USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Українцям доведеться працювати довше за ті самі гроші

4 Листопада 2010 17:13
У Верховній Раді планують розглянути й ухвалить проект нового Трудового кодексу, раніше підтриманий у першому читанні, який передбачає збільшення робочого тижня з 40 годин до 48.
Про це повідомив голова Федерації профспілок України, депутат від Партії регіонів Василь Хара, який є одним із авторів проекту кодексу, пише «ТСН».
Водночас, у Конфедерації незалежних профспілок України кажуть, що в разі ухвалення Трудового кодексу, запропонованого «регіонами», наймані працівники будуть позбавлені захисту у відносинах з роботодавцем. Тому Конфедерація робитиме все, щоб не дозволити більшості ухвалити документ, заявив голова Конфедерації, народний депутат від БЮТ Михайло Волинець.
Найбільше дискусій викликала стаття про збільшення робочого часу з нинішніх 40 годин на тиждень до 48.
«Роботодавець на будівництво не підвіз цеглу або бетон, а будівельники вигрібали сміття, чимось там займалися другорядним, але вони не виконували основну роботу, не будували стіни. Через 6 годин підвіз матеріали і сказав: будете працювати ще 8 години – ви перебували у режимі очікування виконання роботи», – навів приклад Волинець.
За його словами, документ узгоджувався майже 8 років тому і за цей час зазнав докорінних змін. Вже наприкінці листопада бюро Міжнародної організації праці планує винести оцінку документа, тому «регіонали» поспішають ухвалити новий трудовий кодекс до оприлюднення цього рішення, каже Волинець.
Однак ініціатори нового кодексу наголошують на необхідності адаптувати трудове законодавство України до реалій сьогодення, адже чинний трудовий кодекс, ухвалений 40 років тому, вважають застарілим.
За словами Хари, новий Трудовий кодекс спрямований на розвиток бізнесу і враховує інтереси роботодавця, а тому в Україні з'явиться стимул вкладати гроші у розвиток бізнесу і створювати нові робочі місця.
Він зазначив, що нинішній кодекс законів про працю хоч і зазнав чимало змін, але за своєю суттю залишається соціалістичним, бо у ньому відсутня ідеологія нинішньої економіки з ознаками капіталізму.
Щодо тривалості робочого дня Хара зазначив, що йдеться про можливість її збільшення в окремих випадках.
«Не всі виробництва можуть впоратися у межах восьмигодинного робочого дня, наприклад, у сільгоспроботах за вахтового методу роботи, водії, машиністи та інші працівники, що не можуть за 8 годин переривати роботу. Крім того, чинний кодекс законів про працю не обмежує тривалість робочого дня. Тобто протягом тижня має бути 40 годин, але в цих межах можуть бути коливання. А нашим кодексом впроваджуються обмеження», – каже Хара.
У Партії регіонів твердять, що проект трудового кодексу погоджений з Міжнародною організацією праці.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
!!!! Показати IP 4 Листопада 2010 17:22
А чому лише 48 год. на тиждень, давайте ще збільшимо, щоб не встигли роботу виконати, але і перевиконати. Автори цього закону явно не стояли біля станка, і в полі їх точно не бачили!!!! Просто нема слів!!!
Олександр Показати IP 4 Листопада 2010 19:52
Просто не вистачає слів... Самі ж вибрали цю владу... Розповім анекдот: Зустрічаються два бізнесмени: - Ти своїм працівникам зарплату платиш? - Ні! - І я ні! І що ходять на роботу? - Так, ходять! - І мої ходять! Слухай давай їм зробимо платний вхід на роботу?! - Давай! Проходить два місяці. - Ти вхід платним зробив? - Зробив! - І що, ходять? - Так, ходять, за вхід платять. - А мої, собаки, хитрі - в понеділок приходять, а в п'ятницю йдуть додому...
))) Показати IP 5 Листопада 2010 07:07
Анекдот влучно показує наш менталітет. Памятаю, як і сама була у такій ситуації - на роботі півроку не платили ЗП, проте на роботу ніхто не перестав ходити...
Безпартійний Показати IP 7 Листопада 2010 15:53
Нічого дивного-потихеньку так назад -спочатку до старої конституції- потім до царизму - потім знайдем Лєніна-і т.д.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus