USD 39.85 40.24
  • USD 39.85 40.24
  • EUR 40.00 40.20
  • PLN 9.95 10.20

В Україні близько 70 парафій перейшли до Київського патріархату

9 Січня 2016 15:20
Близько 60-70 парафій Української православної церкви (Московського патріархату) перейшли до УПЦ Київського патріархату упродовж двох років в Україні. Про це в ефірі Радіо Свобода заявив релігієзнавець, член підкомітету з питань державної політики у сфері свободи совісті та релігійних організацій комітету Верховної Ради України з питань культури і духовності Віктор Єленський.

З його слів, такі переходи могли бути і у зворотній бік.

«Очевидно, могло бути. Я просто зараз точно не можу сказати. Могло таке бути. Але тенденція така: у тих випадках, коли священик поводить себе, скажімо, по-антиукраїнськи на парафії, у таких випадках такі переходи не бувають рідкісними», – зазначив Віктор Єленський.

Наприклад, конфлікт за церкву у селі Птича Дубенського району триває понад рік, відколи переважна більшість мешканців села проголосувала за перехід під омофор Київського патріархату. Причиною відходу від УПЦ (МП) люди називали поведінку священика, який пошановував російського патріарха Кирила і молився за мобілізованих в АТО як за подорожніх, а не як за військових.

Упродовж року тривали суди. УПЦ (МП) виграла апеляційний суд у суперечці за приміщення, оскільки в статуті релігійної громади вказано, що в разі ліквідації громади споруда церкви залишається єпархії. Люди кажуть, що не знали про цей пункт статуту.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу



Система Orphus