USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

У Київському патріархаті заступилися за українську мову

8 Листопада 2010 17:53
Українська православна церква Київського патріархату стурбована тим, що українська мова може перестати відігравати провідну роль в Україні.
Про це сказав керівник інформаційно-видавничого управління УПЦ КП єпископ Євстратій (Зоря) у ході круглого столу «Церква й українська мова», повідомляє «Українська правда».
«Ми дуже стурбовані тими тенденціями, які бачимо останнім часом, тенденціями відсторонення української мови на задвірки», – сказав він.
Євстратій зазначив, що на сьогодні деякі політичні сили прагнуть не просто посилити статус російської мови, а швидше зробити її переважаючою над українською.
«Під гаслом двомовності нам пропонують таку модель: ви повинні знати російську мову, хочете знати українську – знайте, але ви повинні знати російську мову, розмовляти нею, а ми, якщо знаємо російську мову, більше нам нічого знати не треба», – зазначив єпископ.
Євстратій підкреслив, що УПЦ КП була й залишається прихильником проведення богослужінь українською мовою, а також намагається перекладати церковну літературу українською мовою для того, щоб розвивати українську церковну традицію.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
filadelfos Показати IP 9 Листопада 2010 11:58
неужели для Вас, батюшка, принципиально важно на каком языке Богослужение?Как это влиет на общее духовное состояние человека?Пускай языками политики занимаются, по-моему у Вас другая "парафия", нет?
Tarantino до filadelfos Показати IP 9 Листопада 2010 14:03
Шановна, всьо банально: на "общєє духовноє состояніє чєловєка" впливає просто розуміння того, що він слухає. Якщо він розуміє - то состояніє якраз духовноє, а якщо ні - то воно - нікакоє.
filadelfos до Tarantino Показати IP 9 Листопада 2010 23:18
согласна. но, чтоб понять то, что происходит во время Богослужение одного языка недостаточно. верно?
Tarantino до filadelfos Показати IP 10 Листопада 2010 11:27
звісно мало. але без нього ніяк. адекватний священик, до речі, теж важливий. який внятно все пояснить. І мовою зрозумілою ))))
агностик Показати IP 9 Листопада 2010 12:59
Чистая демагогия,дабы посеять зерно агрессии.Ни одного факта.Это что за формулировки"деякі"?!Если есть конкретно кто-то,нарушающий закон о языке,то в суд милости просим.Негоже разжигать церкви межнациональную рознь.
M Показати IP 10 Листопада 2010 21:35
В першу чергу справжня Христова церква має вирішувати всі питання людей, а політики коритись їй. Якщо ж всілякі там патріархати і розгалуження сваряться через мову, приход, вплив на людей і матеріальні заробітки - то це не церква, це підприємство, або політична партія. Тому через такі сварки політики мають більше впливу.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus