USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

У рейтингу свободи преси Україна на 115-му місці

30 Квітня 2010 11:17
Правозахисники з Freedom House оприлюднили доповідь про свободу ЗМІ, в якій стверджується, що лише одна людина з шести на планеті живе в країні з вільною пресою.
Найгірше справи у Бірмі, на Кубі, в Ірані, Лівії, Північній Кореї, при цьому в останню десятку попали три колишні республіки СРСР - Білорусь, Узбекистан і Туркменія.

Згідно з документом, рівень свободи медіа в Україні в порівнянні з 2008 роком підвищився. У рейтингу Freedom House Україна посіла 115-те місце, поділивши його з Кувейтом і Мексикою і піднявшись на дві позиції у порівнянні з минулим роком (117-те місце). За рівнем свободи преси експерти FH відносять Україну до категорії «частково вільних» країн, куди також входять Туреччина, Румунія, Індія, Монголія і практично всі держави Південної Америки. За даними FH, Україна піднялася в рейтингу в основному за рахунок зменшення кількості нападів на журналістів і випадків їх залякування, а також зважаючи на різноманіття представлених у пресі думок і великої кількості власників ЗМІ. На думку фахівців FH, це свідчить про те, що держава не має прямого впливу на інформаційну політику медіа, - з посиланням на Главред повідомляє zaxid.net.

Водночас «серйозне занепокоєння» авторів доповіді викликає стан справ з вільною пресою у Росії, яка за рік опустилася в рейтингу на одну позицію і ділить 175-е місце з Гамбією. Росія «продовжує залишатися державою з надзвичайно складними умовами для роботи журналістів», а російська міліція захистити представників преси не здатна. «Високий рівень незахищеності журналістів» у FH пов'язують з тим, що «більшість злочинів проти них залишилися безкарними».

З оцінками правозахисників погоджується глава Спілки журналістів Росії Всеволод Богданов. За його словами, в Росії за останні 15 років було вбито понад 300 журналістів, і, попри гучні заяви властей, більшість убивств залишилися нерозкритими. Крім того, Богданов жалкує, що журналісти в Росії «перестали бути силою, яка впливає на владу». «Суспільство не реагує навіть на найяскравіші виступи журналістів. Після них нічого не змінюється», - констатує експерт, котрий вважає подібну байдужість «результатом роботи кремлівських політтехнологів».

Глава Національної спілки журналістів України Ігор Лубченко з висновками міжнародної організації погодився лише частково: «Так, свободи стає трохи більше з кожним роком, але у нас величезна кількість недоліків в журналістському середовищі. Більшість газет пропонують читачеві лише один погляд на ситуацію, не надаючи слово опонентам, що недопустимо для професійної журналістики».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus