USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Тернопільська облрада просить Кабмін відібрати в УПЦ Почаївську Лавру

18 Лютого 2010 15:18
На думку депутатів, Лавра перетворилася «в центр антиукраїнської пропаганди»
Тернопільська облрада звернулася до уряду з проханням повернути Почаївську лавру, яка перебуває в користуванні Української православної церкви, до складу Кременецько-Почаївського заповідника, з якого вона була виведена в 2003 році, – пише Кореспондент.
«Почаївські монахи поводяться агресивно щодо священнослужителів та віруючих інших конфесій, підбурюють своїх парафіян до войовничих дій. Саме зі стін Лаври північними районами Тернопільщини поширюється література антиукраїнського змісту», - розповів голова Тернопільської облради Олексій Кайда. За словами Кайди, повернення Лаврі статусу заповідника – тільки перший крок. Після цього депутати хочуть передати її іншій церковної юрисдикції. «Нам все одно, кому вона буде належати – Київському патріархату, Українській автокефальній православній церкві чи греко-католицькій. Головне, що це повинна бути українська за духом церква», – наголосив Кайда. Втім, як пише КоммерсантЪ-Украина, у можливість реалізації цих планів не вірять ні в УПЦ, ані в УПЦ КП. Прес-секретар глави УПЦ протоієрей Георгій Коваленко вважає звернення депутатів «політичною спекуляцією». «Нічого у них не вийде! Лаври не змогла відібрати навіть радянська влада, що вже говорити про депутатів Тернопільської облради», – заявив газеті протоієрей. Глава інформаційно-видавничого відділу УПЦ КП єпископ Євстратій (Зоря) зазначив, що Київський патріархат вже висловлював свою занепокоєність ситуацією у Лаврі. «Це форпост ненависті до всього українського. Українські традиції там повністю втрачено», – сказав Ъ-Украина єпископ. Але в те, що монастир найближчим часом може бути переданий іншій церковної юрисдикції, він не вірить. «При будь-якому майбутньому уряді ймовірність прийняття такого рішення дорівнює нулю», – вважає єпископ Євстратій. Тим часом тернопільські депутати мають намір будь-що відібрати Почаївську лавру у Московського патріархату. Олексія Кайду не бентежить навіть те, що Віктор Янукович, який переміг на президентських виборах, завжди позиціонував себе як прихожанина УПЦ МП. «Що ж тепер – опускати руки? Будемо боротися за нашу святиню», - заявив голова Тернопільської облради. Довідково:
Свято-Успенська Почаївська лавра – монастир у Почаєві Тернопільської області. Він є найбільшою православною святинею на Волині і другим за розмірами після Києво-Печерської лаври монастирем України. У 2003 році постановою Кабінету міністрів Лавра була передана у безоплатне користування УПЦ, але при цьому залишилася власністю держави. Зараз монастир має статус ставропігії, тобто безпосередньо підпорядкований главі УПЦ митрополиту Володимиру.
 
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 10
Патріот Показати IP 18 Лютого 2010 15:33
Геть московських попів!!!
Zheniok Показати IP 18 Лютого 2010 16:16
неінакше як шизануті свободівці мутять, не лізьте ви в церкву
Схід Показати IP 18 Лютого 2010 18:09
Не будуть ніколи мати Божої благодаті, люди, які в святий піст затівають гріховні діла свої.Ніколи спокою не буде в державі нашій,якщо такі політики Церкву канонічну будуть зневажати,віру православну продавати зайдам і відступникам,фарисействувати національним духом.Землю під храм не дають,святу Церкву і вірян принижують,Собор забрали,лякають Президента, що руку не дадуть під час присяги покласти на Євангеліє.Може досить вам Бога гнівити, може пора покаятись і разом почати будувати наш спільний дім-Україну, і комфортно,спокійно в нім жити.
+ Показати IP 18 Лютого 2010 22:10
Московське партійне попівство дикредитувало себе в московській державі, де з їх вини число християн на порядок менше ніж в Україні. Але маючи традиційну підтримку з боку Москви та нелюстрованого совковського чиновництва, продовжує користуватися привілеями в Україні
Захід Показати IP 19 Лютого 2010 10:07
До Сходу. Це хто буде будувати наш спільний дім-Україну? Московська церква? Воно їй треба? Це по якій такій вірі – невже православній – у Почаївській лаврі не продадуть ні іконки, ні будь-якого іншого церковного атрибуту, якщо людина на запитання "В яку церкву ходиш?" скаже, що в українську. Це якими такими канонами передбачено? Невже про це у Божих заповідях йдеться? Понавидумували московські попи дурниць усяких і каламутять людей.
волиняка Показати IP 19 Лютого 2010 10:20
Голова Тернопільської облради, "свободівець" Олексій Кайда на відміну від нашого грицюка не падає на коліна перед москалями
Zheniok Показати IP 19 Лютого 2010 12:26
а толку з нього стільки само скільки й від Грицюка, ніби в Тернополі проблем нема, шо тільки одним Почаєвом займаються, ідоти
Схід Показати IP 19 Лютого 2010 15:20
Заходу.Волиняни,скажіть, чи чули ви про німецьку католицьку церкву?А про польську чи французьку? Ні, не чули?Вони всі під Ватиканом і Папою ходять і віру католицьку не націоналізують і по конфесіям не розводять.А у нас в Україні вони через "недалеких"політиків рвуть православну віру,розривають слов'янські народи,розводять людей по барикадах.Роз'єднаних,зомбованих на чужих цінностях простіше тримати в демократичних обіймах і душити(щоб національна економіка ледь дихала;кредити МВФ під їх товар-автобуси,машини швидкої допомоги,трактори,медикаменти;кінофільми-ріки крові,проституція і чортівня)Це таке суспільство ми будуємо, через тих безголових політиків, які розвалюють державу,соромлять владу і себе в ній,принижують Україну.Я ходив і буду ходити в канонічну православну церкву,по других церквах не бігав,а якщо хтось хоче повернутись в лоно рідної Церкви бо гріхи душу терзають,покайтесь і ласкаво просимо.
Оксана Показати IP 22 Лютого 2010 09:39
Приєднуйтеся до народної петиції: «Я, як громадянин України та порядна людина, не визнаю рішення КСУ від 02.02.2010, яке витісняє українську мову з української школи». http://www.petition.org.ua/?action=view&id=251127
владимир Показати IP 24 Лютого 2010 20:35
да ну и мудаки

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus