвоката Валерія Палія, захисника УПЦ Київського патріархату, представники цієї церкви скористалися тим, що документи на храми були не до кінця оформлені, або ж приміщення належали державі. При церкві святого Дмитрія навмисне створили дві однакові громади Київського патріархату, одна з яких майже одразу перейшла до УПЦ МП.

«Були допущені правові помилки щодо існування громад і оформлення приміщень храмів, зокрема, землі. Тож УПЦ КП треба взяти під контроль статус ділянок, на яких розташовані храми», – зауважує адвокат.

Він наводить документи, які свідчать, що його опоненти перереєстровували релігійну громаду кожного храму, вносили зміни до її статуту, після чого нова громада заявляла про свій перехід до Московського патріархату. Тоді як справжня громада продовжувала діяти і змінювати конфесію не хотіла.

Між тим, начальник управління у справах національностей та релігії Вінницької облдержадміністрації Ігор Селецький доводить, що всі храми відійшли до нової церкви законно.

«Віддавати храми в користування має право обласна влада. По всіх трьох храмах ми мали, з одного боку, лише клопотання церкви. З іншого – ще й звернення місцевих мешканців, трудових колективів, місцевої влади. За останній час в області від Київського патріархату відійшли три храми, надійшли до нього – два. Чомусь, коли ця церква (УПЦ Київського патріархату) отримує храми, скандалу не підіймає»,- зазначив він.

Архієпископ Тульчинський і Брацлавський УПЦ МП Іонафан вважає, що віряни самі вирішили перейти до його церкви, а конфлікт був спровокований Київським патріархатом. Представники Київського патріархату зі свого боку наводять документи і відео, які свідчать, що у церковному протистоянні проти них застосували насильство представники Московського патріархату та правоохоронці.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 8
Сергей Ф Показати IP 1 Серпня 2010 10:06
«...Все лжеучения выйдут наружу вместе с бесами и безбожниками тайными (католиками, униатами, украинцами-самосвятами и другими) и сильно на Украине ополчатся против канонической Православной Церкви, её единства и соборности. Этих еретиков будет поддерживать безбожная власть, а поэтому будут отнимать у православных церкви и верных избивать. Тогда Киевский митрополит (недостоин сего звания) вместе со своими единомышленными архиереями и иереями сильно поколеблет Церковь Русскую. Сам уйдёт в вечную погибель, как и Иуда. Но все эти наветы лукавого и лжеучения в Руси исчезнут, а будет Единая Церковь Православная Русская... В городе Киеве никогда не было Патриарха. Патриархи были и жили в Москве. Берегитесь самосвятской украинской группы (церкви) и унии». Наместник Киево-Печерской Лавры отец Кронид, присутствовавший при этой беседе, возразил батюшке, что самосвяты и униаты на Украине уже исчезли (после 1946 года —АД). Батюшка ответил грустно и печально: «Бес в них войдёт, и они с сатанинской злобой ополчатся против православной веры и Церкви, но им будет позорный конец, а их последователи понесут небесную кару от Господа Царя Сил». Так пророчествовал Святой Лаврентий Черниговский!!!
Сергей Ф Показати IP 1 Серпня 2010 10:19
Пророчества преподобного Лаврентия Черниговского «...Все лжеучения выйдут наружу вместе с бесами и безбожниками тайными (католиками, униатами, украинцами-самосвятами и другими) и сильно на Украине ополчатся против канонической Православной Церкви, её единства и соборности. Этих еретиков будет поддерживать безбожная власть, а поэтому будут отнимать у православных церкви и верных избивать. Тогда Киевский митрополит (недостоин сего звания) вместе со своими единомышленными архиереями и иереями сильно поколеблет Церковь Русскую. Сам уйдёт в вечную погибель, как и Иуда. Но все эти наветы лукавого и лжеучения в Руси исчезнут, а будет Единая Церковь Православная Русская... Берегитесь самосвятской украинской группы (церкви) и унии».
Маруся007 Показати IP 2 Серпня 2010 08:03
Бред якийсь. Що на українську не можна перекласти? набір слів. До того ж, всі хто перемішує церковне і державне, повинні остерігатися, бо церква в конституції таки відділена від держави...
Маруся007 Показати IP 2 Серпня 2010 08:07
А не боїтеся, що на захист своєї церкви піднімуться і інші народності?Не можна у тяжкий економічний та політичний час так давити на людей!Власне, треба бути Людьми, усвідомити, що незважаючи на релігію - ми усі перед Богом смертні. Бог - один, просто ми його по різному називаємо.Поважайте СЕБЕ!
goodok Показати IP 2 Серпня 2010 11:50
за УПЦ КП майбутнє, бо це логічно, коли в своїй церкві правлять на рідній людям мові. Плюс політика, якою наскрізь прогнила церковна система МП, робить якимись злими і зомбованими прихожан цього закордонного патріархату. А зараз в правління МП почалась "ломка", так як люди масово визнають Філарета, стає явною політична спрямованість МП. А такі от статейки як завжди містять у собі трохи перекручені, скориговані дані, де все настільки мутно: юристи, патріархати, приміщення... це ж все просто провокація, аби недалекоглядні люди ще більше заплутались. Я ж знаю твердо: в України є своя церква - КП, і якщо МП хоче бачити себе в Україні, то нехай шукає компроміс з нашими, інакше зникнуть, ще й з неабияким скандалом.
BASTARD Показати IP 2 Серпня 2010 15:55
Віра - то велика сила, без якої, так само, як без любові та надії, людське життя втрачає основу й сенс. Коли б мене спитати є Бог чи нема, я б відповів так: "Бог є там, де є віра в нього. А творить Бог свої великі чудеса через велику віру в нього". Але попри все це, я категорично проти насильницького нав'язування віри. Яким би ідеалам не служила віра людська, все рівно вищим за них була й залишається віра в ідеал вільного вибору. (Якщо пам'ятаєте, дарований Господом Адамові і Єві).
22222 Показати IP 2 Серпня 2010 15:58
Влада не має права служити якомусь одному культу чи клану. Найвищим культом для неї повинен бути культ служіння всьому своєму народові, без виключення, держава не може бути: ні лівою, ні правою, ні християнською, ні мусульманською. Держава повинна бути тільки демократичною, де максимально враховуються інтереси усіх громадян, незалежно від прихильності, належності чи орієнтації.
немавжесил Показати IP 3 Серпня 2010 01:02
красиво сказано, але ж розумієте, що так ніколи не буде, повіяло романтизмом, чимось нездійсненним, не з нами і не в нашій державі....

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus